9. juli 2020

Matsentralen Sør på plass i Sørlandsparken med støtte fra Kavlifondet

Med støtte fra Kavlifondet har Matsentralen Sør flyttet inn i Sørlandsparken og fått nye lagre for kjøl og frys. Den økte kapasiteten har umiddelbart gitt resultater, forteller daglig leder Andreas Jølstad.

Tekst: Henriette L. Olsen, Hanne Andersen

– Vi har fått inn 51 paller med mat de siste tre ukene. Det er mer enn resten av året til sammen, sier en fornøyd daglig leder ved Matsentralen Sør, Andreas Jølstad.

Med en tildeling på én millioner kroner fra Kavlifondet kunne Matsentralen Sør ta i bruk nye, større lokaler i Sørlandsparken i juni. Støtten har blant annet sikret nytt kjølelager og fryselager.

– Støtten har gitt oss en trygghet for å kunne etablere oss i nye lokaler med de nødvendige investeringer det innebærer, sier Andreas Jølstad, daglig leder i Matsentralen Sør.

Se video og følg Matsentralen Sør på Facebook!

Åpning med ordføreren

I juni var det offisiell åpning av de nye lokalene med ordføreren og samarbeidspartnere til stede. Åpningen fikk mye oppmerksomhet i lokale medier, og i etterkant har flere større leverandører fra matvarebransjen meldt seg.

Se video: Olaug Bollestad gratulerer Matsentralen Sør med åpningen

Artikkel hos Fedrelandsvennen (+):  Veldig økning i folk som trenger hjelp

– Ingenting er gøyere enn å få inn mat når vi har kapasitet til å ta i mot den. Med en frys som tar 60 paller er vi mye mer aktuelle å samarbeide med for de store leverandørene, som for eksempel Hennig Olsen Is, sier Jølstad.

Økt kapasitet

Totalt i 2019 omfordelte de 50 tonn mat fra de forrige, langt mindre lokalene i Grimstad.

– Vi har vært spente på alt i vår, med drift, flytting og åpning under koronatiltak. Kavlifondets støtte og fleksible innstilling har vært bærebjelken for at vi turte å fortsette å satse og gjøre de nye, store investeringene. Da er det veldig gøy å kunne levere resultatene så raskt, sier Jølstad.

– Vi har fått et handlingsrom som gjør at vi kan få tak i enda mer mat og hjelpe enda flere.

Åpent hver dag

Matsentralen Sør har åpent hver dag. De har klart å holde åpent og vært fullt virksomme gjennom hele krisetiden.

Organisasjonene som henter og bruker maten kommer fra hele Agder.
– Nå ønsker vi å få til samarbeid på tvers av organisasjonene som ligger i samme område. Samarbeid om henting kan spare mye tid og ressurser, sier Jølstad.

Arbeidstrening

Den økte aktiviteten gir også behov for flere hender. Nå ser han frem til å motta nok en ny ansatt i arbeidstrening fra og med 30. august.

– Denne siden ved Matsentralen er jeg veldig glad for. Vi skal gi mat og miljø og mennesker en ny sjanse. Det er veldig fint, sier Jølstad.

Fra før av har han fire-fem frivillige medarbeidere. Målet er å ha opptil tre-fire i arbeidstrening i tillegg.
– Matsentralen er utrolig godt egnet for arbeidstrening, både med oppgavene vi har og det gode miljøet. Flere organisasjoner har tatt kontakt for å spørre om mulighet for arbeidstrening, sier han.

Ferietilbud til 100 familier

Jølstad, som er tidligere eiendomsmegler, forteller om hektiske, men givende dager på jobb. Hver dag skjer det mye som gleder og inspirerer alle som arbeider ved Matsentralen. Å bidra til å redde mat fra kasting er viktig, men det er også alle historiene om menneskene som får nytte av maten.

– Som en liten, lokal organisasjon som fikk noe støtte til å lage ferietilbud for 50 familier. Så ringte han som driver den meg, og vi fikk ordnet med mat og snacks. Da utvidet han tilbudet sitt med en uke til, slik at 50 familier til fikk det samme tilbudet, forteller Jølstad.

– Jobben vi gjør er nyttig og veldig til hjelp. Det gir veldig mening. Hvis vi kan øke tilbudet, så enda flere kan få glede av det, og det er vi glade for at Kavlifondet nå er med på, sier han.

BAKGRUNN Matsentralen Sør

  • Startet opp i Grimstad i 2019.
  • I likhet med de andre matsentralene rundt om i landet, omfordeler Matsentralen overskuddsmat til lokale, veldedige organisasjoner for vanskeligstilte.
  • I dag har Matsentralen Sør avtaler med 25-30 organisasjoner som henter mat fra deres nye lokaler.
  • Mål om å øke antall organisasjoner til 35-40 for 2021, samt å omfordele 120 tonn mat i 2020 og 240 tonn i 2021.
  • Matsentralen Sør er den syvende i rekken av Matsentraler i Norge og siste tilskudd på stammen.
  • Kavlifondet har støttet etablering av dem alle, pluss Kirkens Bymisjons Matstasjon i Bodø, som er drevet etter samme prinsipper som matsentralene.

Les mer: Kavlifondets samleside for alle landets Matsentralene