9. september 2024

Klart for høstens første #Klimafrokost

Onsdag 11. september starter Norsk klimastiftelse opp høstens serie med #Klimafrokoster, støttet av Kavlifondet. Tema denne gangen er «Må vi lete etter mer olje og gass for å sikre den norske velferden?».

Frokosten førstkommende onsdag arrangeres i Oslo, starter klokken 08.00 og varer til rundt 10.00. Frokost serveres fra kl. 07.30.

– Påmelding til oppmøte i salen på Grand Hotel er snart full, men det er fremdeles mulig å melde seg på. Interesserte over hele landet kan dessuten delta digitalt, opplyser prosjektleder for #Klimafrokost og nestleder i Norsk klimastiftelse, Anne Jortveit.

Les mer og meld deg på her!

– Vi får stadig flere eksempler på at klimakrisen rykker nærmere. I lys av dette, og Norges klimamål, er det svært viktig å snakke om de store utslippskildene i Norge og hvordan vi håndterer disse framover, sier Jortveit.

Et tema som stadig dukker opp er koblingen mellom kravet om mer leting etter ny olje og gass og behovet for å finansiere norsk velferd.

– På denne Klimafrokosten spør vi derfor «Hvilken rolle spiller eventuelle funn av ny olje og gass for fremtidig norsk velferd? Er enda mer penger til oljefondet en god nok grunn til at Norge skal se bort fra begrensningene Parismålene setter når det gjelder utvikling av nye olje- og gassfelt?», forteller prosjektlederen.

Kunnskap og forskning

Til å snakke rundt det første spørsmålet har Klimastiftelsen engasjert Knut Einar Rosendahl, professor ved Handelshøyskolen ved NBMU og Ådne Cappelen, forsker innen blant annet makroøkonomi ved Statistisk Sentralbyrå.

De to skal legge fram nye analyser som de har utarbeidet på oppdrag for Klimastiftelsen og med deadline Klimafrokosten 11. september.

– Når vi diskuterer disse store spørsmålene er det viktig å legge til grunn kunnskap og forskning. Vi er derfor glade for at forskere stadig stiller opp på våre frokoster for å dele nye analyser. Det legger grunnlag for saklige, informerte samtaler om komplekse problemstillinger, sier Jortveit.

STILTE SPØRSMÅL: På #Klimafrokost får publikum anledning til å stille spørsmål til forskerne og stortingspolitikerne, her fra juni 2024. Mia Chamberlain i Oil Change Internasjonal stiller spørsmål til utenriksminister Espen Barth Eide. Foto: Eirik M. Sund

Må kuttes drastisk

Hun viser til at det globale forbruket og produksjonen av olje og gass må kuttes drastisk for å nå Paris-målene.
Det internasjonale energibyrået (IEA) har slått fast at det ikke rom for investeringer i nye olje- og gassfelt hvis verden skal klare å nå det viktige målet om å begrense den globale oppvarmingen til 1,5 grader.

Politisk er det som vanlig flere oppfatninger av hvilken tilnærming som er den riktige.

– Noen partier vil mene at vi, på tross av begrensningen Paris-målene setter, må lete etter mer olje og gass, ikke minst for å opprettholde velferdsnivået her til lands. Dette skal vi diskutere med blant andre stortingspolitikerne Heidi Nordby Lunde fra Høyre og Sveinung Rotevatn fra Venstre. Begge sitter i Finanskomiteen på Stortinget, sier Jortveit.

I øvrige samtalepanel bidrar blant andre fagsjef for klimapolitikk i Offshore Norge, Ann-Cathrin Vaage, som dermed representerer oljenæringen.

Forsker Katinka Holtsmark fra Økonomisk institutt på Universitetet i Oslo skal bidra med økonomiske analyser.

Tiårsjubileum i oktober

Neste #Klimafrokost går av stabelen 15. oktober, som er på dagen nøyaktig ti år siden Klimastiftelsen arrangerte den aller første, 15. oktober 2014. Kavlifondet har vært med som støttespiller fra begynnelsen av.

– Vi kommer tilbake til innhold og opplegg for denne frokosten. Vi gleder oss til å invitere vårt svært interesserte publikum til en markering av ti år med saklig, kunnskapsbasert formidling og samtale om klimakrisen og hvordan vi kan løse den i fellesskap, sier Jortveit, og legger til:

– Vi har mye å takke Kavlifondet for, som støtter kunnskapsdelingen vår og som gjør at vi kan invitere folk til viktig innhold, god mat, og veldig mye god prat.

Anerkjent og populær møteplass

Siden oppstarten for ti år siden har arrangementet etablert seg som en anerkjent og populær møteplass for både organisasjoner, fagfolk, politikere og ulike andre beslutningstakere.
Det er ofte fullsatt sal og høyt engasjement i salen, og stadig flere følger også sendingen som alltid strømmes direkte.

– Vi legger merke til at mange ankommer tidlig, og mange blir igjen etter frokostene for å utveksle kunnskap og erfaringer om klimautfordringen og energiomstillingen. Vi er svært takknemlige for at vi kan tilby denne møteplassen, sier Jortveit.

– Vi legger til grunn for det vi jobber med at klimakrisen kommer til å ramme hardt – og ramme de svakeste aller hardest. Vi legger også til grunn at vi som bor i et velstående oljeland helt klart må bidra til å begrense denne krisen. Derfor er det veldig givende og meningsfullt å få lov til nok en gang å invitere til samtale om en av mange kompliserte sider ved energiomstillingen.

KLIMAFROKOST I BERGEN: Våren 2023 var auditoriet i Media City i Bergen fullt da Klimastiftelsen inviterte til frokost med tema  «Kan EUs klimapolitikk redde verden?» Hovedinnleder var Energi og Klimas Brusselkorrespondent Alf Ole Ask, her i samtale med prosjektleder for #Klimafrokost, Anne Jortveit. Foto: Norsk klimastiftelse

#Klimafrokost i Bergen i november

Klimastiftelsen har hovedkontor i Bergen og har med jevne mellomrom Klimafrokoster også der.

– Ja, i november blir det frokost i Bergen, – også der samler vi et bredt og interessert publikum. Men heller ikke dette programmet er spikret. Vi kommer tilbake med mer informasjon om få uker, sier Jortveit.

TOPPFOTO: Bl. a. disse bidrar på høstens første #Klimafrokost – øverst fra venstre: Knut Einar Rosendahl (professor ved Handelshøyskolen ved NBMU), Lars-Henrik Paarup Michelsen, (daglig leder i Norsk klimastiftelse), Ann-Cathrin Vaage (fagsjef for klimapolitikk i Offshore Norge), Sveinung Rotevatn (stortingsrepresentant i Finanskomiteen for Venstre og tidligere klima- og miljøminister), Heidi Nordby Lunde (stortingsrepresentant i Finanskomiteen for Høyre), Sindre Heyerdahl (kommentator i E24) og Katinka Kristine Holtsmark (postdoktor ved Økonomisk institutt på Universitetet i Oslo). Møteleder er Anne Jortveit, prosjektleder for Klimafrokost og nestleder i Norsk klimastiftelse. Foto: Norsk klimastiftelse