22. juni 2015

Sykehus gjenåpner etter ebola

Ebolaepidemien tvang Masangasykehuset i Sierra Leone til å holde dørene stengt i flere måneder. Nå, ved hjelp av midler fra Kavlifondet, gjenåpner sykehuset.

Tekst: Teresa Grøtan
Foto: Masangasykehuset

ER - sygeplejere og barn

– Med Kavlifondets hjelp kan Masangasykehuset åpne under sikre og hygieniske forhold, noe som reduserer risikoen for at sykehuset blir en smittesentral som sprer epidemien ytterligere, sier Louise Ravn Christiansen, fundraiser i Masanga DK.

Masanga2

Lå i ruiner

Masangasykehuset ligger i Tonkolilidistriktet, et jungelområde midt i Sierra Leone i Vest-Afrika. 400 000 mennesker sogner til dette sykehuset, som først ble åpnet som sykehus for spedalske på 1960-tallet. Under borgerkrigen fra 1991 til 2002 ble sykehuset brukt som base for opprørere, og bygninger og drift ble lagt i ruiner.

I 2006 fikk den danske kirurgen Peter Bo Jørgensen, i samarbeid med en britisk hjelpeorganisasjon, gjenopptatt driften av sykehuset.

Drives av hjelpeorganiasjoner

Masanga DK er en dansk hjelpeorganisasjon opprettet for å arbeide med å videreutvikle sykehuset i Masanga. I samarbeid med andre hjelpeorganisasjoner driver de sykehuset og utdanner helsepersonell i et land der mangelen er enorm.

Den norske organisasjonen CapaCare, som også er støttet av Kavlifondet, har også tilhold ved sykehuset, der de utdanner helsepersonell i kirurgi.

Åpen poliklinikk

Da ebolaepidemien brøt ut for fullt i Sierra Leone i august i fjor, var det ikke mulig å fortsette driften av sykehuset på grunn av mangel på medisiner og beredskap. Aktivitetene måtte stoppes, og utenlandsk personale sendes hjem.

Nå, blant annet ved hjelp av midler fra Kavlifondet, er sykehuset igjen åpent. Riktignok er det fortsatt for utrygt til å legge inn pasienter, men poliklinisk behandling er gjenopptatt. Midlene fra Fondet blir brukt til å sikre medisiner gjennom kjølig lagring og utbedringer av apoteket, og til avfallshåndtering.

Louise Ravn Christiansen

– Denne forsiktige starten er nødvendig for å prøve ut prosedyrene ved mistanke om ebolasmittede pasienter og fordi det fortsatt gjenstår å bygge opp enkelte fasiliteter, forklarer Louise Ravn Christiansen.

Det ser lovende ut: Ikke et eneste tilfelle av ebola har vært konstatert i distriktet de siste 100 dagene.

LES MER:

Les mer om Masangasykehuset her

Les mer om Masanga DK her

Les intervju med kirurgen Håkon Bolkan som trener helsepersonell i kirurgi på Masangasykehuset her

Se en kort film om sykehuset her