31. august 2021

Ny matbutikk skal minske matsvinn og bekjempe matfattigdom

Med støtte fra Kavlifondet skal Skåne Stadsmission åpne Matmissionen, en sosial matbutikk med fokus på bærekraft både sosialt og for miljøet.

– Alle mennesker skal ha råd til å spise ordentlig mat. Dette er vårt bidrag for å minske matsvinn, samtidig som vi bidrar til langsiktig og bærekraftig støtte til flere mennesker i utsatthet, sier Alireza Mobasheri, områdesjef for sosiale bedrifter i Skåne Stadsmission.

Butikken åpnes i oktober, i samarbeid med medgründer Willys og Kavlifondet, som er hovedsamarbeidspartner for Skåne Stadsmission.

Kavlikonsernet har også matproduksjon i Sverige. Deler av overskuddet deles derfor ut av Kavlifondet til gode formål også i vårt naboland.

Les mer: Støtte til kampen mot matsvinn og matfattigdom i Skåne

To millioner fra Kavlifondet

– Kavlifondet er stolte over samarbeidet med Skåne Stadsmission. Vi er glade for å kunne bidra til denne viktige utvidelsen av deres arbeid, sier tildelingsansvarlig i Kavlifondet for Sverige, Guro Sundsby.

Kavlifondet har i år bidratt med nesten to millioner kroner til utvikling av Skåne Stadsmissions matsentral og distribusjonskanaler. Det er et stort behov for opptrapping av kapasiteten på dette området, i følge Mobasheri.

Utbredt matfattigdom

Så mye som to tredjedeler av stadsmissionenes arbeid handler om å hjelpe mennesker med grunnbehov som mat.

– Hver dag møter vi mennesker som ikke har råd til mat. Mennesker som kommer til oss for dagens eneste varme måltid, eller for en matkasse for å drøye husholdningsbeholdningen og fylle kjøleskapet med. Matfattigdommen i Skåne er et faktum, fastslår han.

Eier av eiendommen Atrium Ljungberg støtter også etableringen av butikken.

OMRÅDESCHEF Alireza Mobasheri i Skåne Stadsmission.

500 kvadratmeter stor butikk

Den nye butikken på cirka 500 kvadratmeter ligger i Mobilias kjøpesenter i Malmø. Her kan medlemmer handle til kraftig reduserte priser.

Pengene dekker kostnader til trygg håndtering av maten i logistikk og leverandørkjeden, men sikrer også fortsatt utdeling av gratis matkasser til barnefamilier som trenger det.

Redder mat fra kasting

Matmissionen er et butikkkonsept som er utviklet av Stockholms Stadsmission sammen med Axfood. Her kan mat som ellers skulle blitt kastet, tas vare på og selges til en tredjedel eller mindre av vanlig butikkpris gjennom et medlemssystem.

Matmissionen er åpen for medlemmer med lav inntekt som har vanskelig for å få pengene til å strekke til i vanlige dagligvarebutikker.

– I øvrige Matmissionen-butikker i landet kan også ikke-medlemmer handle, men da til ordinær pris, sier Alireza Mobasheri.

– Ettersom at vi ser behovet i Malmø er så stort, kommer vi til å begynne med å kun ha åpent for medlemmer, for å forsikre oss om at maten rekker til de menneskene som trenger den mest.

Medlemmene får også mulighet til å få støtte av Stadsmissionens sosionomer og jurister for å øke sine muligheter til å skape en bedre fremtid.

I butikkene er det i tillegg mulighet for mennesker som står utenfor arbeidsmarkedet til å få arbeidstrening.

Konkret måte å bidra på

Matmissionen er en registrert næringsmiddelaktør i Sverige og følger de gjeldende regler for håndtering av næringsmidler.

Varene som selges er donasjoner fra andre matvarebutikker og produsenter, og består av mat som ellers ville gått til spille, av årsaker som overproduksjon eller kort best før-dato.

– Vi vil sende en stor takk til alle leverandører som velger å gi mat til oss i stedet for å kaste overskuddet. Å sørge for at matsvinn heller kommer til nytte er en veldig konkret måte å bidra til å oppnå de globale bærekraftsmålene i Agenda 2030 på, sier Mobasheri.

– Fantastisk å få bidra

– Vi ser fram i mot å se butikken i drift. Dette er en virksomhet som kommer til å berøre mange mennesker, i tillegg til at det er bra for miljøet og klimaet, sier Sundsby.

Kavli Sverige har fabrikk i Eslöv i Skåne.

– Det føles fantastisk for oss å få være med og bidra til Skåne Stadsmission i dette prosjektet, sier HR- og kommunikasjonsdirektør i Kavli Sverige, Jessica Sehlin.

MATMISSIONEN I STOCKHOLM: Matmissionen er et butikkkonsept som er utviklet av Stockholms Stadsmission sammen med Axfood. Foto: Anna Z. Ek