3. juli 2019

Rekordhøye seertall for Generasjon Z og psykisk helse i livserfaringsbiblioteket

Intervjuserien «Generasjon Z» setter nye seer- og visningsekorder i livserfaringsbiblioteket på The Human Aspects hjemmeside.

Tekst: Hanne Eide Andersen

Med støtte fra Kavlifondet laget The Human Aspect i vår ti filmer innen psykisk helse med unge mennesker som hovedmålgruppe.

Les mer: Skal lage ti filmer om psykisk helse

The Human Aspect er kjent for sine nære og dybdevideointervjuer, som på deres hjemmesider utgjør verdens første «livserfaringsbibliotek». Visjonen til prosjektet er å bidra til bedre psykisk helse ved å sørge for at ingen skal føle seg alene med en livsutfordring.

Les mer: Se hele livsefaringsbiblioteket hos The Human Aspect

Catrin Alhaug har jobbet for The Human Aspect siden 2017 ved siden av fulltidsjobb innen HR. Her er hun på lanseringen av Generasjon Z-serien på Mesh i juni. Foto: Hanne Eide Andersen/Kavlifondet

Ti unge, modige og innsiktsfulle mennesker deler sine erfaringer i videoene som Kavlifondet har støttet. En av dem er Marcus. Som i alle intervjuene i livserfaringsbiblioteket tar han seerne med på en reise igjennom livet sitt gjennom disse tre essensielle spørsmålene:

• Hva har vært ditt livs tøffeste utfordring?
• Hvordan kom du deg gjennom den?
• Hva har du lært?

Mobbing, rus og gjeld

Marcus forteller om hvordan ungdomstiden hans var preget av en vond og ustabil familiesituasjon, dårlig selvtillit, mobbing, og etterhvert rus og gjeldsproblemer.

Jimmy Westerheim, Marcus André Bekkelund og Catrin Alhaug. Foto: Matias Hagen

Marcus var til stede på lanseringen av serien. Det var blikkstille i salen de 40 minuttene filmen med ham ble vist.
– Det gjorde inntrykk. Marcus og de andre som er intervjuet forteller enkelt, nært og berørende om det vonde, og formidler lærdom og gode råd på en veldig god og innsiktsfull måte. Det er imponerende, sier Guro Sundsby, seniorrådgiver i Kavlifondet, som var til stede på lanseringen.

– Intervjuet med Marcus er et tydelig eksempel på hvor godt det kan fungere å gi innsikt i hvordan det er å stå i en tøff situasjon, men med fokus på veien ut og gode råd rettet mot andre som opplever noe lignende, sier Sundsby.

Guro Sundsby fra Kavlifondet gratulerte alle involverte og fortalte om Kavlifondets satsning på tiltak innen psykisk helse for barn og unge. Foto: Matias Hagen

Partnervold-intervju sett av tusener

Flere intervjuer har satt seerrekorder. I et av dem forteller Kine Pedersen om hvordan hun ble utsatt for grov vold av en tidligere partner, som gjentatte ganger førte til sykehusinnleggelse. Hun formidler også hvordan hun klarte å komme seg bort fra voldsmannen, anmelde, gå gjennom en rettsak og gjenoppbygge selvbildet sitt.

– Kines intervju er allerede sett i sin helhet av over 2000 personer i biblioteket, mens den korte videoen med forhåndsomtale som er spredt i sosiale medier er sett over 130.000 mennesker. Kine har satt rekord som vårt mest sette intervju på norsk og det på bare tre uker, forteller Jimmy Westerheim.

Og viktigst av alt: Tre andre personer har tatt kontakt med Kine via stiftelsen Vi Tror Deg, der Kine jobber. De er nå i kontakt med politi og advokater for å komme seg ut av forhold hvor de utsettes for vold.
– Dette er grunnen til hvorfor vi fortsetter å jobbe på. Kan vi hjelpe en person der ute, så er alt verdt det, sier Jimmy Westerheim.

Fra kriminalitet til artistkarriere

Luke Peters fra London er en av to Kavlifondet-støttede videoer på engelsk.

– Han har blitt sett av over 270.000 mennesker i sosiale medier, forteller Jimmy Westerheim.
Luke deler erfaringer fra en oppvekst under kaotiske forhold, og en tidlig karriere med narkotika og kriminalitet. Luke klarte også å skape drastiske endringer i livet sitt, og starte en karriere innen musikk som artisten Still Shadey.

– De andre syv intervjuene gjør det også veldig bra. Totalt har vi nådd over tre millioner mennesker med intervjuene på hjemmesiden og i sosiale medier, sier en stolt og glad Jimmy Westerheim.

– Det er dette vi har jobbet for i tre år uten å ta ferie, nesten uten noen lønn. At vi faktisk hjelper tusenvis av mennesker der ute som føler seg alene med sine utfordringer.

To av Norges mest kjente foredragsholdere Alexander Skadberg og Simen Almås, som begge har delt sin historie i livserfaringsbiblioteket, var med i panelsamtale på lanseringen. Foto: Matias Hagen

Ber alle om å dele

På The Human Aspects hjemmeside ligger det nå totalt 170 videoer med mennesker fra over 80 land. Alle forteller de om veien igjennom sine tøffeste livserfaringer og hva de har lært.

– 200 nye filmer er underveis de neste månedene, forteller Westerheim.

Han ber alle som kan om å dele intervjuene med andre. Målet er å nå så mange som mulig som har en eller flere av utfordringene som videoene belyser.

– Det å dele et intervju, engasjere seg igjennom sosiale medier og ikke minst bruke selve biblioteket er det som kan være med å bidra til visjonen vår om å sørge for at ingen er alene med en livsutfordring der ute, avslutter han.

Her kan du se og dele filmene som Kavlifondet har støttet

 

Mikkel følte seg ensom, mobbet og misforstått. Han forteller om utfordringene som ung, men også hvordan han kom seg ut av dyp depresjon og sosial angst gjennom sin lidenskap for musikk.

Kine var i et ekstremt voldelig forhold. Mishandlingen førte til gjentatte innleggelser på sykehus og knekte selvbildet hennes. Hun forteller om hvordan hun klarte å unnslippe torturen og gjenoppbygge livet sitt etter rettsaken mot voldsmannen.

Marcus vokste opp i en oppløst familie og opplevde mye mobbing på skolen, noe som førte han inn i en ungdomstid preget av rus, fosterfamilie og gjelds problemer. Mot alle odds klarte han å snu livet sitt steg for steg, og bli den han er i dag.

 

I tenårene måtte Ina bryte opp fra sin vante, trygge tilværelse, og flytte tilbake til Asker hvor hun følte seg utenfor. Det var gjennom danse- og sangmiljøet i Oslo at hun fant igjen gleden og bygde seg et godt liv på nytt.

Luke vokste opp under kaotiske forhold i London, og havnet i et miljø preget av narkotika og kriminalitet. Han klarte å snu livet sitt rundt og starte en karriere innen musikk.

Solveig var ensom og mobbet på skolen, og senere følte hun seg utestengt på jobben. Hun forteller om hvordan hun til slutt fant veien ut av depresjon og ble den glade, smilende jenta hun er i dag.

Kristinas mor fikk uhelbredelig kreft som til slutt kostet henne livet. Her forteller hun hvordan hun klarte å håndtere sykdomsperioden og sorgen.

Yones opplevde et tungt alkohol- og festepress som ung. Men etterhvert klarte han å stå for sine verdier, men allikevel være en del av «gjengen».

Alexander hadde en tøff oppvekst, og opplevde å bli misbrukt som ung av en person han stolte på. Han klarte å bearbeide opplevelsene og bygge opp selvbildet sitt, og lever nå av å holde foredrag for unge.