Tekst: Hanne Eide Andersen
– Vi hadde med fem veldig gode finalister, og det var vanskelig å måtte gjøre et utvalg på bare tre, sier prosjektleder for Gjør noe med det i UE Norge, Cathrine Jansen.
Vinnerne av førsteplass ble Actio EB fra Sarpsborg og deres aktivitetstjenester for eldre. Actio tilbyr å komme hjem til de eldre med personlige treningstimer. I tillegg har de utviklet et eget spill som bidrar til både hyggelig sosialt samvær og god hjernetrim.
Har jobbet hardt og lært mye
– Vi syns det har vært utrolig morsomt å være med i dette mesterskapet med vår elevbedrift. Vi har lært veldig mye av å drive med dette. VI har arbeidet hardt for å komme hit, og det er utrolig gøy for oss å komme så langt. Vi er utrolig takknemlige for å få være med, sier daglig leder Thilda Solberg-Hansen på vegne av hele Actio.
På andreplass kom PetWalk fra Oslo og deres aktivitetstilbud for hunder, mens sy- og gjenbruksbedriften ReNew i Tromsø kom på tredjeplass. De to andre nominerte var HomeWork EB for sitt tilbud om leksehjelp og barnepass, og Les For Verden, som produserer miljøvennlige bokmerker til inntekt Unicefs utdanningsprosjekter.
Les mer: Fem elevbedrifter som gjør verden til et bedre sted
Verdige vinnere
I juryen for beste sosiale entreprenør satt representanter fra både UE Norge og Kavlifondet.
– Vi gratulerer både vinnerne og finalistene med strålende innsats, sier daglig leder i Kavlifondet, Inger Elise Iversen.
– Alle finalistene imponerte oss stort, både med presentasjonene som ble sendt inn i forkant, og da vi snakket med dem i går. Det var ikke lett å skulle rangere fem så gode og samtidig svært ulike bedrifter. Allikevel, Actio EB skilte seg ut med toppskår på flere av kriteriene. De er en verdig vinner, sier Iversen.
Digitalt mesterskap
Årets UE Norges elevbedriftsmesterskap ble arrangert digitalt. Mesterskapsdagen startet med at alle finalistene presenterte sine prosjekter og ble intervjuet av juryene, som satt spredt på flere steder i landet.
Fra kjøpesenteret CC Hamar stod UE Innlandet og UE Norge for annonsering og premieutdeling, direktestrømmet på Youutbe og Facebook.
– Samtlige av bedriftene holdt et høyt nivå og tar et stort sosialt ansvar. Dette er alle bedrifter som gjør verden til et litt bedre sted, sier Cathrine Jansen.
Hun retter også ros til lærerne i skolene som har deltatt i Gjør noe med det under de spesielle omstendighetene som koronapandemien har skapt.
– Vi er imponerte over lærerne som har klart å opprettholde engasjementet til prosjektet, og hjulpet elevbedrifter videre i en svært utfordrende læringssituasjon, sier hun.
Toppfoto: Ungt Entreprenørskap Østfold
Kriterier for kåringen av årets sosiale entreprenør
Elevbedriften
- tar bevisst tak i et sosialt samfunnsproblem lokalt, nasjonalt eller internasjonalt.
- jobber for at målgruppen får det bedre innen trivsel, helse, klima eller miljø
- arbeider forebyggende, aktivitetsskapende og/eller samfunnsbyggende.
- har fokus på sosiale, miljø eller klimarelaterte resultater og hvilken økonomisk gevinst tiltaket kan få.
- bidrar til å løse ett eller flere av FNs bærekraftsmål
- har en tydelig lagånd når det gjelder arbeidsfordeling, samarbeid og initiativ
Juryens begrunnelse for vinnerne
“Årets beste sosiale entreprenør er en bedrift som har et bevisst forhold til sin målgruppe. De tilbyr tjenester som bidrar til både aktivitet, sosiale møter og god helse, både fysisk og psykisk. I tillegg til et treningstilbud har de utviklet et spill som stimulerer hjerneaktiviteten hos de eldre, som altså er målgruppen. De har et etablert seg med gode samarbeidspartnere i et nettverk som kan bidra til videreutvikling av bedriften. De har også klart å tilpasse tilbudet sitt etter koronarestriksjonene.”
Actio EB presenterer seg og blir intervjuet av Cathrine Jansen under gårsdagens digitale mesterskap. Foto: Hanne Eide Andersen/Kavlifondet
BAKGRUNN
- «Gjør noe med det» er Ungt Entreprenørskap (UE) og Kavlifondets samarbeidsprosjekt, der ungdomsskoleelever får opplæring i å bli sosiale entreprenører.
- Ungt Entreprenørskap er en ideell, landsomfattende organisasjon
- I samarbeid med utdanningssystemet, næringslivet og andre aktører jobber de for å utvikle barn og unges kreativitet, skaperglede og tro på seg selv.
- Opplæring i å skape sin egen elevbedrift er et av flere programmer som UE driver.
- Årets beste sosiale entreprenør ble kåret 26. mai, samtidig med de andre kategoriene i UEs landsdekkende konkurranser for elevbedrifter.