17. januar 2019

Kerry (40) fikk en ny start i livet med The Victory Programme

Siden høsten 2017 har "The Victory Programme" (Seiersprogrammet) gjort en forskjell for innbyggere i Blaydon i det nordøstlige England. Programmet drives av britiske Frelsesarmen med støtte fra Kavlifondet.

Programmet gir deltagerne et seks uker langt kurs i matlaging, ernæring og hvordan man kan få mest mulig god og sunn mat ut av et knapt husholdningsbudsjett. Innholdet i kurset er inspirert av fellesskapsånden og den effektive ressursutnyttelsen som utviklet seg i landet under andre verdenskrig.

Et godt, inkluderende miljø, relasjonsbygging og psykososial støtte er også en viktig del av programmet. Blaydon er på listen over det fattigste, mest vanskeligstilte områdene i Storbritannia, og mange av deltagerne har store utfordringer i livene sine.

The Victory Programme har så langt hatt tretten deltagere fordelt på tre kurs i Blaydon. Det har også vært et kurs dedikert utelukkende til overlevende etter å ha blitt utsatt for vold i hjemmet.

Ukens høydepunkt

Etter skilsmissen for et år siden, befant Kerry (40) seg i et helt fremmed landskap.
– Jeg skilte meg fra mannen min og jeg jobbet ikke, sier hun.
– Jeg tok vare på de fire barna mine, og ventet på at de skulle komme tilbake fra skolen, jeg var hjemme huset og gjorde faktisk ingenting. Jeg satt fast i et feilspor.

Kerry hadde ingen tanker om at en invitasjon til The Victory Programme skulle bli pense henne tilbake på et rett spor.

– Vi fikk en brosjyre gjennom brevsprekken på døren og mamma spurte om jeg ville være med – jeg gjorde det! Det var godt å komme meg ut av huset. Alle var veldig fine, og å delta på kurset ga meg noe å se frem til. Det var ukens høydepunkt.

Ny jobb

– Etter å ha deltatt i programmet, følte jeg meg lykkeligere. The Victory Programmet ga meg noe å gjøre gjennom hele uken, og fikk meg til å ville gjøre noe annet. Det var da jeg begynte å lete etter en jobb. Siden jeg fullførte kurset, har jeg begynt å jobbe, og føler det som om jeg har fått meg selv tilbake igjen. Jeg er ikke bare en mamma. Jeg har også fått mange nye venner. Jeg gjør flere ting for min egen del, og jeg føler meg ganske stolt over at jeg gjør alt selv, inkludert å betale alle regninger. Jeg føler at barna mine ikke har mistet noe med endringene i livene våre.

– Å gjøre noe for meg selv

Joanne (37) har tre barn og er fulltids omsorgsperson for moren sin og og den lille gutten hun er bestemor til.
– Vi har ikke hatt det letteste livet en kan få, og familien min er svært avhengig av meg. Jeg har nesten ingen fritid, så å være med i The Victory Programme ble en anledning til å gjøre noe for meg selv. Det var fint å ha en time å stoppe og ta en pause en gang i uken. Det var en time for meg der jeg kunne både ha en god prat om alt og ingenting, og lære noe også!

Noen som lyttet

Joanne har jobbet hardt for å oppdra familien sin alene, og støttet barna sine da de møtte utfordringer med tenåringsgraviditet og rusavhengighet. Hos Frelsesarmen fant Joanne noen som lyttet og praktisk støtte, slik at hun følte at hun ikke stod alene.

– Frelsesarmen har sannsynligvis reddet meg. Alison [kirkelederen] var der som en støtte hele tiden. Hun var en telefonsamtale unna hvis jeg trengte henne. Hun dømte aldri noe jeg sa, sier Joannie.

– Livet kan ta deg helt ned, så det var hyggelig å bare slappe av for en liten stund. Jeg la merke til en endring i meg selv mens jeg var med på kurset. Jeg var mye roligere da jeg hadde denne pausen, og jeg var ikke så stresset. Det var også hyggelig å dra hjem, og at familien min kunne spørre meg om hva jeg hadde gjort, og ikke omvendt for en gangs skyld.


Kerry (40) er en av deltagerne som har fått en ny, positiv start i livet med The Victory Programme. Foto: Frelsesarmeen Storbritannia

Nye vennskap

Med et barnebarn som snart skal begynne på skolen, gleder Joanne seg til å delta i et nytt kurs for viderekomne i The Victory Programme.
– Jeg gleder meg og tror det vil jage vekk alt stresset for et par timer. Det er hyggelig å komme og snakke med alle her, for de dømmer deg ikke. Jeg har fått venner gjennom The Victory Programme. Normalt er jeg med folk som er enten eldre eller yngre enn meg selv. Det er så hyggelig å ha tid med folk på min egen alder.

Varig innvirkning på liv

– Vi er så glade for at folk har opplevd og kan se en reell forandring i seg selv mens de har laget mat, pratet og lært av hverandre, sier prosjektkoordinator hos Frelsesarmeen Storbritannia, Allison Ellis.

– Vi tror at hver person har gudegitt verdi, og vi håper at ved å se dette for seg selv, ved å sette av kjærkommen tid en pause for seg selv, vil det få en varig innvirkning på livene deres og på de rundt dem.

Programmet startet opprinnelig som et seks ukers kurs i Blaydon, men etter innspill fra deltakerne ble det utvidet til åtte uker.