22. desember 2017

Matsentralen Trondheim: – Som et eventyr!

- Det føles litt som et eventyr, sier Marte Lønvik Bjørnsund, nyansatt daglig leder for den kommende Matsentralen i Trondheim.

– Jeg tror ikke jeg kunne ha funnet meg en mer meningsfull jobb enn en som forvandler matsvinnproblemet til en løsning for de som trenger det mest, sier Marte Lønvik Bjørnsund bestemt.

– Det føles litt ut som et eventyr hvordan jeg har endt opp i rollen som daglig leder for Matsentralen i Trondheim; fra et lite kjøleskap på gata, til et digert lager med pallevis av overskuddsmat til gode formål.


Marte og daglig leder for MATTID, Erik Lidahl i lokalene Matsentralen Trondheim skal dele med MATTID. Foto: Matsentralen Trondheim.

Døgnåpent kjøleskap

Siden 2016 har nemlig Marte representert et annet tiltak mot matsvinn, Free Fridge, som er en miniversjon av Matsentralen.

– Free Fridge er et døgnåpent kjøleskap som står på gata hvor hvem som helst kan legge inn sitt overskudd og hente mat etter behov. Dette har engasjert både barn, bakerier og butikker til å bidra, og jeg har fått holde foredrag om Free Fridge på flere Avfallskonferanser, forteller Marte.

Opptatt av gjenbruk

Miljøsaken har alltid stått henne nær, og hun har aldri likt å kaste brukbare ting. Privat har hun gjort sitt for å promotere gjenbruk ved å arrangere loppemarkeder og fiksedager i samarbeid med Naturvernforbundet, med mottoet «ta vare på det du har».
– Det er ikke bare ting og mat som kan være gjenstand for tiltak mot svinn, understreker hun.

Da hun jobbet på restaurant tok hun alltid med buffet rester hjem og ga bort til venner og kjente. Da hun jobbet som gartner berget hun hundrevis av sescngblomster som skulle gått i søpla.

– Jeg ville heller gi dem bort til folk som kunne ta vare på dem over vinteren. Noen av dem har nå blomstret på fjerde året, sier Marte fornøyd.


På befaringstur i Oslo møtte Marte leder for paraplyorganisasjonen Matsentralen Norge, Paula Capodistrias. Foto: Hanne Eide Andersen

Variert bakgrunn

Hun har en variert bakgrunn, med både miljø og humanitært arbeid som rød tråd.

– Under arkitektutdanningen tok jeg master i brukermedvirkning, og har gjort samfunnsprosjekter i Nepal og Thailand, forteller hun.
Som perspektivfag tok hun filosofi, kunst og sosialantropologi. I arbeidslivet har Marte vært alt fra spesialpedagog til gjenvinningsoperatør.

Siden 1. desember i år har hun altså vært tilsatt som daglig leder for Matsentralen i Trondheim. Hun beskriver de første ukene som både artige og lærerike, med en kontaktliste som vokser daglig og mye informasjon å fordøye. Hun har vært på befaring på Matsentralene i Oslo og Bergen for erfaringsoverføring fra de daglige lederne Cristiano Aubert og Olav Berg.

– På besøk i Oslo, var jeg med på det årlige Frokostmøtet sammen med en rekke støttespillere tilknyttet Matsentralen, forteller hun.

– Jeg gleder meg til å bli kjent med alle de engasjerte menneskene som vil bli knyttet til dette prosjektet, sier hun.

Engasjerte trøndere

I Trondheim er det mange som tripper etter at Matsentralen skal åpnes og miljøengasjementet står sterkt.

– Her fins det også flere andre velfungerende, frivillige tiltak som fanger opp overskuddsmaten fra butikkene, blant annet Omsorgskafeen og Folkekjøkkenet, sier Marte.

Sistnevnte er en gjeng matbergere som har faste avtaler med mange av byens butikker. Daglig hentes mat som gis bort til trengende og en gang i uka lager de folkemiddag.

– Jeg har allerede blitt kjent med flere inspirerende entusiaster og mulige samarbeidspartnere, sier Marte.

– Mette Nygård Havre som leder folkebevegelsen «Spis opp maten» har æren for at Q-meierene endret «best før» til «best før, men ikke dårlig etter». Gita Aspen Kolltveit fra Trondheim er ildsjelen bak Unge Kokker som retter seg mot enslig mindreårige flyktninger og vanskeligstilte frafallselever for å spre matglede og mestringfølelse.


Sjekk det lageret, da! Her blir det plass til mye god mat! Foto: Matsentralen Trondheim.

Samarbeidspartnere

Marte berømmer styret i Trondheim Matsentral og forarbeidet de har gjort.
– Dette arbeidet inkluderer avtaler med leverandørene TINE, Bama, Asko og Coop, forteller Marte.

Nå er hovedprioritetene hennes fremover å sette seg inn i alt som kreves for at en matsentral skal gå rundt. Hun skal fortsette å knytte relevante kontakter, få på plass gode rutiner på lageret og så profilere saken i media.

– Akkurat nå er vi i prosess med bedriftsleverandøren MATTID om en delingsløsning av lager. I tillegg kan vi dele på både en rutinert lagermedarbeider og en nykjøpt varebil med kjølerom, forteller Marte.

– Dette vil bli en praktisk og fleksibel start for Matsentralen i Trondheim med gode muligheter for utvidelse etter behov.

Offisiell åpning

Hvis alt går etter planen skal Trondheims matsentral åpnes om få måneder.
– Vi forventer å starte opp prøvedrift i løpet januar og kunne invitere til offisiell åpning innen første kvartal av 2018, avslutter Marte Lønvik Bjørnsund.

BAKGRUNN

 

  • – Foreningen Matsentralen Trondheim ble stiftet i desember 2016.

– Det er etablert et styre og en ressursgruppe med blant andre Omsorgskafeen, Frelsesarmeen og Fremtiden i våre hender representert.

– Trondheim Kommune er representert med en observatør i styret.

– Matsentralens to likeverdige formål er å redusere matsvinn, og samtidig fordele overskuddsmat til de som trenger det.

– Kavlifondet støtter etablering og oppstart av Matsentralen Trondheim med totalt 900.000 kroner i 2017 og 2018.