6. februar 2020

Impact Hub Bergen – der historie møter innovasjon

Impact Hub Bergen var det første arbeidsfelleskapet for sosiale entreprenører i Norge, blant de aller første med en arena for sosial innovasjon og ble en del av det globale Impact Hub-nettverket i 2008.

Tekst: Hanne Eide Andersen

Impact Hub Bergen holder til i en UNESCO World Heritage bygning på Bryggen. Med vegger som bærer historier som strekker seg helt tilbake til 1702, har huset rommet alt fra tørrfisk til antikviteter og kunst, og er nå et senter for samfunnsinnovasjon.

Inspirerende bakteppe

I dag finner en bortgjemte trapper og historiske artefakter i kontrast til fargerike møbler og moderne kontorgjenstander, noe som skaper et inspirerende bakteppe for sosial innovasjon, teknologi og realisering av samfunnsnyttige ideer.

Det ble grunnlagt av Silje Grastveit, utdannet som Kaospilot i Danmark. Silje hadde en visjon om et sted som samlet mennesker på tvers av samfunnslag og inviterte til samskaping rundt sosial innovasjon.

Først i Norge

Impact Hub åpnet dørene i september 2011, som den første av sitt slag i Norge. I dag har Impact Hub Bergen vokst til et mangfoldig nettverk med gründere og endringsagenter, med en miks av oppstartsbedrifter, NGO-er, kreative, freelancers, matgründere og mye mer.

Vafler og åpent hus

På fredager smyger den deilige duften av norske vafler seg gjennom huset. Dette er dagen for den ukentlige Waffle Pitch – et lokalt svar på den klassiske Falafel Pitch som arrangeres av andre Impact Hubs rundt om i verden.

Her får gründere muligheten til å gi en kort presentasjon om sin virksomhet eller en spesifikk utfordring de jobber med, og motta tilbakemeldinger fra publikum. Det er åpent for også eksterne å delta, gjerne kombinert med en omvisning på huset hvis en er interessert i medlemskap.

Flere programmer for sosial innovasjon

I tillegg til å støtte sosiale entreprenører i arbeidet med å realisere sine forretningsideer, er Impact Hub Bergen også initiativtaker til en rekke programmer innen sosial innovasjon, blant annet;

  • STEP, et sosialt entreprenørskapsprogram for innvandrere
  • Gründermatch, der arbeidsledige blir matchet med oppstartbedrifter
  • Fremtidspiloten – et utdanningsprogram for videregående elever om grønn innovasjon og menneskerettigheter
  • Impact Challenge – et innovasjonsprogram som kobler sammen ulike aktører for å generere realiserbare løsninger på presserende samfunnsutfordringer

Les mer: Utvikler lærepakke for mer praktisk klimaundervisning

Silje Grastveit holder workshop for deltagerne i programmet Impact Challenge. Foto: Impact Hub Bergen

I tillegg har Impact Hub et eget program for matgründere under navnet TESTBAR, hvor særlig innvandrerkvinner får drahjelp til å starte opp sin egen virksomhet innen mat.

Les mer: TESTBAR – matgründernes kjøkken

Impact Challenge om psykisk helse

Impact Hub Bergen sitt største program, Impact Challenge, er nå i gang med sin tredje runde, og fokuserer på psykisk helse.

Her kobles ulike aktører fra ulike sektorer sammen for dypere innsikt i ulike samfunnsutfordringer, og samarbeider om utviklingen av potensielle løsninger. Programmet arrangeres i samarbeid med Kavlifondet, Vestlandet fylkeskommune, Bergen kommune og Sparebanken Vest.

Programmet fokuserte på aldersvennlige samfunn i 2017-18, psykisk helse i 2019, og har støttet flere suksessfulle bedrifter, som LifePlanner, PitStop og Lifekeys.

Hør Erik Hellesstøl fortelle om Lifekeys og nettbasert terapi i podkasten Tech, håp & kjærlighet

Psykisk helse og inkludering

I 2020 vil nye tverrfaglige team rekrutteres til programmet og ta del i inspirerende foredrag, workshops og mentorsamlinger knyttet til psykisk helse og inkludering.

Påmeldingen til årets program er åpen og programmet starter opp i mars.
For mer informasjon om Impact Challenge programmet, se: www.impactchallenge.no

Du kan lære mer om Impact Hub Bergen på deres hjemmesider, eller følge dem på Facebook og Instagram (@impacthubber).