13. februar 2020

Vil skape en global plattform for gode gjerninger

Hvordan kan teknologi gjøre oss mindre ensomme? Kenneth våget å be om hjelp gjennom Goodify-appen og fikk nye venner. Goodify-gründer Kristian vil skape en global plattform for hverdagsgodhet.

Tekst: Henriette L. Olsen og Hanne Andersen

– Jeg tror folk er for redd for å møte mennesker, sier Kenneth Korsrud Arnesen i ukens episode av Tech, håp & kjærlighet.

Lytt til episoden her
Spotify
Apple Podcasts
Soundcloud

– I mitt tilfelle, som er narkoman i nesten 20 år, å sette seg på en kafè og si «hei, skal vi bli venner? Skal vi bli bestiser?». Det er ikke sånn, sier han.

For Kenneth ble løsningen en app. Goodify-appen er rett og slett en slags «Tinder for gode gjerninger», en app som på en effektiv måte kobler mennesker som trenger hjelp med mennesker som ønsker å hjelpe.

Kennet Korsrud Arnesen. Foto: Goodify

Tinder for gode gjerninger

Mange er bekymret for at teknologien gjør oss mindre sosiale og mer isolerte. Vi kjenner The Kardashians bedre enn naboene våre og scroller på skjermer istedenfor å snakke med hverandre. Når vi lurer på noe eller trenger hjelp, går vi til Google. Skal vi hjelpe andre, skjer det gjerne via Vipps.

Men kan teknologi også gjøre det lettere for oss å være sammen og hjelpe hverandre, utenfor den digitale verden? Ja, mener Kenneth og flere vi har snakket med i denne episoden av Tech, håp & kjærlighet.

Les mer: Appen som gjør det lettere å hjelpe andre

Godhet på fulltid

– Godhet, det er viktig. Derfor skapte vi Goodify, fordi vi tror det er et behov for flere initiativ som bidrar til mer hverdagsgodhet, sier Kristian David Elgen, grunnlegger og daglig leder i Goodify.

Kristian er ukens hovedgjest i Tech, håp & kjærlighet. Han har selv en spennende bakgrunn: I 2017 sluttet han i jobben som økonom i Equinor for å jobbe med godhet på fulltid.

Kristian satset alt på å skape godhetsappen Goodify og det ideelle selskapet ved samme navn, hvis formål er å tilrettelegge for flere gode gjerninger i samfunnet.

– Det ble mer og mer klart for meg at jeg ønsket å se tilbake på et liv som har bestått av mer enn bunnlinjen til et stort konsern. Jeg tror at dersom man tør å satse, kan man bety en stor forskjell for veldig mange, sier Kristian, og legger til at Goodify består av et stadig voksende team, hvor flere har sagt opp andre jobber for å bidra.

30 000 gode gjerninger

Hittil har over 30 000 gode gjerninger blitt utført gjennom appen. Flere har åpnet hjemmet sitt for fremmede på julaften, eldre som føler seg ensomme har fått besøk, familier som ikke har muligheten til å kjøpe julegaver til barna sine har fått hjelp. Listen over gode gjerninger er allerede lang.

Det første målet er én million gode gjerninger utført – som en start. Det langsiktige målet er millioner av gode gjerninger verden over.

Les mer:  – Jeg drømmer om millioner av gode gjerninger

– Jeg tenker at for hver gode gjerning som skjer, blir verden litt bedre, understreker Goodify-gründeren.

Programleder Karoline Enoksen fra Vrang Produksjon, Moises Silva fra The Human Aspect og Kristian David Elgen i panelsamtale under frokostlanseringen av Tech, håp & kjærlighet. Foto: Anne Elisabeth Næss

Har hjulpet flere ganger

I podkasten møter vi også Espen Øvergaard, som har hjulpet andre flere ganger gjennom appen.

– Når man ser tilbake på livet sitt, hva vil man tenke? At man var en person som ikke brydde seg om andre, eller at man var en person som så andre og hjalp dem man kunne? Det aller viktigste må vel være at livet man har levd ikke bare forsvinner, men at den godheten man har vist lever videre, sier Øvergaard.

Og visste du forresten at vi mennesker er laget for å hjelpe andre? Psykolog Elisabeth Hermstad Reinertsen forklarer. Teknologioptimist Eirik Norman Hansen ser på morgendagens muligheter.

God lytt!

Kristian David Elgen og Preben Carlsen fra No hate på podkastlansering. Foto: Anne Elisabeth Næss

Toppfoto: Kenneth Korsrud Arnesen / Foto: Goodify