25. april 2022

Kavlifondet fyller år: 60 år for gode formål!

25. april 2022 er det 60 år siden Knut Kavli, sønn av grunnlegger Olav Kavli, opprettet Kavlifondet og gjorde stiftelsen til eier av Kavli.

– I dag hyller vi våre grunnleggere, Olav Kavli og Knut Kavli, og deres forbilledlige, inspirerende ønske om å dele med andre, sier daglig leder i Kavlifondet, Inger Elise Iversen.

I sitt 60. år deler Kavlifondet ut mer til gode formål enn noen sinne – rundt 100 millioner kroner i året.

– Det ville nok gledet både far og sønn Kavli, sier Iversen.

SMØREOSTENS FAR: Olav Kavli oppfant verdens første holdbare smøreost.

Norsk industrieventyr

Historien bak Kavlifondet er et unikt, norsk industrieventyr om store drømmer, innovasjon, internasjonal ekspansjon og ikke minst, et brennende ønske om å gi noe tilbake til samfunnet.

– Det er virkelig en historie verdt å dele, fortsetter Kavlifondets daglig leder.

Les hele historien om Olav Kavli: Smøreostens far

Både far og sønn Kavli hadde et stort og levende samfunnsengasjement. De donerte ofte penger til gode formål. Det samme gjaldt Knut Kavlis ektefelle, Karin Kavli. Knut og Karin Kavli fikk ingen barn. Derfor valgte Knut til slutt å opprette Kavlifondet, og gjøre stiftelsen til eneeier av Kavli.

I stiftelsesvedtektene nedfelte han at Kavlifondets formål er å fremme humanitært arbeid, forskning og kultur.

– Slik sikret Knut Kavli både et langsiktig, norsk eierskap, og at overskuddet fra Kavli ble til nytte for samfunnet, sier Inger Elise Iversen.

Les historien Knut Kavli og Kavlifondet: En stiftelse blir født

 

SKAPEREN AV KAVLIFONDET: Knut Kavli. 

Har delt ut over én milliard kroner

De første tiårene var tildelingene relativt beskjedne, og mest fokusert på kunst og kultur.

Gode resultater i konsernet har gjort at overskudd og dermed tildelinger har økt betydelig særlig det siste tiåret: Siden 2012 har Kavlifondet delt ut totalt 745 millioner kroner (per 1. januar 2022). Totalt har stiftelsen delt ut 1,1 milliard kroner siden den ble opprettet i 1962.

– I henhold til dagens prognose vil vi kunne dele ut nye 100 millioner kroner i løpet av jubileumsåret, forteller Inger Elise Iversen.

DAGLIG LEDER: Inger Elise Iversen. Foto: Anne Elisabeth Næss

Barn og unges psykiske helse

I sentrum for tildelingene står barn og unges psykiske helse, og gode løsninger for klima og miljø.

– Med de beløpene vi har til rådighet, kan vi utgjøre en forskjell innen viktige samfunnsområder. Tildelingsstrategien revideres jevnlig av Kavlifondets styre som på den måten sikrer at midlene forvaltes mest mulig effektivt, og at de bidrar til å løse aktuelle og relevante samfunnsutfordringer, sier Iversen.

Overordnet mål er å bidra til positive ringvirkninger både i enkeltmenneskers liv, lokalsamfunn og storsamfunnet.

DELER MED GLEDE: Medarbeidere ved Kavli Norges produksjonsanlegg i Bergen. Foto: Cedric Mediavilla

– Medarbeiderne skaper verdiene

Kavlikonsernet har i dag bedrifter i Norge, Sverige, Storbritannia og Finland, med litt over 900 ansatte til sammen.

– Det er medarbeiderne som skaper verdiene som vi kan dele ut til gode formål. Kavlifondet vil takke alle som har jobbet i Kavlis bedrifter for innsatsen for gode formål i disse 60 årene, sier Iversen.

– Og så vil vi selvfølgelig takke alle som har handlet Kavliprodukter gjennom disse 60 årene. Hver gang noen handler noen godt fra Kavli, Q-Meieriene og Primula Cheese, er de med og bidrar. Det blir stadig flere av dem, og det er vi veldig glade for, avslutter hun.

BAKGRUNN

  • Kavlifondet ble opprettet 25. april under navnet O. Kavli og Knut Kavlis Allmennyttige Fond
  • Kavlifondet er eneeier av Kavlikonsernet ved at stiftelsen eier 100 prosent av aksjene i morselskapet Kavli Holding AS.
  • Informasjon om Kavlifondets arbeid og hvilke formål som har mottatt støtte kan leses i Kavlifondets årsrapporter. Årsrapport for 2021 lanseres i mai 2022
  • Kavlifondet deler også nyheter om prosjekter som får støtte på sine norske, engelske og svenske hjemmesider, og i sosiale medier.
  • Følg oss gjerne på Facebook, Instagram og Twitter!
LAVTERSKEL: Kavlifondet støttet i 2016-2021 FeriePULSE, Norges Musikkorps Forbunds gratis ferietilbud for barn og unge. Her fra en opptreden i forbindelse med NMFs jubileumsfeiring i 2018. Foto: Hanne Eide Andersen/Kavlifondet, 2018. 

 

Les mer: FeriePULSE for alle med Norges Musikkkorps Forbund