5. mars 2018

Miljø og hjelp til hjemløse

Hvert år kastes det nesten 300.000 tonn med mat i Norge, noe som er et alvorlig miljøproblem. Samtidig blir det stadig flere fattige. Det vil elevbedriften You solutions EB gjøre noe med!

Tekst: Hanne Eide Andersen
Foto: You solutions EB

Simon Strømmen (13), Matias Bråthen (13) og Viktor Elias Bredeg (13) går i 8. klasse ved Nordseter skole i Oslo sentrum. De er med i Gjør noe med det-prosjektet gjennom Ungt Entreprenørskap Oslo, og sammen har de utviklet og startet den sosiale elevbedriften You Solutions EB.

– Hver lørdag deler You solutions EB ut gratis mat til hjemløse og andre som trenger det i Oslo, forteller daglig leder Matias Bråthen.

I samarbeid med norske butikker og matprodusenter som Meny, Orkla, Den Stolte Hane og Matkroken bruker de matvarer som disse av ulike årsaker ikke kan selge, men som er fullt spiselige.

Dermed bidrar de også til å bekjempe kasting av mat.

– Ungt Entreprenørskap Norge er stolte av å ha et samarbeidsprosjekt med Kavlifondet som får 6000 elever ut i eget lokalmiljø som sosiale entreprenører, sier prosjektleder i Ungt Entreprenørskap Norge, Cathrine Jansen.

– De gjør en forskjell med elevbedriftene sine!

Matsvinn og fattigdom

Gutta har gjort god research og kartlagt behovet for tjenesten de leverer:

– 300.000 tonn mat tilsvarer mat til 20 milliarder kroner. Hver åttende handlepose som blir tatt med ut av norske butikker går rett i søpla. Samtidig vokser antallet fattige mennesker og tall viser at 6,3- 12% av den norske befolkningen regnes som fattige, oppsummerer Matias Bråthen, og legger til:

– Dette vil vi løse!

Les mer om Gjør noe med det-prosjektet her > 

Samarbeid med matbransjen

– Vi lager gode og kvalitetssikrede matretter etter regler og tips fra Mattilsynet, forteller Matias Bråthen.

– Matrettene deler vi ut fra vår spesiallagde mattralle. Vi er alle med og tilbereder maten, men Simon har hovedansvar for alt som har med mat å gjøre.

Trallen har de laget fra bunnen med god hjelp av et gassfirma som heter Tolcon AS.

Ytrefilet på Karl Johan

Etter å ha jobbet med utvikling av elevbedriften siden i fjor høst, er de nå godt i gang med oppstarten.

Sist lørdag tok de oppstilling nederst i Karl Johan og delte ut deilig, varm middag.

– Menyen denne gangen var høyrygg av okse med soppsaus, poteter og gulrøtter, ytrefilet med poteter, berlinpølser i lompe og lefse med brie, ramser Matias Bråthen opp.

– Vi møtte mange spennende og inspirerende mennesker. Det var gøy å se at så mange var enige i at noe måtte gjøres, og flere fikk helt sjokk da vi fortalte hvor mye som blir kastet, forteller han.

– Vårt hovedfokus og budskap er at selv om mat har gått ut på dato så er den fortsatt fullt spiselig og vi må minske matsvinnet vårt og ta vare på kloden vår. Vi har også et spesielt fokus på Oslos vanskeligstilte og er opptatt av å gi dem varm mat og godt selskap i en ellers vanskelig hverdag, avslutter han.

Vi ønsker You solutions EB lykke til videre med det flotte, viktige arbeidet!

Du kan følge You solutions på Facebook her >  

Fakta

• I 20 år har Ungt Entreprenørskap levert entreprenørskapsaktiviteter i norsk skole.

• Prosjektet «Gjør noe med det!» hadde oppstart høsten 2017, og målet er å engasjere til sammen 9000 ungdomsskoleelever over to skoleår.

• Elevene skal kartlegge problemområder i nærmiljøet sitt og bli bevisst på sin egen mulighet til å påvirke.

• Utfordringene de tar tak i skal være forebyggende, samfunnsutviklende og skape positive forandringer i lokalsamfunnet.

• Kavlifondet støtter ”Gjør noe med det!” med 5, 1 millioner kroner for skoleårene 2017-2018 og 2018-2019.