22. november 2018

Nye muligheter for vanskeligstilt ungdom i England

Curious Monkey gir ungdom som lever under offentlig omsorg, nye muligheter i livet. Med støtte fra Kavlifondet skal de tilby enda flere av de mest utsatte ungdommene kulturopplevelser, kreative aktiviteter, kursing og politisk påvirkning.

– Vi er glade for å kunne annonsere at vi er tildelt en toårig støtte av Kavlifondet. Støtten skal gå til å utvikle vårt Troupe-program, sier Amy Golding, kunsterisk leder i Curious Monkey.

Troupe er for ungdom fra 14-25 år som er i omsorg gjennom det offentlige i Nord-Øst-England. Det er også for de som har flyttet for seg selv etter å ha vært i offentlig omsorg.

– I dette området har Kavli Storbritannia produksjon av Primula Cheese, og vi er glade for å kunne gi noe tilbake til lokalsamfunnet på denne måten, sier daglig leder i Kavlifondet, Inger Elise Iversen.

Blant de mest sårbare

– Ungdom som er i sosial omsorg er blant de mest såbare i våre samfunn. Deres stemme blir ikke alltid hørt av de som ta avgjørelser som berører dem og systemet de lever i, sier Amy Golding.

Troupe-programmet har to hovedformål:

  • Bedre livskvalitet og livsmuligheter for ungdom i sosial omsorg eller som bor for seg selv etter å ha vært i sosial omsorg.
  • Posisjonere unge menneskers stemmer slik at de kan bli hørt av personer som har innflytelse til å gjøre positive endringer.

Støtten fra Kavlifondet vil gi Troupe-programmet anledning til å jobbe for dette gjennom flere typer aktiviteter: Kulturelle opplevelser, kreative aktiviteter, jobbtrening og politisk påvirkning.

Teater, turné og workshops med kunstnere

I de to neste årene skal deltagerne i programmet gå jevnlig på teater, være med backstage på turneer, og delta i workshops og mesterklasser med profesjonelle kunstnere. De vil få muligheter til jobbtrening og støtte til å utvikle seg.

Midlene fra Kavlifondet har gitt Curious Monkey mulighet til å ansette en medarbeider dedikert til prosjektet.

– Tildelingen fra Kavlifondet gjør at vi kan fortsette å utvide Troupe-programmet, som tilbyr ungdom unike, spennende opplevelser som involverer dem i det kreative livet i det nordøstlige England. Det får dem til å føle seg verdsatt som en del av samfunnet, og gir dem mulighet til å uttrykke seg. Dette prosjektet gir unge mennesker selvtilliten til å prøve nye ting, få en bredere horisonten og utvide sine fremtidige ambisjoner, sier leder i Curious Monkey, Jenny Dewar.

Ungdommene skal også lage en film med 360-gradersteknologi, som vil sette unge mennesker i stand til å fortelle de på utsiden av omsorgssystemet om hvilke endringer som trengs. Produksjonen skal skje i samarbeid med Curious Monkey’s kreative team. Filmen skal brukes som et opplæringsverktøy for å gi ansatte i sosialtjenesten en større forståelse av ungdommenes erfaringer.

– Filminstallasjonen vil gi muligheter for unge mennesker til å utvikle gode ferdigheter, dele sine historier og få kreative innspill og eierskap til prosjektet, sier Amy Golding, kunstnerisk leder.

– Ungdommene skal sette opp og presentere den på events og konferanser, for å engasjere offentligheten. Slik får de også mulighet til å dele sine følelser og erfaringer med sosialtjenesten, og skape en plattform for endring, sier hun.

FOTO: Bildene er fra et symposium arrangert av Curious Monkey i partnerskap med en annen organisasjon, Children North East, etter en forestilling. Tilskuerne fikk mulighet til å diskutere tematikken som ble belyst i skuespillet. Alle foto: Curious Monkey