21. september 2018

Klart for kammermusikk og talentfest i Trondheim

24.-30. september går Trondheim kammermusikkfestival av stabelen. Også i år er Kavlifondet med som støttespiller for talentsatsningen Trondheim International Chamber Music Competition (TICC).

TICC fortsetter å befeste sin posisjon som en av verdens viktigste konkurranser i kammermusikk, med en rekke store navn blant utøvere såvel som talenter på programmet for TICC Academy.

Mesterklasser hele uken

TICC Academy er et kammermusikkakademi som arrangeres annethvert år. De årene det ikke er akademi, er det konkurranse. På TICC Academy kan instruktørene forhåndskvalifisere et til to ensembler til konkurransen året etter.

Hele uken blir det mesterklasser, der unge talenter spiller sammen med erfarne, etablerte utøvere i verdensklasse. Mesterklassene er åpne for publikum.

Resultatet fra mesterklassene vil publikum kunne høre på konserten «Talentlørdag powered by Kavlifondet».

Kunstnerisk leder i TICC, Sigmund Tvete Vik, gleder seg stort over nivået på de unge talentene under årets festival.
– Publikum har mange store konsertopplevelser i vente med unge utøvere som briljerer i samspill, sier han.
– Ung kammermusikkenergi og utforskertrang i samspill med etablerte mestere blir en godbit for Kamfest-publikummet i Trondheim.

Får spille med klarinettvirtuos Kari Kriikku

– I år har vi en ny klarinettsatsning der klarinettvirtuos Kari Kriikku gjør en workshop for regionens klarinett-talenter, forteller daglig leder i TICC, Kristin Reigstad.

Lørdagsskolen ved Trondheim kommunale kulturskole er byens egen musikalske «talentfabrikk». Både lørdagsskoleelever ved Trondheim kommunale kulturskole (TKK) og klarinettister ved NTNU skal ha workshops med Kari Kriikku der de arbeider med improvisasjon. Lørdagsskolens strykere får spille med sine idoler i Danish String Quartet.

Også disse unike møtene skal resultere i fremføringer på Talentlørdag.

Kristin Reigstad gleder seg stort til å oppleve akademiets mange kammermusikktalenter på konsert under Kamfest.
– Jeg vil i år høre de store kammermusikk-klassikerne, som Schuberts Forelle-kvintett, men også skandinavisk folkemusikk arrangert for strykere av Danish String Quartet, sier hun.

Daglig leder i TICC, Kristin Reigstad med årets festivalplakat. 

Ny samarbeidsavtale for talentutviklingsarbeid

Kamfest med akademiet og konkurransen er TICCs hovedarrangement, men arbeidet med å fremme unge talenter internasjonalt, pågår året rundt. Det må til for å nå det langsiktige målet om flere norsketablerte, profesjonelle kammergrupper med internasjonal karriere.

En spennende nyhet av året er at TICC har stått i spissen for en ny samarbeidsavtale mellom TICC, NTNU musikkonservatoriet, Trondheim Solistene, Trondheim Symfoniorkester og Trondheim kommunale kulturskole.

– Vi skal i fellesskap videreføre talentutviklingsarbeidet vårt og gjennom koordinert virksomhet tilpasse opplegg og aktivitetsnivå best mulig til det enkelte musikktalent fra opplæring til internasjonal lansering, forteller Kristin Reigstad.

Samarbeidet har fått arbeidstittel Talent Trondheim.
– Dette hadde vi aldri klart uten støtten fra Kavlifondet. Det er modellen for arbeidet dere har støttet som nå gjøres mye større og mer omfattende med det nye samarbeidet.

2017: Ung komponist og bratsjist Michael Grolid fra Barratt Dues Musikkinstitutt. På festivalen ble 5 av hans verk fremført på 5 ulike festivalkonserter. Komponistworkshop «Ung lyd» med 9 lokale komponistspirer fra videregående skole og konservatoriet NTNU var en stor suksess. 

2017: Atem Strykekvartett fra Oslo spiller seg til TICC Semifinale. Fantastisk kvartettspill fra denne gjengen, og vi håper på flere kammergrupper av dette kaliberet i Norge.