5. oktober 2017

Matstasjonen i Bodø: Gir mat til mange hver dag

På kort tid har Kirkens Bymisjons Matstasjon i Bodø blitt en viktig støtte for både lokale organisasjoner og brukere som daglig henter mat her.

Tekst og foto: Hanne Eide Andersen

– Det betyr alt for meg å kunne komme hit. Her finner jeg alltid noe godt som jeg ikke har mulighet til å handle selv, sier Tonny.

Rundt oss er det hektisk aktivitet og trangt om plassen. Det durer fra kjøledisker og frysere som er fulle av kjøtt, fisk, melkeprodukter, egg og flere sorter pålegg, sauser, supper, friske grønnsaker. Her får du alt du trenger i et vanlig, godt og næringsrikt kosthold.

Tonny er en av flere brukerne som daglig kommer til Kirkens Bymisjons Matstasjon i Bodø. Fornøyd viser han frem en handlepose fylt med god, variert og næringsrik mat.

– Det må være litt av hvert. I dag blir det fiskekaker til middag, sier han.

Brukergruppen har vokst jevnt siden åpningen i april, i følge Kirkens Bymisjons prosjektleder Ola Smeplass.

– I dag er det rundt 60-80 mennesker innom hver dag, pluss hjelpeorganisasjonene. Det er som regel kø utenfor når vi åpner. Den første timen koker det her, forteller Smeplass.

– Det er mennesker i alle aldre, fra barn til eldre, med mange forskjellige bakgrunner og livssituasjoner blant de som nyter godt av tilbudet.

Med seg har han en liten stab på seks faste frivillige. Hver morgen kjører de ut til lokalt næringsliv og henter flere hundre kilo matvarer. Maten er overskuddsmat som ellers ville blitt kastet på grunn av strenge regler om datostempling. De lokale avdelingene av Coop og Bama er faste leverandører av matvarer.

Vel fremme på Matstasjonen blir maten satt i hyller, kjøledisk og frysere. Herfra blir den fordelt videre til Frelsesarmeen og Røde Kors, som bruker den i sine tilbud til vanskeligstilte grupper. Privatpersoner som kommer til Matstasjonen kan fylle inntil én handlepose hver.

Litt utpå ettermiddagen er det fortsatt jevnt inntog av folk i lokalene. Noen spør hva maten inneholder, andre lurer på om de kan ta en ekstra porsjon saus. Flere vil helst ha en ekstra bærepose, men da er svaret blankt nei.

– Regelen om én handlepose på hver må vi være streng på. Vi må ha en viss kontroll, men det går som regel helt fint, sier Ola Smeplass.

Nå har han og de frivillige hatt en heldags workshop for å se på utvikling og ytterligere opptrapping av driften av Matstasjonen. Han skryter av staben sin.
– De gjør en fantastisk jobb! De er oppriktig engasjerte i dette arbeidet, og det er veldig inspirerende, sier han.

Ola Smeplass håper nå at Bodø kommune og flere aktører kommer på banen, og at det etableres lignende prosjekter i alle norske byer av en viss størrelse.

– Det er et vinn-vinn-prosjekt på så mange måter. Det er miljøvennlig, det hjelper folk som trenger det. Det drives med frivillige krefter, og flere av våre frivillige medarbeidere får god arbeidstrening ut av det, sier Smeplass.

Matstasjonen har også vist seg å ha en annen, mer uventet, men like fullt positiv bieffekt siden oppstarten.

 

– Vi har fått mange tilbakemeldinger fra butikkansatte som takker oss for at de nå slipper å være med på å kaste store mengder spisbar overskuddsmat hver dag. Mange opplever at dette gir dem mye dårlig samvittighet, selv om det ikke er deres feil at regelverket er som det er, forklarer Ola Smeplass.

– Dermed bidrar Matstasjonen også til en bedre hverdag for dem!

FAKTA OM MATSVINN OG MATSENTRALENE
– Hvert år kastes det 350.000 tonn mat i Norge.
– Maten som kastes tilsvarer en verdi på rundt 20 milliarder kroner
– Verdens matproduksjon står for rundt 30 prosent av klimagassutslippene
– Kavlifondet støtter etablering og drift av matsentraler som Matstasjonen i Bodø flere steder i Norge. Les mer her: Med støtte fra Kavlifondet skal det nå også opprettes en paraplyorganisasjon for landets matsentraler >


Tonny er fast bruker av Matstasjonen, og Viktoria jobber som frivillig. Foto: Hanne Eide Andersen/Kavlifondet