16. februar 2016

Forretning for framtiden

19 år gamle Isatouh Baldeh er en av flere hundre ungdommer som har fått opplæring gjennom det norske prosjektet MyFarm i Gambia. Målet er å starte sin egen forretningsvirksomhet.

Astou

Isatou Baldeh hadde droppet ut fra skolen og kom til MyFarm like etter oppstarten. Hun var nysgjerrig og arbeidsom og lærte såpelaging, matkonservering, emballering og salg.

Selv om vanlig skole ikke passet for Baldeh, så tok hun alt det praktiske veldig raskt. Inntektene har hun delt med familien, og når hun har solgt produkter, har hun valgt å spare pengene hos MyFarm slik at hun kan bruke dem senere.

– Et fortsatt fredelig land, svarer Isatou Baldeh på spørsmål om hva hun ønsker seg mest av alt. Nylig ble hun mor for første gang, og målet hennes er å kunne ta ansvar for sine egne barn med inntektene fra forretningsvirksomheten.

Fra frø til forretning

I Gambia har mange ungdommer de siste åtte årene fått kunnskap som skal hjelpe dem ut av fattigdom. Gjennom stiftelsen Africa Startup har ungdommene lært hvordan de kan starte sin egen forretning eller ta del i en slik virksomhet sammen med andre.

MyFarm er et av prosjektene under Africa Startup. Det er et senter der ungdom kan få opplæring i det praktiske relatert til jordbruk, matkonservering, såpelaging og hvordan de skal drive forretningsvirksomhet i programmet ”From Seed to Business”.

Nye løsninger

Kvinnen bak er norske Marit Linnebo Olderheim. Hun forteller at MyFarm er et resultat av nye løsninger på utfordringer hun hadde sett i de fem årene hun hadde vært i Gambia.

– Jeg ville lage et sted hvor man kunne teste ut nye ideer og erfare hva som fungerer, og hva som må korrigeres, forteller Olderheim.

Africa Startup har utviklet et opplæringsopplegg som er presentert i avisen ”How to make money”. De har også utviklet opplæringsvideoer, produsert i format tilpasset mobiltelefoner, video og film.

Ungdommene kan komme på kurs på MyFarm, studere selv, eller lære gjennom andre organisasjoner som bruker undervisningsopplegget.

MyFarm til andre land

Gambia er et lite, engelsktalende land på Afrikas vestkyst. Olderheim forteller at gambiere er tolerante mennesker, åpne for å teste ut nye ideer. At landet er lite, gjør at man lettere får oversikten, skjønner kulturen og den lokale konteksten, noe som er viktig for denne type grasrotarbeid.

Stiftelsen har utviklet metoder som kan oppskaleres, og i Uganda og Burundi benyttes alt materialet og ideer fra MyFarm. Africa Startup jobber også sammen med blant andre ungdomsorganisasjonen Activista, entreprenørorganisasjonen Empretec Gambia og Institute of Travel and Tourism of Gambia.

Alieu

Gjestehus og frukthage

En annen MyFarm-deltager er 26 år gamle Alieu Sanneh. Bare etter en uke hos MyFarm begynte han å selge såper. Snart hadde han spart opp nok midler til å kjøpe sitt eget utstyr for å lage såper og kremer. Han lærte også å lage syltetøy og tørke sitrongress. Sanneh har startet et lite gjestehus og sin egen frukt- og grønnsakhage i tillegg til såpe- og kremproduksjonen.

– Jeg har tro på fremtiden, sier Alieu Sanneh. – På grunn av det jeg har lært her, tror jeg den skal bli bedre for meg. For landet mitt ønsker jeg fred og samhold.

Bla i undervisningsavisen How To Make Money her.

Se undervisningsfilmene for mobiltelefon her.

Les mer om Africa Startup og MyFarm her.

Les mer om presentasjonen av Kavlifondets prosjekter på Q-melkekartongene her.

#Melkmedmening