31. august 2021

Vil fjerne stigma med Snapchat-serien «Merkelapp»

Med sin nye Snapchat-serie “Merkelapp” vil psykolog Maria Østhassels bidra til mer forståelse og mindre stigma av mennesker som ofte opplever å bli satt i bås. Serien er produsert med støtte fra Kavlifondet og har allerede flere tusen seere.

– Jeg håper at denne førstehåndskunnskapen fra mennesker som lever med en merkelapp kan bidra til økt forståelse, mindre stigma og et rausere samfunn, sier Østhassel.

Merkelapp er hennes nye prosjekt for å formidle kunnskap og informasjon om psykisk helse. Serien er produsert med støtte fra Kavlifondet, og sendes kun på Snapchat. Som på TikTok og Instagram formidler Østhassel også her under kontonavnet @psyktdeg.

Kommer nær modige mennesker

I hver episode intervjuer Maria en person om hvordan det er å leve med en “merkelapp” som gjør at andre mennesker setter dem i bås.

– I denne serien kommer man helt nær modige mennesker som tør å være sårbare, sier Østhassel.

– Ved å gi sin sårbarhet en stemme, setter de ord på ting som samfunnet trenger å høre for å forstå hvordan det er å være dem. Og hvilke utfordringer de møter på, nettopp fordi samfunnet ikke forstår dem og heller plasserer dem i en bås, forklarer hun.

Personlighetsforstyrrelse og overvekt

Den første episoden ble sluppet 16. august. Her snakker skuespiller og samfunnsdebattant Ulrikke Falch om sine erfaringer med å leve med personlighetsforstyrrelse.

I andre episode får du møte Malin Solberg Lyngen som forteller om hvordan hun opplevde å vokse opp i fattigdom i Norge.

Skuespiller og programleder Abubakar Hussain er gjest i tredje episode. Han deler erfaringer og refleksjoner rundt merkelappen “overvektig”. Hussain etterfølges av forfatter og samfunnsdebattant Ingeborg Senneset, som i mange år levd med spiseforstyrrelsen anorexia nevrosa.

Krever mot å stille opp

Vanligvis formidler Maria Østhassel informasjon og kunnskap om psykisk helse gjennom innlegg og videoer hvor hun selv er i front.

Les mer: Sa opp jobben for å kunne hjelpe flere

I Merkelapp er hennes oppgave som programleder å løfte frem personene hun intervjuer og deres erfaringer.

– Jeg er enormt takknemlig for at så mange ville stille opp. Det krevde mot. Og samtlige gjorde det for å gi andre i samme situasjon en stemme, sier Østhassel.

I hver episode deler hun også faglig kunnskap om temaet for episoden på en lettfattelig og informativ måte.

– Jeg har engasjert meg mye i mange av disse temaene, som utenforstående og uberørt. Men for å virkelig forstå, må vi lytte mer til dem det gjelder, og gi dem en stemme, understreker Østhassel.

Det slippes to episoder i uken. Fjerde episode ut kom i dag, og her formidler komiker og foredragsholder Sofie Frøysaa ulike sider ved å ha Tourettes syndrom.

De siste episodene vil ta for seg å leve med merkelappene flyktning, bipolar lidelse, transperson, ADHD og utenforskap.