17. mars 2020

Gjør gode gjerninger i koronakrisen med Goodify-appen

Martine og samboeren handlet for en familie i karantene. Andre tilbyr transporthjelp, hundelufting, sosialt samvær på nett eller en god samtale. Noen trenger hjelp til puslespill, tegnesaker og annet tidsfordriv til barna. Sjekk Goodify-appen og se om du kan få eller gi hjelp, du også!

Tekst: Hanne Eide Andersen

– Goodify-appen er laget nettopp for å gjøre det enklere å gjøre gode gjerninger, og vi håper den kan bli et viktig verktøy for alle som bidrar til denne massive dugnaden, sier gründer av Goodify, Kristian Elgen, som nylig var gjest i Kavlifondets podkast Tech, håp & kjærlighet.

Last ned Goodify- appen her og se om du kan få eller gi hjelp i ditt nærområde!

Kristian David Elgen, gründer av Goodify. Foto: Anne Elisabeth Næss/Kavlifondet

30.000 gode gjerninger

Goodify-appen er helt gratis og designet nettopp for å gjøre hverdagsgodhet enklere. Her kan alle se om det er noen i nærheten som trenger eller tilbyr hjelp og enkelt ta kontakt med hverandre.

Du velger selv om du vil være åpen eller anonym når du legger ut et oppdrag. Hjelpen skal være gratis og frivillig og ideelt sett ha et omfang på et par timer.

— Allerede før koronakrisen er over 30.000 gode gjerninger gjennomført via Goodify, forteller han.

Les mer: Podkastsuksess for Goodify

 

Mye skam rundt det å be om hjelp

Alt tyder på at det kan bli mange flere fremover. I appen ligger det nå ute en rekke tilbud om å handle, lufte hunder og være sosiale og støtte hverandre på nett. Det er fortsatt flest som tilbyr hjelp, men stadig flere ber om hjelp også. I appen ber flere om handling av matvarer, tegnesaker, puslespill og hjelp til ekstra kos og snart påskegodt. Noen har en allerede stram økonomi og utfordringer i hverdagen som har blitt verre av koronakrisen.

Elgen påpeker at det fortsatt er knyttet mye skam til det å be om hjelp fra fremmede.
– Det er lettere å se på seg selv som en som kan hjelpe kontra en som trenger hjelp. Mange folk opplever det som vanskelig å be om hjelp. Vi får henvendelser utenom appen som sier det sitter langt inne, sier han til Bergensmagasinet.

Tilbyr samtaler

Elgen minner også om at det ikke bare er mathandling og andre praktiske gjøremål du kan avtale via Goodify.

— Det er nok også en del som kjenner på ensomheten karantene kan føre til, sier han.

— Da er det veldig greit å ha muligheten til å ha noen å snakke med inne i Goodify-appen.

Flere i appen tilbyr sosialt samvær digitalt og en god samtale.

— Akkurat nå kan det være ekstra vanskelig å stå alene. I en krise som dette er behovet for gode gjerninger ekstra stort og vi oppfordrer alle til å ta i bruk Goodify-appen, enten du trenger hjelp eller har mulighet til å hjelpe noen, sier Inger Elise Iversen, daglig leder i Kavlifondet, én av flere samarbeidspartnere som har bidratt med midler i utviklingen av Goodify-appen.

— Akkurat nå er det viktigere enn noen gang at vi bryr oss om hverandre. Jeg oppfordrer alle våre kunder, medarbeidere og andre til å laste ned Goodify-appen og be om hjelp om du trenger det – eller still opp for noen rundt deg om du har mulighet til det. Gjennom Goodify kan vi alle gjøre en forskjell, sier Trine Hvamb, leder for samfunnsansvar i Sbanken, som også er en viktig samarbeidspartner for Goodify til Goodify.co.

Fikk handlehjelp i karantene

En som nylig fikk hjelpen hun trengte via Goodify var Karen Romer i styret i Goodify. Hun hadde lastet ned appen med intensjon om å hjelpe andre. Men da hele familien ble satt i karantene etter et utenlandsbesøk var det plutselig hun selv som hadde behov for hjelp.

— Vi havnet i en situasjon der ingen vi kjente kunne handle for oss. I tillegg skulle mine svigerforeldre på 85 komme fra Spania et par dager senere. De måtte rett i karantene og hjem til et tomt kjøleskap. Rollene kan byttes fort om i disse dager og nå var det plutselig jeg og min familie som hadde behov for assistanse, forteller Romer til Goodify.co.

Heldigvis fikk hun god hjelp i Goodify-appen. Gjennom appen fikk hun kontaktet Martine Johansen som befant seg i nabolaget. Johansen og hennes samboer fikk handlet inn tre fulle bæreposer med matvarer og levert på døren til familien Romer.

Martine Johansen og samboeren på trygg avstand i yttergangen hos Karen Romer etter at varene er levert. Foto: Privat

Viktig å hjelpe

— Jeg synes det er viktig å hjelpe mennesker som er i den situasjonen vi er i nå. Det kunne jo like gjerne vært meg. Det føltes bra å kunne hjelpe til, og det er jo veldig greie mennesker man møter på. Dette var en veldig positiv opplevelse, sier Johansen.

Den ekstreme situasjonen vi befinner oss i har ført til vanskelige situasjoner for veldig mange mennesker. Heldigvis har også mange signalisert at de ønsker å hjelpe til. Over hele landet blir det også dannet Facebook-grupper som er laget for å kunne tilby og be om hjelp i denne vanskelige situasjonen.

— Vi i Goodify er svært imponert over engasjementet, sier Elgen.

— Vi har alltid tenkt at folk er grunnleggende interessert i å hjelpe andre i hverdagen, og dette blir jo ekstra tydelig de siste dagene. Jeg blir utrolig glad når jeg ser hvor mange som ønsker å gjøre gode gjerninger for ukjente medmennesker. Forhåpentligvis vil dugnadsånden og innsatsviljen fortsette. Vi trenger mer hverdagsgodhet for å sammen komme oss gjennom en vanskelig periode.

Les mer: Goodify kan gjøre den nasjonale dugnaden enklere

Se så lett! Med et et par klikk får du opp poster både fra folk som vil hjelpe og folk som trenger hjelp i ditt nærområde.