4. april 2017

Fra akselerator til inkubator

Etter opplæringsprogram i Kavlis digitale akselerator i Etiopia, er nå to sosiale entreprenører valgt ut til et inkubatorprogram for å videreutvikle sine konsept til å bli bærekraftige forretninger.

Tekst: Teresa Grøtan
Foto: Reach for Change

Organisasjonen Reach for Change (R4C) er en svensk organisasjon som jobber for å benytte innovative løsninger for å bedre barns liv. Organisasjonen støtter sosiale entreprenører i 18 land i verden.

Gitt støtte til åtte entreprenører

Kavlifondet har støttet R4C Etiopias digitale akselerator og bidratt til at åtte entreprenører har kunnet utvikle en suksessrik pilot; både innen design, testing av format og teknisk løsning, finansiering og ikke minst pitching rettet mot potensielle kunder og investorer.

Nå har to av prosjektene blitt valgt ut for videreutvikling i inkubatorprogrammet der de skal videreutvikle forretningsdriften. Inkubatorprogrammet skal hjelpe entreprenørene å bygge kapasitet for å kunne oppskalere virksomheten. De sosiale entreprenørene får tildelt en personlig mentor fra forretningslivet.. Programmet går over 1-5 år, avhengig av utvikling og progresjon.

Hardtarbeidende studenter

De to prosjektene som er valgt ut til inkubatorprogrammet handler begge om å matche unge etiopiere med de rette jobbene:

Tatari:
Bakgrunnen for opprettelsen av nettsiden Tatari (betyr hard arbeider på det etiopiske språket amharisk) er alle de unge menneskene i Etiopia som knapt har råd til å betale for grunnleggende behov, noe som ofte fører til at de gir opp studiene sine. Via denne tjenesten tilbyr de jobber som undervisning, redigering, oversettelser, programmering, m.m. Slik kan de tjene penger samtidig som de gjør oppgaver relevante for utdanningen de holder på med. Så langt har 33 ”tataris” registrert seg, mens 76 klienter som trenger å få utført ulike oppgaver, har gjort det samme.

Nettsiden er utviklet av Melat Habtemariam og Amanuel Lemma. Se siden tatariapp.com

EthioInterns:
for mange unge nyutdannede er svært det vanskelig å få jobb. De fleste selskaper vil helst ha folk med erfaring. Lærlingeplasser gis oftest til folk som har en forbindelse til den aktuelle arbeidsgiveren. Nettplattformen EthioInterns matcher unge mennesker med de riktige arbeidsgiverne og gjør slik arbeidsmarkedet mer rettferdig.

Nettsiden er utviklet av Nathan Mulugeta. Se en betaversjon her beta.ethiointerns.com

E-læringsplattform, bokutlån og læring for kvinner

Her er en presentasjon av resten av deltakerne i den digitale akseleratoren:

Hawi Dadhi har startet en nettside av og for etiopiske studenter: Studentethiopia.com

Bezawit Worku har startet en e-læringsplattform for kvinner: tibeb.net

Natnael Getachew har startet en e-læringsplattform for å gjøre læring interaktivt: abugidatech.com

Masresha Beniam har startet kurs for kvinner i bruk av datamaskiner og internett.

Henok Alemu og Yidnekachew Esmail har startet en database som hjelper HIV-pasienter å ta medisiner til riktig tid.

Sinshaw Meried har startet en web-basert bokutlånstjeneste.