27. april 2018

Egen butikk med kontantstøtte

Endelig har Etagne (36) fått mulighet til å etablere sin egen arbeidsplass. Med kontantstøtte fra StS EDA og Kavlifondet, og gratis tomt fra broren, har hun startet sin egen butikk.

Av Ketil Fuglestad

Etagne er en av entreprenørene som er med i StS EDAs kontantstøtteprogram, støttet av Kavlifondet i det sørlige Etiopia.

Som mange av mottagerne bor Etagne i byen Arbaminch. Når vi kommer på besøk til henne, sitter hun på en seng i butikken sin. Etagne har nedsatt funksjonsevne som gir henne en del smerter og ryggplager. Det gjør vondt å komme seg opp på føttene, men viser det ikke med en mine når hun reiser seg.

I dette lille rommet både bor hun og driver butikken sin. Hun har alle roller selv, både som daglig leder, ekspeditør og nattevakt. Butikken er åpen fra morgenen til hun legger seg.

Gratis tomt av broren

– Tomten som butikken står på er det broren min som eier. Jeg er takknemlig for hjelpen jeg har fått fra ham med gratis tomt, sier Etagne.

Fra sidegaten der hun bor, er det kort vei til en hovedgate.

– Det er derfor jevn trafikk av potensielle kunder, konstaterer hun fornøyd.

Det er tolv år siden hun fikk skaden som gjør at hun i dag har vansker med å gå. Et falluhell som følge av skaden gjorde at hun brakk ankelen og skadet ryggen ytterligere.
– Jeg fikk operert inn metallplater og skruer, men det er fortsatt utfordrende å gå, forteller hun.

Aktiv for andre med funksjonshemming

På tross av det er Etagne både aktiv og sosial. På fritiden er hun leder for en gruppe personer som har ulike funksjonshemninger.

– På møter i gruppen samler de inn tre-seks kroner fra hvert medlem. Pengene skal gå til større fellesprosjekter og settes inn på bankkonto, sier Etagne.

– På noen av årets høytider blir alle med funksjonshemming invitert til felles-feiring, og da gir byadministrasjonen noe støtte til kaffe, te og mat. Det pleier å komme rundt 270 mennesker da, forteller hun.

Den første kontantstøtten fra StS EDA fikk hun våren 2017. I dag viser hun stolt til bankkontoen hvor hun har 3.800 kroner til disposisjon. Dette er hennes egne oppsparte penger og viser at butikken går godt!

Les mer om Kavlifondets støtte til StS Edas program her