9. mai 2019

Med Mette Nygård Havre på matredderturné til Matsentralene!

Kavlifondet tar med seg matredder Mette Nygård Havre på besøk til landets Matsentraler. Første stopp var Trondheim.

– Jeg er imponert over engasjementet på Matsentralen Trondheim. Det gløder av både daglig leder og medarbeidere. De er virkelig med og gjør en forskjell i samfunnet, sier Mette Nygård Havre.

Spis opp maten

Hun er damen bak folkebevegelsen Spis opp maten, og har nylig gitt ut boken ved samme navn. Boken inneholder masse informasjon om holdbarhet og datomerking, matsvinn, gode tips og råd, og kreative oppskrifter med restemat. Nå tar hun med seg all kunnskapen Norge rundt på besøk til Matsentralene.

Les mer: Matsentralen – godt for både mennesker og miljø

– Vi er veldig glade for at Mette Nygård Havre vil være med på denne turnéen, sier daglig leder i Kavlifondet, Inger Elise Iversen.

– Mette har satt matredding og det enorme problemet med matsvinn på dagsorden i Norge. Hun har en stemme som når frem og blir lyttet til i alle ledd. Hennes engasjement, faglige kompetanse og gode formidlingsevne er helt suverent i denne sammenhengen.

 Stas å møte hele styret i Matsentralen Trondheim! 

– Gjør en fantastisk jobb

Selv mener Mette Nygård Havre at det er en ære å få reise på Matredderturne til alle Matsentralene i Norge.

– Matsentralene rundt om i landet gjør en fantastisk jobb med å redde mat fra grossister og lagerne til dagligvarebutikkene. Tenk at veldig mye av denne maten ble kastet før vi fikk Matsentralene. Det er godt å se at maten kommer til nytte og at de som får den er så glade for maten de får på tallerkenen, sier hun, og tilføyer:

– Et paradoks er at organisasjonene sier at de gjerne skulle hatt enda mer overskuddsmat. Det forteller oss jo at den skjulte fattigdommen i Norge er langt større enn de fleste er klar over.

 Mette Nygård Havre holdt sitt matredderforedrag. 

Datoskrekk

Stadig flere forbrukere blir mer bevisste på matsvinn og kasting av mat.

– Samtidig er det fortsatt mange som fortsatt lider av «datoskrekk» og er usikre rundt dette med datostempling og holdbarhet, også blant de som benytter seg av Matsentralene. Mette kan spre kunnskap, informere og inspirere, og dermed sikre enda bedre utnytting av maten som hentes ved Matsentralene, sier Inger Elise Iversen.

På hver Matsentral blir det omvisning og møte med ledelse og medarbeiderne. Deretter vil Mette Nygård Havre holde foredrag om matredding for organisasjonene som benytter seg av Matsentralen.

De får lære om alt fra datomerking av mat og få til inspirasjon til hva de kan lage av maten de henter. Slik kan de utnytte maten enda bedre. Med på turnéen blir også Kavlifondets kommunikasjonsansvarlig for å dokumentere og bidra til å synliggjøre både matredderbudskapet og Matsentralenes viktige rolle.

 Daglig leder Marte Lønvik Bjørnsund (t. v.) og Mette Nygård Havre hadde mye å snakke om under omvisningen ved Matsentralen Trondheim. 

 Bak f. v. Britt-Marit Sundberg og Elin Kyseth fra Frelsesarmeen hentet mat da Mette Havre og Hanne Eide Andersen fra Kavlifondet (foran t.h.) var på besøk. 

Mange kvaliteter

Kavlifondet har støttet etablering og oppstart av samtlige syv Matsentraler, pluss paraplyorganisasjonen Matsentralen Norge. Samlet utgjør støtten 10,7 millioner kroner.

– I en Matsentral samles alle de viktigste kvalitetene vi i Kavlifondet ser etter i et godt prosjekt å støtte, fastslår Inger Elise Iversen, som var med da Kavlifondet gikk inn med støtte til den aller første Matsentralen, i Oslo i 2013.

– Det gir hjelp til vanskeligstilte, fremmer inkludering og integrering gjennom målrettet rekruttering av medarbeidere som trenger arbeidstrening og fleksibilitet, det bygger oppunder frivilligheten og det bidrar betydelig til å redusere matsvinn, oppsummerer hun.

 Runar Lockert arbeider frivillig ved Matsentralen Trondheim hver dag. – Jeg er helt avhengig av Runar for å få alt til å gå rundt, sier Marte. 

Bra for både miljø og mennesker

– Det er fantastisk at Kavlifondet gir av sitt overskudd og sørger for at alle Matsentralene i Norge får viktige tilskudd til drift, sier Mette Nygård Havre.

– Det fører ikke bare til redding av mat, men sysselsetting av mennesker og et utrolig fint og nyttig nettverk. Her gjøres det noe bra både for miljø og mennesker. Det betyr at det jobbes opp mot flere av bærekraftsmålene.

Mette Nygård Havre samarbeider også mot matsvinn med Q-Meieriene, som Kavlifondet eier. Her kan du se det store datoeksperimentet om holdbarhet på melk!