29. april 2016

Sommerfuggel i vinterland

Fargespill ble startet opp i Bergen i 2004 av musikerne Ole Hamre og Sissel Saue. Nå blir en egen nordnorsk versjon av suksessforestillingen satt opp i Bodø med tittelen Flere Farger Nord – Sommerfuggel i vinterland.

Foto_Øyvind_Toft

– Fargespill og Flere Farger har blitt gjennomført flere steder i landet, men ennå ikke i Nord-Norge. Det er på tide å gjøre noe med, forteller prosjektleder Linda Skipnes Strand.

Nå har hun fått Kavlifondet med på laget for å støtte forestillingen.

Fargespill og Flere farger

Fargespill ble først satt opp i Bergen i 2004 som et bestillingsverk til Festspillene i Bergen. Ole Hamre og Sissel Saue lagde da en forestilling med barn og unge mellom 7 og 22 år med bakgrunn fra hele verden, stort sett rekruttert fra asylmottak. Disse tok med seg musikk og dans fra sine hjemland hvorpå Hamre og Saue satte det hele sammen til en fantastisk forestilling. Fargespill ble en stor suksess og har etter hvert etablert seg som en egen stiftelse og fått på plass forestillinger flere steder i landet. Da enten med den store hovedforestillingen Fargespill, eller det litt mindre formatet Flere Farger.

Nordnorsk signatur

I høst skal barn og unge fra hele verden som nå er bosatt i Bodøområdet stå på scenen sammen og vise hva de har med seg fra sine hjemland. Forestillingen i Bodø har fått undertittel «Sommerfuggel i vinterland» etter visesanger Halvdan Sivertsen folkekjære vise. Siden dette er første gangen Flere Farger skal gjøres i Nord-Norge ønsket prosjektgruppa å ha en egen nordnorsk signatur på dette.

– Denne låten har blitt svært populær og mange har et nært forhold til den. «Sommerfuggel i vinterland» fanger også mye av filosofien til Fargespill/Flere Farger, og vi har fått tillatelse fra Halvdan Sivertsen til å bruke denne låten både som undertittel i prosjektet og selve låten i det musikalske programmet til Flere Farger, forteller  Skipnes Strand.

Somalisk joik

Også andre kulturelle sider ved det nordnorske vil bli fremhevet i prosjektet.

– I Nord-Norge finner vi kjerneområdet for den samiske befolkningen og derfor også betraktelig flere ressurser innenfor den samiske kulturen enn man gjør i Sør-Norge. Samene har en svært rik musikkkultur og deler i tillegg erfaringer med mange av flyktningene  undertrykt minoritet. Det finnes ett annet sted i verden hvor de har joik som del av sin tradisjonsmusikk, og dette er i Somalia. Vi ønsker å bruke den samiske musikken som en sentral del av prosjektet og da sette den sammen med det somaliske.

Det store russiske miljøet i nord skal også få en rolle i forestillingen.

Bilde 21.04.2016, 12.36.38-1

Stormen Konserthus 26. oktober

De kunstneriske lederne i Bodø, Gro Bergrabb og Arnfinn Bergrabb på sang og musikk, og Alain Sonday og Jayson Aloria på dans, er nå i gang med å møte barn og unge som kan være med i forestillingen. De besøker mottaksskoler, asylmottak, voksenopplæring og andre steder for å finne ut hvem som kan tenke seg å delta og hva de kan av sanger og danser fra sine hjemland.

Snart begynner øvingene og den 25. oktober 2016, i Stormen Konserthus’ store sal, kan publikum få oppleve de nordnorske fargespillerne på scenen for første gang.