3. april 2020

Digital PåskePULSE med Norges Musikkorps Forbund

Norges Musikkorps Forbund vil bidra til at barn og unge kan fylle dagene med positive musikkaktiviteter selv om de er hjemme i ferien. Nå inviterer de til digital PåskePULSE hvor alle kan delta!

Tekst og foto: Hanne Eide Andersen

– Påsken som ligger foran oss blir ikke helt som andre påsker, sier Silvelin Havnevik, nasjonal rådgiver i Norges Musikkorps Forbund (NMF). 

Digital PåskePULSE er en ekstraordinær utgave av FeriePULSE, NMFs gratistilbud i skoleferier for alle barn og unge i Oslo, Bergen og Molde. 

Les mer: Klare for høy FeriePULSE

Etter flere dagers intens jobbing er alt klappet og klart. I går var det generalprøve med frivillige skoleelever. Førstkommende mandag 6. april går FeriePULSE live på nettet for første gang. 

Men hva er egentlig FeriePULSE?

Ferieseminar mot utenforskap

De vanlige FeriePULSE-seminarene er lavterskel ferieseminar åpne og gratis for alle barn som har lyst til å delta på en aktivitet i ferien. Ett fokus i rekrutteringen er barn som lever under vedvarende lavinntekt, har en språklig minoritetsbakgrunn eller opplever utenforskap av andre grunner.

Med FeriePULSE vil NMF bidra til at flere har gode opplevelser i ferien, og noe å snakke om når de kommer tilbake til skolen.

– Gjennom digital PåskePULSE prøver vi å følge opp noen av de som har vært med på, eller som har vist interesse for prosjektene våre tidligere, sier musikksjef i NMF, Rune Hannisdal.

– Vi vil også få med barn vi ikke har hatt kontakt med tidligere, og barn som spiller i korps, legger han til.

Her fra Kavlifondets besøk på fjorårets VinterPULSE i Oslo.

Med andre ord blir dette en miks av de som allerede har hverdagen sin i NMFs korps og av barn og unge som ikke enda er en del av korpsbevegelsen, men liker dans og musikk.

– Korps er en fantastisk inkluderingsarena. Vi håper at vi gjennom digital PåskePULSE kan hjelpe enda flere med å få hverdagen sin i et korps. Dette blir «påskesol» og musikk rett hjem i en krevende tid, sier hele Norges korpsgeneral.

– I tillegg ønsker vi å bidra til at flere finner veien inn i de lokale korpsene og har fritidsaktiviteten sin i korps. Målet er at hvert barn som ønsker det kan ha fritiden sin i det lokale korpset!

Daglige seminarer

Hver dag fra mandag til fredag skal lederteamet fra NMF, Thulani Maluleka og Madeleine Klouda, holde spennende musikkseminar og aktiviteter for alle barn og unge som dukker opp på skjermene deres. Opplegget er inspirert av og hentet fra tidligere FeriePULSE-gjennomføringer. 

– Deltakerne blir utfordret på ulike typer musikkaktiviteter med smak av Sør-Afrika, Norge og kanskje også andre verdensdeler. Målet er å ha det moro med musikk sammen, prøve noe man ikke har vært med på før, møte nye ansikter og le masse sammen med andre, sier Silvelin Havnevik. 


Så langt er det påmeldt en god blanding mellom nye deltakere og og deltakere som har deltatt på FeriePULSE tidligere. 

Daglige aktivitetspakker

I tillegg til de daglige seminarene får deltakerne tilgang på en ny aktivitetspakke hver dag. Dette er aktiviteter som kan gjøres alene eller sammen med familien, akkurat når det måtte passe hver enkelt. 

– Vi gjennomførte en pilot i starten av denne uken, og torsdag inviterte vi en hel skoleklasse på 5. trinn til å ta del i pilot nummer to. Det fungerte fint, så nå gleder vi oss, forteller Silvelin Havnevik.  

Mange påmeldte

Det er ingen forutsetning at man har korpserfaring eller kan spille et instrument fra før. Alle barn og unge kan melde seg på, men det er satt en grense på 23 skjermer per kurs. 

– Dette er fordi vi ønsker å sikre at alle deltakerne skal oppleve at de blir sett av lederne og at de skal få en mulighet til å bli litt kjent med hverandre. Her vil alle kunne se hverandre, med mindre de bruker mobiltelefon, forklarer Havnevik, men tilføyer: 

– Vi er forberedt på å tilby flere kurs om det skulle bli interesse for det. 

Kurset som starter klokken 10.00 førstkommende mandag er fulltegnet. 

– Klokken 14.00 er det nå kun en ledig plass igjen, og vi har allerede lagt til et nytt kurs til kl 12.00, opplyser hun. 

Sitter i hvert sitt rom

Smittevern er ivaretatt hele veien i gjennomføringen. Madeleine og Thulani har fått godkjenning til å oppholde seg på kontoret til NMF Øst i Oslo under strømmingen, forutsatt at de oppholder seg i hvert deres rom.

Thulani inntar et møterom og Madeleine vil sitte i lunsjrommet, begge på hver sin PC, men med muligheten til å se hverandre gjennom en glassvegg. I tillegg vil en av NMFs ansatte på IT bistå på teknisk support.
– Deltagerne får tilsendt en link til samlingene når de har meldt seg på, sier Havnevik. 

I forkant har ansatte fra hele organisasjonen vært involvert for å få prosjektet opp å stå og profilert. Mange i musikkavdelingen har stått på for å utvikle innholdet i de daglige seminarene og aktivitetsprogrammet, og organisere prosjektet. Kommunikasjon og IT har organisert påmeldingsskjema, nettsak og profilering av tilbudet. 

Bratt digital læringskurve

Musikksjef i NMF, Rune Hannisdal.

– Vi har gjort mye for å snu oss rundt i disse krevende tidene, sier musikksjef Rune Hannisdal. 

Alle Norges flere hundre korps må avstå fra å møtes til øvelser på grunn av smitteverntiltak, og forberede seg på en annerledes 17.mai-markering. 

– Vi har hatt over 300 dirigenter inne til digitale workshop og foreløpig har vi truffet styremedlemmer fra over 100 korps for å inspirere til fremdeles å ha aktivitet, forteller Rune Hannisdal.

Silvelin Havnevik er enig: 

– Vi i NMF har virkelig hatt en vanvittig bratt læringskurve hva angår digitale møteplasser. Akkurat det har vært svært positivt og jeg er sikker på at dette er kunnskap og erfaringer vi kommer til å ta med oss og bruke videre, sier hun. 

– Nå gleder vi oss veldig til mandag! 

BLI MED PÅ PÅSKEPULSE PÅ NETT

TID: Påskeferien, 6.-10. april 2020. 45 minutter lange økter daglig med oppstart enten kl. 10.00 eller kl. 14.00

FOR: Alle som går på barneskolen eller ungdomsskolen, både med og uten korpserfaring. Du trenger ikke å kunne spille et instrument. 

STED: www.zoom.us (du får tilsendt lenke på e-post når du er påmeldt)

Påmeldingsfrist: Det er 23 ledige plasser per seminar og førstemann-til-mølla prinsippet gjelder. NB! Blir det mange påmeldte kan det være NMK utvider tilbudet.

Påmelding og mer info: Gå til NMKs hjemmesider.

Lederne for PåskePULSE

Thulani Maluleka er fra Soweto i Sør-Afrika og oppvokst i Field Band Foundation, NMFs samarbeidspartner i Sør-Afrika. Han har tidligere vært med i deres samarbeidsprosjekt PULSE i to perioder. Thulani er en av de faste lederne på FeriePULSE og har vært med siden starten i 2015.

Norske Madeleine Klouda er i sitt andre år som utvekslingsdeltaker i Sør-Afrika gjennom PULSE-samarbeidet. Hun er nå tilbake i Norge som følge av koronapandemien etter at myndighetenes henstilling om at alle norske borgere burde vende hjem. 


Prosjektet bygger på erfaringer vi har gjort oss i forbindelse med FeriePULSE-prosjektene. FeriePULSE er utviklet med støtte fra Norec, Norsk Musikkråd, Bufdir og Kavlifondet.

NYE VENNER: Vennskapsbånd blir knyttet gjennom FeriePULSE. Tiffany (7), Ekaterina (7) og Oliwia (7) hang sammen på VinterPULSE 2019 i Oslo.