14. april 2020

Matsentralene i Norge jobber på spreng: – Vi trenger mer mat

Aldri har flere bedt om mathjelp fra Matsentralene, og flere veldedige organisasjoner sliter med å dekke behovet for mathjelp. – Vi trenger mer mat, er budskapet fra paraplyorganisasjonen Matsentralen Norge.

Tekst: Hanne Eide Andersen

– Vi opplever at flere privatpersoner enn noen gang kontakter matsentralene direkte og spør om de kan få mat. Samtidig melder de ideelle organisasjonene om en enorm økning i etterspørselen, sier prosjektleder i Matsentralen Norge, Paula Capodistrias.

Matsentralen Norge er paraplyorganisasjonen for landets matsentraler, og medlem av den europeiske fellesorganiasjonen for matsentraler.

Økt pågang hos Matsentralene

Alle de syv Matsentralene som er medlemmer av Matsentralen Norge har holdt åpent som vanlig etter at pandemien brøt ut. Samtlige melder om økt pågang, og flere klarer ikke å dekke behovet.

– Både Matsentralen Bergen, Trondheim og Sør i Kristiansand sliter mer. De vil veldig gjerne motta mer mat, sier hun, og ber alle om å ta kontakt dersom de har noe å bidra med.

Se innslaget hos NRK Dagsrevyen! 

(Toppfoto og bildet over: Skjermbilde fra innslag hos NRK Dagsrevyen 7. april. Medarbeider Ida M. Cowell ved Matsentralen  Oslo i full sving.)

Prosjektleder Capodistrias er ikke i tvil om årsaken til det økte behovet.

– Permitteringer og nedgangstider i flere næringer på grunn av koronakrisen har allerede gjort at flere trenger mathjelp for å klare seg i hverdagen, sier hun.

– De siste par ukene har vært spesielt tøffe. Noen av meldinger og telefonsamtalene vi får fra fortvilte mennesker er rett og slett hjerteskjærende. Heldigvis er det også mange snille mennesker og bedrifter som nå bidrar ekstra for at vi skal kunne møte de nye behovene, legger hun til.

Paula Capodistrias. Foto: Matsentralen Norge (arkivfoto)

Omfordelte 630.000 måltider i mars

Opptellingen for mars viste at matsentralene samlet omfordelte overskuddsmat tilsvarende 630.000 måltider. Snittvolumet på omfordelt mat har økt med rundt 60 prosent i Oslo og nær 40 prosent på landsbasis.

– Dette er rekorder som har flere sider, i følge Capodistrias.

– Årsaken til at det plutselig er mer overskuddsmat og flere som trenger mathjelp er bare trist. Samtidig er vi glade for å se at matsentralene har fått på plass gode systemer og som gjør dem i stand til å arbeide under disse ekstraordinære, tøffe forholdene, sier hun, og roser også samarbeidspartnerne fra matvarebransjen og organisasjonene.

Permitterte trenger mathjelp

Daglig leder for Matsentralen Oslo og styreleder i Matsentralen Norge, Cristiano Aubert og hans tre ansatte i Oslo har jobbet på spreng den siste måneden.

I dag var det full fart fra tidlig morgen til sen ettermiddag igjen, etter noen velfortjente fridager i påskehelgen.

–  Flere permitterte arbeidere fra blant annet bygg- og anleggsbransjen har tatt kontakt og sagt at de trenger hjelp til mat, forteller Aubert.

Cristiano Aubert. Foto: Matsentralen Norge (arkivfoto)

Matsentralene distribuerer per i dag kun mat direkte til organisasjoner som hjelper vanskeligstilte. Til sammen samarbeider de med flere hundre ideelle organisasjoner på denne måten, fra de store, nasjonale som Kirkens Bymisjon og Frelsesarmeen, til små, lokale.

Forventer vekst av nyfattige

Det er heller ingen grunn til å tro at behovet vil bli mindre med det første.

– Med over 400 000 arbeidsledige i Norge i dag, må vi forvente en fortsatt vekst av nyfattige, noe som vil gi økt pågang til både Matsentralene og veldedige organisasjoner, sier hun.

Matsentralen Vestland, tidligere Matsentralen Bergen, med samarbeidsorganisasjoner. (Arkivfoto)

Strenge smittevernrutiner

Capodistrias understreker at Matsentralene har innført strenge rutiner rundt arbeidet og henting av varer for å begrense smitterisiko.

– I Oslo, for eksempel, er det kun organisasjoner som har forhåndsbestilt time som får hente mat, og kun én organisasjon kan besøke oss om gangen. Alle frivillige medarbeidere har fri for å begrense smittemulighetene, sier hun.

Stor giverglede

Denne uken åpner matsentralene dørene igjen etter en velfortjent påskeferie.

– Det har vært hektiske og krevende uker for alle, men vi er veldig stolte av alle matsentralene og innsatsen deres, sier Capodistrias, og minner om at det også er viktig å få reddet mat fra kasting nå i koronatiden.

– Vi har mottatt mange store matlagre fra aktører i serveringsbransjen som har måttet stenge på grunn av smitteverntiltak. Det varmer og gjør sterkt inntrykk å se hvor glade de er for å kunne bidra, selv om det skyldes at de selv står i en stor krise, sier hun.

Vil du hjelpe? Støtt Matsentralenes arbeid her!

 

Har du overskuddsmat å gi bort? For mindre mengder mat, mat med kort holdbarhet eller ferdig tilberedt mat, anbefaler Matsentralen Norge å gi den direkte til en lokal, ideell organisasjon. Se oversikten over 300 organisasjoner på Matsentralens donasjonskart her!

For å donere større mengder mat kan aktører i matbransjen ta kontakt med sin nærmeste Matsentral.

Trenger du mathjelp? Sjekk Matkartet hos Matsentralen Norge for å finne en ideell organisasjon i ditt område.

Er du opptatt av kampen mot matsvinn? Kavlifondets samarbeidspartner Spis opp maten kan også gi mye nyttig informasjon om matlagring og -holdbarhet, samt triks for å få mest mulig ut av maten, enten i virksomheten din eller hjemme!

– VIKTIG SAMFUNNSROLLE

– Dette viser til fulle hvilken viktig samfunnsrolle matsentralene kan spille, sier daglig leder i Kavlifondet, Inger Elise Iversen.

– Vi vet at de dekker flere viktige behov også til vanlig, med sitt arbeid for mennesker, mat og miljø. Det er alle disse egenskapene som gjør at Matsentralen har blitt et av Kavlifondets største satsninger. Nå har de også vist hvordan de kan spille en nøkkelrolle i ekstraordinære situasjoner som denne krisen, sier Iversen.

– De gjør det mulig for mange hjelpeorganisasjoner å hjelpe flere av de som trenger det mest akkurat nå, men flere bidrar også til å holde hjulene i gang på andre områder.

Se samleside om Matsentralen: Sammen for mat, mennesker og miljø

Iversen viser til at blant annet så har Matsentralen Vestland bidratt til at frivillige fra Bergen Røde Kors som frakter koronasyke, får seg noe godt å spise i pausene.

Våre fantastiske frivillige syketransportsjåfører holder til i kommandosentralen i Øvregaten mellom oppdragene for Helse…

Posted by Bergen Røde Kors on Tuesday, April 7, 2020