3. desember 2019

Matglede med støtte fra Kavlifondet

I løpet av 2019 har Smaksverkstedet i samarbeid med Kavli/ Q-meieriene og Barn i Byen spredd matglede til barn og unge gjennom åpne helgekurs i Bergen sentrum.

– På kursene har barna rom til å utforske mat og smak og oppleve matglede i fellesskap, forteller prosjektkoordinator for Smaksverkstedet, Ann Helen Lien.

 

Praktisk matglede

Gjennom praktisk matlaging har barna lært å lage god og enkel mat uten oppskrift, og har på denne måten vekket nysgjerrighet og interesse for matvarer som er bra for kroppen og kloden.

Smaksverkstedet er et fritidstilbud for barn og unge der de lærer om næringsrik og bærekraftig mat. Kursene til Smaksverkstedet er sjelden tilgjengelig for alle, ettersom de vanligvis settes opp som et tilbud på en enkelt skole med begrenset antall plasser.

– Med støtte fra Kavlifondet har vi gjennom 2019 gjennomført flere bydekkende kurs sentralt i Bergen, der flere barn kan delta uavhengig av bosted, fortsetter Lien.

Ulike kurs med fokus på kreativitet

I løpet av 2019 har det vært flere kurs med varierende og spennende innhold. Barn og unge har deltatt på frokostverksted, matpakkeverksted, dyrkeverksted, høsteverksted, middagsverksted og i desember blir det spiselig juleverksted. På samtlige kurs har det vært fokus på kreativitet og praktisk matlaging i fellesskap.

På frokostverkstedet har barna lært å lage en variert og god frokost, med blant annet smoothie og hjemmelaget pålegg. Frokostverkstedet hadde fokus på matkunst og barna laget kreative brødskiver med Kavli-ost og grønnsaker.

– På Matpakkeverkstedet laget barna spennende retter de kan ha med seg i matboksen på skolen. Wraps og grove vafler ble en superhit. På middagsverkstedet har barna fått prøve seg på både kavlionara og restesuppe. Barna har brukt gulrøtter i alle regnbuens farger og lært å bruke opp grønnsaker som har blitt litt dvaske slik at vi unngår å kaste mat, sier  Lien.

Barna har fått improvisere i matlagingen og droppet oppskriftene, og har på den måten blitt nysgjerrige og åpne for å bruke næringsrike og bærekraftige råvarer.

– På slutten av hvert kurs har vi utfordret barna til en blindtest der alle må lukke øynene og smake og kjenne igjen en ukjent matvare. Det var litt skummelt, men kjempegøy, sier Lien.

Støtte fra Kavlifondet gir økt matglede

– Støtten fra Kavlifondet har stor betydning for Smaksverkstedet fordi vi kan skape matglede til enda flere barn. I samarbeid med Q-Meieriene/Kavli og Barn i Byen har vi kunnet tilby en inkluderende og åpen aktivitet for barn og unge, uavhengig av bosted eller sosial status. Vi setter stor pris på at Kavlifondet viser tillit til oss og ønsker å støtte samarbeidsprosjektet mellom Smaksverkstedet, Q- Meieriene, Kavli og Barn i Byen, avslutter Lien.

Les mer: Matlagingskurs for barn og unge: Mat, Mestring og Bærekraft

Foto: Smaksverkstedet