27. mai 2020

Møt fem elevbedrifter som gjør verden til et bedre sted

Aktivitetstilbud for eldre, lufting av hund og hjemmekatt, leksehjelp, produksjon av bokmerker til inntekt for Unicef og ny design med gjenbruk av gamle stoffer. Møt de fem finalistene i Årets sosiale entreprenør for elevbedrifter!

Tekst: Hanne Eide Andersen

Siden oppstart av “Gjør noe med det” i 2017 har 18 000 tusen elever valgt å skape elevbedrifter som skal løse sosiale, miljø- eller klimarelaterte utfordringer i sine nærmiljø.

I inneværende skoleår har rundt 8000 elever vært med, og blant disse kom fem elevbedrifter til det landsdekkende mesterskapet i UEs årlige kåringer 26. Mai.

Les mer: Mange nye sosiale entreprenører

Fortsetter storsatnsningen “Gjør noe med det”

I forkant nominerte UEs fylkesavdelinger sine kandidater blant årets elevbedrifter. Deretter sendte kandidatene inn en kort forretningsplan/presentasjon, samt en videopitch av bedriften sin. Juryen valgte så ut fem finalister i hver kategori.

Vinnerne ble Actio EB, mens på andre- og tredjeplass kom henholdsvis PetWalk EB og ReNew EB.

Her kan du lese mer om dem i utdrag fra elevbedriftenes egne presentasjoner:

Foto: UE Østfold

Actio EB, Grålum ungdomsskole i Sarpsborg (1. plass)

Vi er ganske unike ved å tilby vår tjeneste hvor eldre får treningstilbud samtidig som de får sosialt samvær med yngre.

Les mer: Elevbedrift vant kåring med trening og hjernetrim for eldre

Målgruppen for treningstilbudet er eldre hjemmeboende. De er også en del av
målgruppen for spillene, som er folk fra 8 år og oppover. Disse når vi gjennom å ringe til
eldre vi kjenner slik at de kan spre tilbudet til sine venner.

De eldre er i en utsatt gruppe når vi nå har covid-19 pandemi. Vi har derfor tilpasset oss og tilbyr «verandatrening».

Vi vil gjøre en forskjell for eldre slik at de kan bo hjemme lengre. Mange eldre har lange dager, og da er det i tillegg hyggelig å få besøk av ungdom. De eldre har blitt veldig glade for å få besøk av oss, og alle som har hatt besøk, ønsker at vi kommer tilbake.

Spillene produseres av ansatte og innsatte i Indre Østfold fengsel. På den måten får de også være med å produsere spill som får en verdi, både for vår bedrift og for brukeren. De innsatte får en mer meningsfull hverdag ved at de produserer spill som vi selger videre. De kan ikke ta i mot betaling, men vi bakte en kake til dem som takk for hjelpen.”

Følg Actio EB på facebook og Instagram @actio.eb hvor de tilbyr sine tjenester 

Foto: PetWalk

PetWalk EB, Brannfjell skole Oslo (2. plass)

Vi så at mange måtte gi bort dyrene sine fordi de ikke hadde tid eller energi til å ta vare på dem. Dette så vi spesielt var et problem hos eldre. Så, dette var problemet bedriften vår skulle løse. Vi skulle gå tur med hundene og innekattene til eldre, så de ikke trengte å gi bort vennene sine.

Vi tilbyr mosjonering, der hundene blir lekt med og får ut mer energi, og hundegrupper der flere hunder møtes og leker sammen. Vi ville heller ikke at dette skulle koste så mye for de som tok i bruk tilbudet vårt. Tur koster 70 kr timen, mosjonering koster 120 kr timen og hundegrupper 150 kr for to timer.

Maria fikk ideen om en annonse i Nordstrand blad. For å tjene nok til annonsen måtte vi bake og selge boller. Samtidig jobbet vi også hardt med Instagram-kontoen @petwalk_eb og nettsiden vår. Vi hang også opp plakater i nærområde, men ikke før annonsen kom på trykk i Nordstrand blad ble vi kontaktet, og det av mange.

Den siste ideen vi har iverksatt er at alt overskuddet vårt går til Dyrebeskyttelsen.

Vi jobber hele tiden med å forbedre bedriften og vi planlegger å få en annonse til i avisen så vi får flere kunder. Vi er stolte av jobben vi gjør og at vi har kommet helt hit. Og husk: Du er aldri for gammel for en hund!

Les mer på PetWalk på deres hjemmeside og følg dem på Instagram @petwalk_eb

 

Foto: ReNew EB

ReNew EB, Sommerlyst skole i Tromsø (3. plass)

Vår bedrift går ut på å lage scrunchies og handlenett ut av gammelt materiale og klær. Vi prøver å bruke minst mulig brukbare klær, og fokuserer på materiale som er ødelagt og klær som ikke kan brukes mer.

Vi samler inn ødelagte og gamle klær fra Fretex, og andre som vil donere til oss. Dette gjør vi for å bidra til økt gjenbruk i samfunnet.

Bedriften har syv syere som jobber hardt for å lage produkter med topp kvalitet. De vil si, handlenett som tåler en god del vekt, og scrunchier som ikke ryker. Da kan kundene bruke produktene lenge, og slipper å kaste dem og kjøpe nye.

Pengene vi tjener inn vil vi gi til Sykehusklovner over hele landet. Dette vil vi gjøre fordi vi vil hjelpe barn som kjeder seg på sykehus, spesielt de som må bli lenge.

Les mer og følg RenNew på Instagram: @renew.redo

HomeWork er på Instagram! (Skjermdump)

HomeWork EB, Aursmoen skole i Akershus

Vi er Homework EB, og vi jobber for en enklere hverdag for voksne og en enklere skolestart for elever. Vi tilbyr leksehjelp hjemme hos barnet, hvor eleven kan sitte rolig og komfortabelt sammen med ungdom. Vi tilbyr også barnevakt og nå under korona tilbyr vi også digital leksehjelp. Sammen løser vi et lokalt samfunnsproblem!

Vi bestemte oss for å støtte organisasjonen Unicef, med 20 prosent av vårt overskudd. Vi jobber derfor sammen med Unicef om bærekraftsmålene som blant annet god utdanning og samarbeid for å nå målene.

Vi har regnet ut at etter 90 tjenester hadde vi tjent 7000 kr og vi mener at Homework EB er en suksess. Med vårt fantastiske team med ansatte med gode og ulike kvaliteter, klarer vi å utfylle hverandre, og sammen gjøre oss sterkere. Dette er med på å motivere oss i arbeidet, og har ført til at vi har en meget god arbeidsmoral som har tatt oss langt. Dette betyr utrolig mye for oss og vi ser frem til veien videre.

HomeWork EB på Facebook


Foto: Les For Verden EB

Les For Verden EB, Fyrstikkalleen skole i Oslo

Vi produserer miljøvennlige bokmerker som støtter ulike veldedige organisasjoner. Bedriften vår handler om å hjelpe til med ulike problemer i verden, på en fin og lærerik måte. Vi vil engasjere mennesker i alle aldre til både å lese mer, og vi vil gjøre det miljøvennlig og meningsfullt.

Produktet vårt er bokmerker som er laget med 100% resirkulerbart papir. Hvert bokmerke har en farge og et stempel som sier hvilke saker du støtter ved å kjøpe det. Hvert bokmerke kommer i en egen, håndlagd løpesekk og et takkekort fra oss i bedriften.

  • Fattigdom (gul)
  • Utrydningstruede arter (rød)
  • Kreft (rosa)
  • Havet (blå)
  • Regnskogen (grønn)

Det tok oss flere forsøk å lage bokmerkene slik vi ville ha dem, siden de først endte opp klumpete og tykke. Vi fikk tilslutt bra resultater, og da var det bare å komme opp med passende design. Designet ble slik som vist i bildene under.

Dette har vært en unik og moro opplevelse som har lært oss hvordan det er å drive en ekte bedrift. Vi har også merket hvor mye jobb det er og vi har stor respekt for de som har det som fulltidsjobb. Det er ikke enkelt. Vi tenker å fortsette selv etter konkurransen er over, siden gruppen vår har blitt så motivert til å fortsette å gjøre verden et bedre sted for alle.

Foto: Les For Verden EB