8. april 2020

60 000 visninger av «Generasjon Z» i livserfaringsbiblioteket

Filmene som Kavlifondet har støttet er nå sett i fullversjon over 60 000 ganger i The Human Aspects livserfaringsbibliotek. Filmene skildrer psykisk helse hos ungdom gjennom personlige dybdeintervjuer.

Tekst: Hanne Eide Andersen

Grunnlegger og daglig leder, Jimmy Westerheim og hans team i The Human Aspect får stadig nye brukere av livserfaringsbiblioteket.

Se link til alle filmene Kavlifondet har støttet nederst i denne artikkelen!

– Vi har nådd totalt over 40 millioner mennesker og fått 14 millioner visninger i sosiale medier av kortversjonene av filmene bare på de 42 filmene som er støttet av Kavlifondet. På vår hjemmeside har vi nå 60.000 fulle visninger av fullversjonene av filmene som ligger der, forteller Jimmy Westerheim.

500 dybdeintervjuer

Over 500 personlige dybdeintervjuer er til nå filmet, hvorav over 400 ferdig produsert og publisert på thehumanaspect.com. Mennesker fra hele verden som forteller sine største utfordringer i livet, hvordan de kom seg gjennom dem og hva de lærte av det. Noen er kjente, men de fleste er vanlige mennesker.

Fra venstre Jimmy Westerheim, Marcus André Bekkelund som deltar i intervjuserien, og The Human Aspects prosjekt/teamleder Catrin Ahlhaug. Foto: Hanne Eide Andersen/Kavlifondet

Hver hovedfilm er på mellom 30-50 minutter. Av denne klippes det kortversjoner som brukes i sosiale medier. I kortversjonene introduseres temaet og den personlige historien, pluss at de som intervjues forteller noe om hva de har lært av prosessen de har vært gjennom. Med et enkelt klikk på link kommer du enkelt videre til fullversjonen av filmen i livserfaringsbiblioteket.

Organisk spredning og høy kvalitet

Med nesten ingen midler til annonsering må det jobbes intensivt med mobilisering av ambassadører og ulike nettverk for å få organisk, eller med andre ord, ubetalt spredning av filmene. Dette besørges av Westerheim og hans store team av frivillige medarbeidere. Fortsatt drives livserfaringsbiblioteket av hovedsaklig frivillig arbeid fra en rekke ressurspersoner innen ulike fagområder.

– Det er imponerende å se hvor høy kvalitet alle intervjuene holder, sier Inger Elise Iversen, daglig leder i Kavlifondet. Kavlifondet har finansiert 45 filmer med tema ungdom og psykisk helse. Alle de 45 filmene skal inngå i serien kalt “Generasjon Z”. Så langt er 42 publisert.

– Vi er glade for å se at filmene er ferdige og håper de vil bli til hjelp og nytte for mange. Å høre om andres erfaringer med det vanskelige vi selv opplever, kan både lindre ved at vi føler oss mindre alene, og gi hjelp i form av den innsikten og konkrete råd som de deler. Vi trenger flere lavterskeltilbud innen psykisk helse, og Kavlifondet ønsker å støtte opp under utviklingen av nyskapende, innovative løsninger, sier Iversen.

Når ut til de unge

Data fra sosiale medier viser at rundt 50 prosent av seerne er i alderen 18-34 år gamle.
– Størsteparten av visningene kommer fra norske brukere, men det er også mange fra USA, Sverige, Storbritannia, Danmark og Tyskland. Også Pakistan, Nepal, Filippinene og andre har flere tusen visninger, opplyser Westerheim.

Han forteller at daglig nye seere kontakt for å gi tilbakemeldinger som “ekte”, “det treffer meg” og at “det er nyttig”.

– Mange liker at både vanlige folk som dem selv, og kjente mennesker er med og forteller om hvordan de har overkommet det samme som dem selv, sier han.

Lettelse å ikke stå alene

Svært mange uttrykker også stor lettelse over å få bekreftet at de ikke er alene om å ha opplevd det tøffe de står i. Og kanskje viktigst, mange forteller at de har fått til en positiv endring i sin situasjon etter å ha sett en eller flere filmer hos The Human Aspect.
– Det kan være at de har tatt kontakt med en venn, fortalt noe som har vært skjult til familien, eller kontaktet profesjonell hjelp, sier Westerheim, og understreker:

– Hver film er skreddersydd med nettopp dette som mål: Du skal ikke føle deg alene, og du skal vite at det ikke er noe skam å søke hjelp etter å ha sett dem.

 

Samarbeid med fagmiljø

Filmene som er produsert og validert i samråd med fagpersoner innen psykisk helse. Det samme gjelder presentasjonen av filmene i sosiale medier om ekstra tøffe teamer, og markedsføring av dem der. En av dem som er fan av filmene er psykiater Anne Kristine Bergem.

– Når man har det vanskelig, er det ganske vanlig å tro at man er alene om å ha det slik som man har det. Det å kjenne seg som den eneste i hele verden med akkurat sitt problem, kan være en tilleggsbelastning, sier Bergem.

Viser at det finnes håp

– Skam over å ikke mestre tilværelsen eller mangel på håp om at det går an å få hjelp, kan gjøre at mennesker i lang tid går alene med sin smerte eller sine problemer.
Hun viser til at ofte oppleves situasjonen enda verre da. Ved å høre andres historie – med mulighet for gjenkjennelse – kan man plutselig bli klar over det det finnes andre som strever eller har strevd med det samme.

– Det kan være en god opplevelse for mange. Når de historiene man hører samtidig viser at det finnes håp om at livet kan bli bedre, ja, da er det virkelig muligheter for å få til forandring, sier Bergem.

Vil være verktøy for hjelpeapparatet

Målet er at livserfaringsbiblioteket skal taes i bruk av ulike instanser i hjelpeapparatet.

– Flere saksbehandlere i NAV, avdelinger for spiseforstyrrelser, psykologer, lærere ved Universitetet i Oslo og andre fagpersoner bruker det allerede i sitt arbeid, forteller Jimmy Westerheim.

Etter at pandemien brøt ut også i Norge, merker The Human Aspect en generell økning i responsen.

– Personlig tror jeg at det viser at flere føler seg alene med sine utfordringer og har mistet sine mestringsarenaer, sier han.

– Men det er du altså ikke.

Har du vært i livserfaringsbiblioteket? Nesten uansett hvilken type utfordringer i livet som du lever med, er muligheten er stor for at du vil finne intervju med noen som har opplevd det samme her. En egen søkefunksjon gjør at du kan søke på stikkord som angst, depresjon, identitet, kjønnsidentitet, sorg, mobbing, ensomhet og mange andre.

På denne siden kan du nå se kortversjonen av alle filmene som Kavlifondet har støttet! Hver film leder til fullversjonen hos The Human Aspect.

Toppfoto: Jimmy Westerheim og teamet i The Human Aspect på opptak. Foto: The Human Aspect

Fra lanseringen av de førte episodene i Generasjon Z-serien i Oslo i fjor. Foto: Hanne Eide Andersen/Kavlifondet