11. mai 2018

Klart for Fargespill-Oslo 26.-27. mai

Det er bare å glede seg: Snart står 115 barn og unge fra hele Oslo og alle verdenshjørner på scenen i Det Norske Teateret med forestillingen «Vi».

– Vi har rundt 20 ulike nasjonaliteter i scenekompaniet i Fargespill-Oslo, forteller en stolt avdelingsleder for Fargespill-Oslo, Anine Smith.

Prøvene er i gang for fullt når Kavlifondet tar turen innom.

Kjøp billetter til forestillingen «Vi» her!

Siden oppstarten i 2017 har Fargespill-Oslo jobbet ukentlig med elever fra alfabetiserings- og mottaksklasser i hele Oslo.

– Dessuten rekrutterte vi elever fra skoler med høy andel av flerkulturelle barn og unge, samt fra sang- og dansemiljøer fra hele byen, forteller Anine Smith.

– Siden januar 2018 har vi jobbet målrettet mot forestilling, med øvelser to til tre ganger i uken, i tillegg til helgesamlinger og en intensiv øvelsesuke inn mot forestillingene i mai og juni.

De har samarbeidet tett med involverte skoler, Det Norske Teatret som forestillingsarena, og organisasjoner som Den Mangfaldige Scene, KIGO (Kultur i gamle Oslo), ulike sang- og dansemiljøer og festivalen Miniøya/Kulturfest Tøyen.

Blant aktørene finnes flyktninger, annengenerasjons innvandrere, «etnisk norske», barn av arbeidsinnvandrere, og mange med krysskulturell oppvekst. Noen er i Norge alene.

– Alle har ulik bakgrunn, historie og identitet, sier Anine Smith.

Mange av aktørene har ikke stått på en scene før, og alle er veldig spente.

Her smelter norsk hardingfele sammen med sørasiatisk musikk og dans i et forrykende, vakkert nummer.  

– Prosessen frem mot forestilling er utrolig viktig, og vi opplever at vi har klart å skape en kultur, en varme og en trygghet, som igjen vil vise seg fram i forestillingen på Det Norske Teatret, sier avdelingslederen, og presiserer:

– Vi ligger veldig godt an og har en god følelse for at dette blir et fantastisk fint og godt møte mellom aktører og publikum på hovedscenen på Det Norske Teatret, en stor scene midt i Oslo sentrum. Vi gleder oss til å invitere til fest, for det blir det!

Alle foto: Hanne Eide Andersen/Kavlifondet

Gerd og Sunniva er blant de mange frivillige som stiller opp med alt i fra fiksing av mat til miljøarbeid i prøveperioden. Det er mye som skal ordnes med 115 personer på scenen, og uten frivillig innsats hadde det ikke vært mulig. 

Mona Ibrahim ble med i Fargespill-Bergen da hun var 16 år gammel. Nå er hun 26 og fortsatt med i ensemblet i Bergen, som hadde tatt turen over fjellet for å bistå og inspirere Fargespill-Oslo under prøvene. 

FAKTA

• Stiftelsen Fargespill er en kunstnerisk organisasjon som lager sceneforestillinger ut av møter mellom mennesker.

• Kraften som ligger i å redefinere medmennesker som verdifulle ressurser, og slik gi dem anledning til å bli den beste utgaven av seg selv, har forsynt Fargespill-forestillingene med menneskelig kjernekraft helt siden den første, enkeltstående forestillingen under Festspillene i Bergen i 2004. I dag har Stiftelsen virksomhet i Oslo og Bergen, der rundt 100 barn og unge fra 35 land holder et titalls opptredener hvert år.

• Fargespill-Oslo startet opp i juni 2017 og har premiere på sin første forestilling «Vi» på hovedscenen på Det norske teatret 26. og 27.mai 2018.

• 12. Juni åpner Fargespill-Oslo Kulturfest Tøyen med den samme forestillingen.

• Kavlifondet er støttespiller for oppstart av Fargespill-Oslo og deres første forestilling.

Fargespill skaper kontakt og vennskap. Somaya og Lilly møttes da de begge ble med i Fargespill-Oslo, og henger sammen som erteris i prøveperioden. 

Les mer om Fargespill og Fargespill-Oslo her