12. mai 2016

En lysere fremtid for Assiba

Assiba er en av mange unge i Benin som har blitt utsatt for tvangsekteskap. Hun klarte å rømme, og i dag, ved hjelp av UNICEF og Kavlifondet, utdanner hun seg til skredder.

Foto: UNICEF/ Danny Twang

Foto Danny Twang

Assiba er en 18 år gammel jente fra Klouékanmé sørvest i Benin. Hun har aldri gått på skole. Faren døde når hun var liten, og hun bodde siden hos en tante. Da Assiba var 15 år gammel bestemt tanten at Assiba skulle giftes bort med en eldre kar hun ikke kjente. Denne mannen solgte smuglet bensin fra Nigeria, en jobb mange har i Benin. Assiba avslo giftemålet, men til tross avslaget fortsatte denne mannen å besøke Assiba og tanten.

En felle

En dag ble Assiba bedt om å besøke en slektning. Men dette var en felle. Plutselig befant Assiba seg i mannens hjem og ble låst inne i et rom. Ingen svarte på ropene hennes om hjelp. «Det er ingen vei ut for meg nå,» tenkte Assiba i stor fortvilelse. Etter flere timer klarte Assiba å bryte opp døren og rømme fra huset. Hun sprang til nærmeste politistasjon og anmeldte forholdet.

Tanten ble arrestert og dømt av retten i Abomey. Assiba ble plassert i Girls’ Centre of Caritas i Abomey og fikk etter hvert tildelt plass på yrkesopplæringen ved Girls’ Center of the Holy Family i Bohicon.

Nye ferdigheter

Assiba utdanner seg i dag til å bli en skredder. Hun har ikke hatt kontakt med noen fra hjembyen. Hun vil glemme fortiden: «Jeg har vært gjennom en vanskelig tid, men nå er målet å oppnå skreddersertifisering og åpne en butikk for å tjene til livets opphold. Jeg utvikler mine ferdigheter, jeg føler meg selvsikker og er takknemlig overfor alle personer som har hjulpet meg ut av dette.»

Barne- og tvangsekteskap praktiseres fortsatt i landsbygder og spesielt i enkelte nordlige regioner i Benin. Ni prosent  jenter og en prosent gutter er gift før fylte 15 år, samt 32 prosent jenter og seks gutter før de er fylt 18 år. I tillegg er raten for polygami fortsatt høy. 41 prosent av kvinner lever i polygame forhold, mens 19 prosent av mennene har flere koner eller samboere. Polygami skaper økt risiko for fysisk, psykisk og seksuell mishandling.

Slutt på barneekteskap

Minstealder for ekteskap er 18 år i Benin, og i 2015 ble det vedtatt en ny barnelov som forbyr barneekteskap uten tillatelse fra aktuelle myndigheter. UNICEF samarbeider systematisk med myndighetene og andre partnere i arbeidet mot barne- og tvangsekteskap. I tillegg har UNICEF støttet opprettelsen av en nasjonal koalisjon som har til formål å stanse og gjøre slutt på barneekteskap i landet.

En rekke organisasjoner mottar støtte fra UNICEF i deres arbeid i å forhindre barne- og tvangsekteskap, og forebygge konsekvensene av dette. Det er spesielt organisasjonen Caritas som arbeider med å tilby husly, mat, klær og medisinsk pleie til sårbare og utsatte barn og unge. I tillegg arbeider organisasjonen med å forbedre tilstanden til barnearbeidere i Bohicon, samt å kjøpe inn utstyr som symaskiner for yrkesopplæring. Til dags dato er det 70 barn som har mottatt hjelp fra Caritas, hvor UNICEF har bidratt med en betydelig støtte for å gi disse barna en ny start på livet. Kavlifondet fornyet nylig sin mange-årige støtte til UNICEF.

Les mer om UNICEF Norge her