2. februar 2022

Lanserer VI-appen for foreldre med gratis foredrag om sinne

Hvordan møte og håndtere sinne, både hos barn og voksne? Det er tema når VI-appen, Voksne for Barn og Kavlifondet går sammen for å lansere foreldreutgaven av VI-appen. Flere tusen har allerede meldt sin interesse for den digitale direktesendingen 17. februar.

VI-appen for par har blitt lastet ned 53 000 ganger siden kom i 2020. Tusenvis av par bruker appen, skapt i samarbeid med erfarne fageksperter innen samliv og relasjoner, som et enkelt og effektivt verktøy i hverdagen.

Med støtte fra Kavlifondet har daglig leder Rachel Elgen og VI-teamet nå utviklet en egen foreldreversjon av VI-appen.

Les mer: Skal gi lavterskelstøtte til foreldre

– Vi er stolte over det endelige resultatet og utrolig glade for å tilby et lett tilgjengelig verktøy til alle foreldre, sier Elgen.

STOLT OG GLAD: Rachel Elgen, daglig leder i VI-appen. Foto: VI-appen

Råd fra erfarne fageksperter

– Vi vet at hvordan barn blir møtt av sine omsorgspersoner i tidlig barndom former hvordan barnet forholder seg til sine egne følelser og seg selv, og til andre mennesker, fortsetter hun.

– Kunnskap om følelser og emosjonelle ferdigheter er derfor viktig både på individ-, familie- og samfunnsnivå. Dette vil vi hjelpe med. VI-appen vil bidra til at enda flere barn får vokse opp på en trygg og god måte, med trygge og gode foreldre, sier Elgen.

Fagekspertene bak innholdet i VI-appen har mange års erfaring både som behandlende helsepersonell, med rådgivning og fra forskning.

– Alle formidler de sine fag med et stort hjerte og engasjement for barn, unge og deres familier. Vi er veldig takknemlige for at de er med oss og sikrer at VI-appen for foreldre er stødig forankret i fagkompetanse og kunnskap, sier hun.

VI-foredrag om sinne

Foreldereappen blir tilgjengelig for nedlastning i både App Store og Google Play i løpet av februar. Lanseringen markeres 17. februar med et eget arrangement, som også vil by på det første av fire VI-foredrag for foreldre i år.

Foredragene arrangeres i samarbeid mellom VI-appen, Kavlifondet og den ideelle organisasjonen Voksne for Barn, som også er samarbeidspartner av Kavlifondet.

– VI-foredragene skal ta opp spesielt viktige temaer som mange foreldre opplever i hverdagen med sine barn og unge. Her vil fagekspertene som har utviklet innholdet i appen bidra med sin kunnskap og erfaring. Dette tror vi blir et fint supplement til appen, forteller Rachel Elgen.

HAR SKREVET BOK OM SINNE: Psykolog Anne Hilde Vassbø Hagen. Foto: VI-appen

Over 4000 interesserte

Tema for det første VI-foredraget er “Hvordan kan vi forstå sinne, både hos barn og voksne?”.

Psykologene Frode Thuen og Anne Hilde Vassbø Hagen har begge vært med og utviklet innholdet i VI-appen.

I foredraget vil de dykke ned i temaet med utgangspunkt i boken «Sinte Barn – Sinte Voksne» som Vassbø Hagen utgav i fjor.

Så lang har over 4000 meldt sin interesse for den digitale direktesendingen av arrangementet på Facebook.

Les mer: Meld deg på Facebook-eventet

Elgen tror interessen gjenspeiler at de fleste foreldre kan kjenne seg igjen i opplevelsen av usikkerhet og frykt for å gjøre noe feil når barna deres blir sinte, særlig hvis de også utagerer.

– Noen ganger reagerer vi selv med sinne, selv om det som oftest bare gjør situasjonen enda vanskeligere å håndtere. Foredraget handler om hvordan vi kan takle sinte og utagerende barn på en best mulig måte, og hvordan kan vi selv unngå å bli urimelig sint når tålmodigheten settes på prøve, sier Elgen, som selv har tre barn på 8, 8 og 10 år.

PSYKOLOG: Frode Thuen. Foto: VI-appen

Normalt – og vanskelig

– Barn kan noen ganger bli veldig sinte og utagerende. Men selv om det er helt normalt, er det ofte vanskelig for foreldrene å takle slike situasjoner, særlig hvis barna er i tenårene, sier Frode Thuen.

– Noen reagerer med å bli sinte selv, hvilket ikke akkurat demper barnets sinne. Tvert imot, gjør det gjerne situasjonen enda mer uhåndterlig. Hvis dette gjentar seg ofte, kan det utgjøre en alvorlig belastning for foreldre-barn relasjonen, og dermed også for barnets psykiske og sosiale utvikling, understreker Thuen.

I foredraget vil Thuen og Anne Hilde Vassbø Hagen både forklare og gi gode råd.

– Viktig forebygging og lavterskeltilbud

– Vi gleder oss til lanseringen og har stor tro på at VI-appen for foreldre vil bli et godt verktøy for mange foreldre i møte med store og små utfordringer i foreldrerollen, sier daglig leder i Kavlifondet, Inger Elise Iversen.

Hun understreker viktigheten av appens funksjon som et forebyggende lavterskeltilbud som er lett tilgjengelig for alle i Norge.

Kavlifondet vil gjennom sine tildelinger bidra til at flere barn og unge får en god oppvekst gjennom støtte til forebyggende, universelle tiltak som kan nå ut til mange.

– Vi støtter mange prosjekter som er rettet mot barn og unge selv, men mener at det også er naturlig å være en støttespiller for de som er deres nærmeste, som jo er foreldrene. Med denne appen får foreldre enkel tilgang til faglig forankret støtte i hverdagen som vil komme hele familien til gode, sier Iversen.