4. juni 2019

Bankende kulturhjerter klare for premiere på Lillehammer

«Fantasifullt, rart, energisk og sårbart, akkurat som de som står på scenen.» Slik beskriver Kulturhjerte sin tredje forestilling «THIS IS ME», som spilles på Lillehammer 14. – 16. juni.

Toppfoto: Torbjørn Olsen/Gudbrandsdølen Dagningen

– Kulturhjerte skal være et sted hvor alle skal føle at de hører til, og blir hørt, sier Vivian Haverstadløkken, prosjektleder i Kulturhjerte.

Kulturhjerte er en møteplass for barn og ungdom på Lillehammer, som retter seg både mot flyktninger som nylig er bosatt og barn som er født i Norge.

Her kan barn og unge møtes, bli kjent, bli trygge og utvikle seg kreativt. Voksne kan komme og snakke norsk, bidra frivillig og bli kjent med andre. Etter oppstart om høsten er det ukentlige samlinger. Underveis skrives det en helt ny forestilling, bygd på deltagernes egne fortellinger om sin egen bakgrunn, livserfaringer, identitet og kulturbakgrunn.


Foto: Hanne-Kjersti Skjevelsnes Iversen/Gudbrandsdølen Dagningen

Ny forestilling hver vår

Hver vår presenterer Kulturhjerte en ny festforestilling. Alle på scenen skal opptre med stolthet over egen kulturarv. Samtidig har de gjennom et helt år lært om hverandres kultur, språk og historie, og fått venner fra land verden over.

Forestillingen skapes med sammen med profesjonelle, kunstneriske ressurspersoner. Både regissør, koreograf, komponist, manusforfatter, kostymedesigner, lyd- og lysdesigner er med i ensemblet.

– For meg betyr Kulturhjerte familie, vennskap og tilhørighet. Det gir meg mulighet til å jobbe med min lidenskap; musikk, teater, og dans. I Kulturhjerte lærer jeg masse om kultur og mennesker. Kulturhjerte gir meg grått hår, og holder meg ung samtidig, sier regissør Carol Kvande.

– For meg er Kulturhjerte muligheter. Muligheter for å være, for å lære, for å utvikle seg og for å bli kjent med andre, sier Janne Aasebø Johnsen, manusforfatter.


Foto: Hanne-Kjersti Skjevelsnes Iversen/Gudbrandsdølen Dagningen

Lei av gamle historier

Årets stykke, THIS IS ME, handler om barn og ungdom som er lei av gamle historier, og som har lyst til å omskrive sin egen historie.

Kjøp billetter til THIS IS ME her!

– Stykket handler om felleskap, og om en ny måte å håndtere et gammelt problem på. Det er fantasifullt, rart, energisk, sårbart og kjærlig, akkurat som de som står på scenen, sier koreograf Jomo Masai.

Da årets deltagere møttes for første gang i oktober i fjor, stilte de spørsmålet «hvem er du?».

– Det er et stort og vanskelig spørsmål å svare på for alle. Alle er forskjellige, alle har ulike mål, drømmer og erfaringer, sier prosjektleder Vivian Haverstadløkken.

– Vi spurte videre hvilke historier, sanger, danser vil kunne forklare et publikum hvem vi er? Hvis vi vil at Lillehammer skal bli kjent med oss, hva skal vi fortelle, synge, og danse fremføre? Gjennom en prosess over flere uker arbeidet vi i grupper hvor vi skrev egen egne tekster, fant fram til ulike sanger og historier vi ville dele, og som kan si litt om hvem vi er, og hvem vi vil være, forteller hun fornøyd.

På scenen 14.-16. juni får vi se resultatet av denne prosessen. Dette er Kulturhjertes tredje festforestilling. Som tidligere år settes den opp i Banken på Lillehammer.

Finn ut mer om Kulturhjerte på deres hjemmeside


Foto: Hanne-Kjersti Skjevelsnes Iversen/Gudbrandsdølen Dagningen

Sagt om Kulturhjerte:

«Nå er jeg ikke lenger bare dama i hijab.»
– Mor til deltager i Kulturhjerte.

«Kulturhjerte er ubetinget kjærlighet i form av scenekunst»
– Jomo Masai, koreograf i Kulturhjerte

«Kulturhjerte er første stedet jeg følte meg hjemme i Norge»
– Mor til deltager i Kulturhjerte.


Foto: Hanne-Kjersti Skjevelsnes Iversen/Gudbrandsdølen Dagningen

BAKGRUNN

• Kulturhjerte er en møteplass på Lillehammer for lillehamringer fra hele verden, og for de som bor der fra før.

• Hver vår presenterer de en ny festforestilling basert på kulturuttrykk fra hele verden.

• Kulturhjerte AS ble etablert som et aksjeselskap med ideelt formål i april 2018.

• Ideen er å skape et sted hvor alle kan føle at de hører til, og at de blir hørt.

• Det er et mål at Kulturhjerte etableres som et fast tilbud i Lillehammer.

• Kulturhjerte har satt opp to forestillinger de to siste årene: Da trollet ble til stein, og Jakten på kulturhjertet.

• Årets forestilling «THIS IS ME» skal vises i Kulturhuset Banken den 14., 15. og 16. juni 2019.


Foto: Hanne-Kjersti Skjevelsnes Iversen/Gudbrandsdølen Dagningen

Alle bildene er fra Kulturhjerte-samlinger 2017/2018.