22. mai 2019

Livsmestring og psykisk helse på timeplanen for barn i Skottland

Med støtte fra Kavlifondet skal Partnership for Children innføre programmer for livsmestring og god psykisk helse ved flere barneskoler i Skottland.

– Vi er veldig glade for muligheten til å kunne tilby programmet Skills for Life som fremmer psykisk helse, til barneskoler i Dumfries and Galloway. Dette er takket være støtte fra Kavlifondet, sier Wendy Tabuteau, daglig leder i organisasjonen Partnership for Children.

Undervisningsprogrammene Zippy’s Friends ( for 5-7 åringer) og Apple’s Friends (for 7-9 åringer) holdes allerede i skoler over hele Storbritannia, inkludert noen steder i Skottland. Disse erfaringsbaserte programmene har vist gode resultater når det gjelder barns mestring og sosiale ferdigheter. Begge deler er viktige premiss for god psykisk helse. Hittil har allerede 1,8 millioner barn over hele Storbritannia vært gjennom programmet.

Barneskolene i Dumfries and Galloway blir blant de første i verden til å gjennomføre programmer for barn i alderen 9-12 år. Passport, for 9-10 åringer, lanseres i september og SPARK Resilience, for barn 10-12 år, ventes å være tilgjengelig fra september 2020.

Zippy’s Friends til spesialskoler

Partnership for Children kommer også til å jobbe med enkelte skoler for å utvikle og teste ekstra læringsressurser for de årene som barna ikke er direkte involvert i programmet. I tillegg vil de tilby tilpassede versjoner av Zippy’s Friends til spesialskoler og skoler med spesialressurser, for å sikre at barn med autisme og eller som har andre ekstra behov, ikke mister undervisning.

 Barn ved en britisk skole fyller ut skjema for tilbakemeldinger etter en time med Zippy’s Friends. Foto: Partnership for Children. 

 De fire trinnene til en god løsning i henhold til Zippy’s Friends og Apple’s Friends. Foto: Partnership for Children

 Ekstra støtte til de mest sårbare

– Vi ønsker å tilby støtte til noen av de mest sårbare barna. Derfor vil vi samarbeide med lokale organisasjoner for å tilpasse programmene for barn som mottar offentlige omsorgstjenester, unge omsorgspersoner og flyktninggrupper, sier Lizzie Poulton, programansvarlig i Partnership for Children og fortsetter:

– Dette er en unik mulighet for å kunne tilby helhetlige psykiske helsetjenester for barn i alle trinn på barneskolen og lære mer om den samlede effekten Skills for Life-programmene kan ha.

Når flere gjennom kommunalt samarbeid

Partnership for Children har inngått et samarbeid med kommunen i Dumfries and Galloway slik at de bedre kan nå ut til skolene. Kommuneansatte vil jobbe sammen med organisasjonen for å rekruttere og støtte skoler, planlegge og gjennomføre opplegget.
– Vi vil dra nytte av deres lokale ekspertise, mens programmene vil styrke det arbeidet som allerede gjøres i skolen for å fremme barns psykiske helse, sier Lizzie Poulton og legger til:

– Det vi lærer og utvikler i Skottland, takket være støtten fra Kavlifondet, vil ikke bare ha betydning for programmene rundt om i Storbritannia, men vil også bli delt med våre partnerorganisasjoner i over 30 land verden over.

Les mer på Partnership for Childrens hjemmeside

Toppfoto: Feiring av avslutning av Zippy’s Friends-programmet. Foto: Partnership for Children