4. september 2015

Unge musikktalenter til Trondheim

22.-26. september entrer noen av verdens fremste unge kammermusikere scenen når Trondheim International Chamber Music Competition (TICC) arrangeres. I år har talentsatsingen også Kavlifondet med på laget.

2014, armene opp

Trondheim International Chamber Music Competition (TICC), som er en del av Trondheim kammermusikkfestival, har markert seg som en av verdens viktigste konkurranser i kammermusikk. Vinneren fra 2013, franske Van Kuijk Quartet, som tok med seg både 1. prisen og publikumsprisen, turnerer i dag over hele verden.

– Vi er veldig stolte over å være et springbrett for unge ensembler til et liv som profesjonell kammermusiker, forteller produsent Viviann Alme.

Konkurranse og akademi

Annethvert år arrangeres konkurranse i klavertrio/ strykekvatett og annethvert år arrangeres TICC Academy, som er et internasjonalt kammermusikkurs for unge profesjonelle og musikkstudenter på høyeste nivå. Juryen deltar på festivalen som aktive instruktørene og musikere i tillegg til juryarbeidet.

– En av hovedmålsettingene til TICC er å høyne nivået på unge norske kammergrupper, forteller Viviann Alme.

Hvert år blir et juniorensemble invitert til å komme til Trondheim under TICC.

– I 2014 hadde vi Ergo Strykekvartett fra Oslo på besøk, og de skapte begeistring hos fjorårets akademileder Hatto Beyerle, som fortsatt følger opp kvartetten. De dyktige ungdommene fikk positiv omtale både i Klassekampen og kinesiske Peoples’ Music Magazine, forteller Alme.

Mesterklasser

I tillegg til å gi de unge musikerne en internasjonal scene på konserter under Trondheim kammermusikkfestival, arrangerer også TICC mesterklasser med musikere i verdensklasse. Bratsjisten Hatto Beyerle er også grunnlegger og kunstnerisk leder for European Chamber Music Association (ECMA) som er det viktigste internasjonale nettverket for morgendagens kammermusikkstjerner.

– Beyerle arbeider utrettelig med å hente ut det beste av de unge kammertalentene når han leder mesterklasser i regi av TICC under Trondheim kammermusikkfestival, sier Alme.

Kammermusikk ved NTNU

Også kammermusikkstudentene ved NTNU nyter godt av festivalen og konkurransen. Elevene ved Institutt for musikk deltar på mesterklasser hver dag og følger konkurransen under årets festival. Årets festivalkomponist Maja S. K. Ratkje inspirerer nye talenter med mesterklasse i musikkteknologi.

– Å gi unge musikere en scene er viktig for oss, avslutter Viviann Alme.

Les mer om Trondheim International Chamber Music Competition

Les mer om Trondheim kammermusikkfestival
Hatto Beyerle mesterklasse 3