20. november 2020

Ny avtale gir musikktilbud til utsatte barn

– Det er viktigere enn noen sinne å engasjere unge mennesker med musikk, sier Wendy Smith i Sage Gateshead. Kavlifondet viderefører samarbeidsavtalen med Sage Gateshead og deres kulturprogram for barn og unge i det nordøstlige England i tre nye år

Toppfoto: Mark Savage

– Vi vet hvilken positiv effekt musikk kan ha spesielt for mental helse og velvære, så nå er det viktigere enn noensinne at vi kan fortsette å engasjere unge mennesker med musikk, sier direktør for kreativ læring i Sage Gateshead, Wendy Smith i en pressemelding i dag.

Les mer: Three-year partnership secures vital music-making for young people

Sage Gateshead er en ideell organisasjon som arbeider for å inkludere barn og unge i det nordøstlige England i sine kulturtilbud. Dette området har fra før av en rekke økonomiske og sosiale utfordringer, og er nå blant de hardest rammede av koronapandemien i Storbritannia.

Organisasjonen har tilhold i Newcastle, hvor også Kavlifondets virksomhet i Storbritannia, Primula Cheese Ltd ligger.

Kavlifondet har støttet Sage Gatesheads arbeid i en årrekke. Gjennom den nye samarbeidsavtalen skal 30 000 barn og unge i regionen få mulighet til å skape musikk i årene frem til 2023. Barn og unge med vanskelige levekår og de med særskilte læringsbehov og funksjonsnedsettelser er hovedmålgruppene.

Graeme Thompson er med i Music Spark, et musikkopplæringsprogram for unge mennesker med spesielle behov. Her har han lært å lede musikkworkshops, fått NACFE-sertifisering i personlig og sosial utvikling, en Silver Arts Award og bred erfaring på forskjellige områder som produksjon, promoarbeid og filmskaping.

– Å komme hit har endret livet mitt. Jeg føler meg lykkeligere, jeg har modnet og blitt mer trygg på meg selv, sier han.

Turn Up The Quiet er en serie av workshops for unge mennesker i alderen 13-18 år, som ønsker å lære nye musikkstiler og utvikle kreative ideer. Foto: Sage Gateshead

Nedstenging og digital læring

Det nye samarbeidet kommer på et kritisk tidspunkt i Storbritannia. Som følge av strenge smitteverntiltak driver Sage Gateshead store deler av musikklæringsprogrammet sitt digitalt.

Etter den første nedstengingen gjennomførte de programmet Young Musicians Programme digitalt, med mer enn 180 timer  via nettet hver uke. For øyeblikket er landet inne i sin andre nedstengning. Sage Gatesheads tilbud skal nå utvides på en trygg, digital læringsplattform. Digitale ressurspakker for partnere, skoler, foreldre og omsorgspersoner skal sikre at barn og unge kan fortsette å skape musikk hjemme. Det er også laget egne pakker for barn og unge som ikke har tilgang til internett.

– Vi er glade for at vårt musikkprogram for barn og unge nok en gang støttes av Kavlifondet, sier Wendy Smith.

– Det er takket være sjenerøse givere og bedrifter som Kavlifondet at vi kan sørge for at tusenvis av barn og unge kan ha nytte av, trives og utvikle seg musikalsk, fortsetter hun.

I tråd med myndighetenes retningslinjer fortsetter Sage Gateshead å holde fysisk stengt. Aktivitetsprogrammet vil fortsette via internett til retningslinjene tillater et opplegg der man møtes ansikt til ansikt.

15 år med musikkglede

Sage Gateshead er en internasjonal musikalsk, ideell organisasjon i Nordøst-England.

– Vi er avhengige av støtten fra givere for å sikre at alle i nordøst kan oppleve gleden ved musikk, sier Smith.

Music Spark er et musikalsk trainee program for unge voksne i alderen 15-25 år med ytterligere behov. Foto: Sage Gateshead Foundation

Hvert år har Sage Gateshead over to millioner publikummere til sine konserter fremført av barn og unge som er med i programmet. Over 190 000 mennesker i alle aldre deltar i over 10 000 timer og workshops hvor det læres og skapes musikk,. både i organisasjonens egne lokaler og andre steder i regionen. I løpet av et år avholdes det totalt 400 konserter med alle typer musikk, både lokal, regional og internasjonal.

  • Siden de åpnet for 15 år siden har Sage Gateshead jobbet med partnere og samfunnet rundt for å bidra til å løse de komplekse sosiale og økonomiske utfordringene regionen står overfor.
  • Det nordøstlige England er en av regionene som er verst rammet av Covid-19, og hvor gjenreising av samfunnet vil ta tid.
  • Kunst og kultur har en sentral rolle i regional og landsdekkende gjenreisning av samfunnet.
  • Sage Gateshead har så langt gitt et sosialt, kulturelt og pedagogisk tilbud til over 10 millioner mennesker, og til enda flere millioner via digitale aktiviteter.
  • Sage Gateshead har trukket både investeringer og turisme til regionen, som har generet cirka 500 millioner pund til den lokale økonomien (Kilde: Sage Gateshead)