29. august 2018

Reisebrev fra Norge!

Inaam Kesner (25) og Bhongolwethu Sonti (27) driver Tore's Foundation i Sør-Afrika. Les dette morsomme reisebrevet fra deres besøk i Norge i sommer!

Etter en vellykket uke i London ankom vi Bergen 29. juli 2018. Vår første opplevelse og forvirring var kunstverket på utsiden av «Bergen?» Lufthavn, da vi ble usikre på om vi faktisk var i Bergen eller ikke.

Vi hadde en nydelig kjøretur fra flyplassen til hotellet, eller vent…åh nei, det var visst ikke hotellet vårt, det var søsterhotellet. Der stod vi, uten å vite hva vi skulle gjøre eller hvor vi skulle gå, med bagasje på over 30 kilo. Vi så på hverandre og fikk oss en god latter, helt til sjåføren vår, Stian, til slutt kom tilbake for å redde oss.

Så snart vi hadde fått innkvartert oss på vårt flotte, komfortable hotell, hadde vi to dager på å se vakre Bergen. Vi var på to flotte middager i Bergen. På mandag hadde vi styreleder i Kavlifondet, Aksel Mjøs, og kona Kari som vertskap. De tilberedte en deilig sjømatsuppe, med brød selvfølgelig, og en herlig, hjemmelaget, sprudlende bringebærjuice rett fra hagen (blunker til dem). Vi avsluttet kvelden med å se solnedgangen, slappe av og prøvesmake noen av de nyplukkede bringebærene sammen med iskrem.

Tirsdag ble vi invitert på middag av Brita Laugland. Familien hennes serverte et deilig pastamåltid. Vi fikk en fin mulighet til å møte Tore Eikelands familie og diskutere arbeidet i Sør-Afrika over noen søte, hjemmelagde godsaker. Først ante vi ikke hva vi skulle spørre om, hvordan vi skulle reagere, men Roberts smil og moren som stilte oss spørsmål, viste oss fotoalbumet fra sitt besøk til Ghana og prosjektene våre der, fikk oss til å slappe av og nyte kvelden. Brita var veldig hjelpsom og bidro med all oversettingen. Vi følte oss veldig godt tatt i mot og hadde en avslappende stund før det harde arbeidet på Utøya begynte.

Utøya

For en lang kjøretur! Men det var verd det i sin helhet til slutt. Hvis du bare kunne se uttrykkene på ansiktene våre da vi var omgitt av rundt 1000 unge politikere, som er så motiverte, intelligente og veldig engasjerte. Gang på gang sa vi til hverandre «dette er det Sør-Afrika trenger».

Vi var også heldige å møte seks andre internasjonale gjester fra Palestina, Tyrkia, Israel og Swaziland, som gav oss mulighet til å ikke bare dele arbeidet vårt med dem, men å også forstå hva rollene deres er i deres organisasjoner.

3. august holdt vi vår workshop «Youth political engagement and the future of democracy in South Africa» med rundt 40 deltagere. Det vi ikke visste, var at på samme tid som vår workshop, var det en konkurrerende fotballkamp som fant sted! Vår workshop var annerledes enn de andre samtalene som ble holdt på leiren. Vi gjorde det litt mer interaktivt og fikk deltagerne til å komme med løsninger og på hvordan vi kan få ungdom mer politisk engasjert i Sør-Afrika. Vi fikk et veldig godt engasjement og interaksjon som førte til flotte ideer som vi håper å inkorporere i noe av arbeidet vårt som en del av programstrategien.

Lørdag var vi vertskap for en kultur- og språkworkshop der vi lærte noen av deltagerne slangord og noen kule, sørafrikanske danser. Noen testet dem til og med ut på leirdiskoen senere. Det var også kjempeflott å møte ungdommene fra de forskjellige regionene da vi gikk rundt på leiren for å snakke med de forskjellige delegasjonene. Vi ser frem til å se hvordan samtalene vil videreføres med arbeidet til stiftelsen i Sør-Afrika.

Vi har lært så mye om Utøya og AUF. Det var en stor mulighet til å bli kjent med opprinnelsen til stiftelsen og møte folk som alle er interesserte i å gjøre denne verden til et bedre sted!

Vi er også spesielt takknemlige for muligheten besøket gav oss til å være sammen med og ha dialoger med norske stortingsmedlemmer og tidligere, prominente politikere innen utenrikspolitikk, utdanning og demokratiets fremtid. En spesiell takk går til Brita, som var praktisk talt guide og oversetter for oss i de fem dagene på Utøya, og som alltid gjorde sitt beste for å at vi skulle ha det bra.

Som førstegangsreisere til Norge, lærte vi at:

• Du får brød og potet til nesten alle måltider, så ikke dra til Norge hvis du er på en streng diett uten karbohydrater!
• Alt er alltid 15 minutter unna
• Nordmenn er veldig vennlige!
• Det regner 250 dager i året i Bergen, men ditt besøk vil antagelig skje på en av de 114 regnfrie dagene
• Brunost er livet!