7. mai 2020

Matsentralen og Unikum i nytt samarbeid om ferdigretter

Takket være et nytt samarbeid mellom Matsentralen Oslo og Unikum, kan ideelle organisasjoner nå hente ferdigretter hos Matsentralen til sine tilbud. Kavlifondet er med som støttespiller for pilotprosjektet.

Tekst: Hanne Eide Andersen

Kavlifondet støtter pilotprosjektet som vil gi mange gode ringvirkninger.

– Vi har lenge hatt lyst til å komme i gang med et slikt tilbud, sier daglig leder ved Matsentralen Oslo, Cristiano Aubert.

Koronatiltak gir mer overskuddsmat

Etter at koronarelaterte restriksjoner ble innført, ble det et voksende overskudd av storhusholdningsvarer, både hos leverandørene i matbransjen og på Matsentralen.

– Dette skyldes at de aller fleste serveringstilbud stengte ned eller reduserte sin virksomhet, og leverandørene fikk dermed liten eller ingen omsetning på denne type produkter, forklarer Aubert. Samtidig økte etterspørselen etter mathjelp gjennom matsentralene kraftig. Løsningen fant de i samarbeid med arbeidstreningsbedriften Unikum.

Cristiano Aubert. Foto: Matsentralen Norge

Skaper arbeidsplasser

Unikum, eid av Oslo kommune og Kirkens Bymisjon, finner og skaper muligheter for mennesker som står utenfor arbeidslivet, enten i samarbeid med andre arbeidsgivere, eller ved å tilby arbeid i Unikum. Unikum har allerede et oppdrag på matlevering til Kirkens Bymisjons virksomheter i Oslo.

– Vårt samfunnsmandat er først og fremst å skape arbeidsplasser. I tillegg ønsker vi også å bidra til å redusere matsvinn, og gi et tilbud om ferdigmat til mennesker som ikke kan lage disse rettene på et kjøkken selv, sier Kitty Stensrud, daglig leder i Unikum.


Se Cristiano Aubert ta i mot det første partiet med ferdigretter fra Unikum til Matsentralen!

Frakter og lager maten

Produksjonen skjer ved at Unikums transportavdeling henter maten hos Matsentralen og kjører den til Unikums lokaler på Grünerløkka i Oslo.

På kjøkkenet her står både faste tiltaksansatte og medarbeidere på arbeidstrening, sammen med fagpersonell, klare til å lage deilige ferdigretter av matvarene. Smakfulle, sunne og næringsrike måltider blir lagt i både porsjonspakker og større familiepakker.

– Deretter kjører transportavdelingen rettene tilbake til Matsentralen, hvor de distribueres til ulike organisasjoner som hjelper sårbare grupper. Vi syns det er veldig spennende og håper at pilotprosjektet blir starten på et nytt, viktig tilbud som vil komme mange til gode, samtidig som at vi bidrar til å bekjempe matsvinn, sier Stensrud.

Sterkt ønske om ferdigretter

– Organisasjonene som henter mat hos oss har et sterkt ønske om ferdigretter av denne typen. Mange av dem hjelper mennesker som ikke har mulighet til å lage mat på et kjøkken, sier Cristiano Aubert ved Matsentralen. Samtidig har få av organisasjonene selv mulighet til å lage ferdigretter slik Unikum nå gjør.

– Nå blir matposene deres enda mer attraktive og mennesker i sårbare situasjoner vil lettere få i seg sunn og riktig mat, uavhengig om de har tilgang til kjøkken eller ei. Med andre ord en vinn-vinn-vinn-situasjon, fastslår Aubert.

Distribuerte hundrevis av porsjoner

I oppstartsuken forrige uke ble det produsert 615 porsjoner med flere forskjellige, smakfulle retter.

– Denne uken ligger på omtrent samme nivå, med 587 porsjoner fordelt på ni ulike retter, forteller Cristiano Aubert ved Matsentralen Oslo.

I pilotperioden frem til til 30. juni, er målet ha to produksjonsdager i uken, og samtidig se hvor mange porsjoner de klarer å få til på disse dagene.

– På sikt er målet et betydelig større ukesvolum – gjerne tre-fire tusen porsjoner, så det er viktig at vi avdekker eventuelle flaskehalser under piloten. Videre er vi avhengige av å få med oss flere støttespillere, og her har blant andre Findus signalisert støtte – både i form av mat og midler, avslutter Aubert.

Toppbilde: Ida M. Cowell og de andre medarbeiderne ved matsentralen gleder seg over å kunne tilby ferdigretter til sine samarbeidsorganisasjoner. Foto: Geir Anders Rybakken Ørslien/Spoon (bildet er tatt i 2019 i forbindelse med et filmprosjekt)

Jobbkonsulent Marit Wester hos Unikum. Foto: Unikum