6. mai 2022

Matredding, inkludering og jobbtrening for ungdom

Ildsjelene i REfUSE redder mat fra kasting og bekjemper utenforskap blant ungdom gjennom jobbtrening og program for inkludering og livsmestring. Nå får de støtte fra Kavlifondet til å utvide arbeidet.

Med 1,3 millioner kroner fra Kavlifondet kan gründerne bak det unike prosjektet i Nord-England satse videre.

– Midlene gir oss større rom for å utvide virksomheten i årene som kommer. Nå vil vi blant annet nå fram til enda flere barn og unge, sier Miriam Skinner, en av de to gründerne av organisasjonen REfUSE.

Hver måned samler REfUSE inn rundt 15 tonn god, fullt brukbar mat som ellers ville blitt kastet, og omfordeler den til folk som trenger hjelp.

Miriam Skinner og Nicola Dravers jobbet frivillig på Frelsesarmeens suppekjøkken for å studere sosialt entreprenørskap da de skjønte hvor store mengder mat som som ble kastet fra dagligvarebutikker og restauranter. Men der andre så avfall, så Miriam og Nicola verdifulle ressurser.

Stort hjelpebehov

De to satte i gang en redningsaksjon for å samle inn mat og gi den videre til folk i lokalmiljøet. De organiserte popup-eventer på kjøpesentre og i kirker, og snart ble initiativet lagt merke til. Flere enkeltpersoner startet crowdfunding for å støtte arbeidet, og i 2015 ble REfUSE etablert som en ideell organisasjon.

Kjernevirksomheten er matredding og omfordeling av mat. Denne kobler de med en rekke sosiale tiltak i Durham utenfor Newcastle. Byen ligger i et område av England hvor det er store utfordringer med arbeidsledighet, fattigdom og økende forskjeller mellom mennesker.

Driver jobbtrening

Rune Mørland, tildelingsansvarlig for Storbritannia i Kavlifondet, understreker at REfUSE når bredt ut på flere viktige områder i lokalsamfunnet.

– Gjennom denne avtalen vil REfUSE og Kavlifondet arbeide sammen for å redde mat fra kasting. Samtidig satser REfUSE på jobbtrening og nye arbeidsplasser, kombinert med et samfunnsprogram for inkludering og livsmestring. Dermed spiller de en viktig rolle for å gi ungdom en mulighet til å styrke sin psykiske helse og livskvalitet, sier han.

Kafeen samler lokalmiljøet

I dag har REfUSE ni ansatte og 180 frivillige med på laget. Maten som samles inn pakkes om til utdeling, eller havner på menyen i kafeen til REfUSE. Her serveres rimelige måltider, og kundene kan også kjøpe matkasser til gode priser.

REfUSE baserer seg på den idealistiske betalingsløsningen «Pay As You Feel». Kundene avgjør selv hvor mye de betaler, alt etter tykkelsen på egen lommebok. Folk kan gjøre opp for seg med cash, eller bidra til driften med å ta i et tak.

Kafeen, som ble startet i 2018, er blitt et samlingssted i lokalmiljøet. REfUSE tilbyr arbeidstrening for unge som sliter med lærevansker eller faller utenfor samfunnet på grunn av rus, kriminalitet og andre årsaker. Til sammen har mer enn 200 frivillige og en cateringstab på 30 fått opplæring og praksis.

Giret om da korona kom

Under pandemien har REfUSe erfart at behovet for hjelp er blitt enda større i takt med økende fattigdom, arbeidsledighet og forekomst av psykiske problemer. Organisasjonen har tilpasset sine aktiviteter og har blant annet delt ut mer enn 90 000 måltider i løpet av pandemien.

«Søppelbryllup»

REfUSE vakte nasjonal oppmerksomhet i England da BBC brukte overskriften «Søppelbryllup». Cateringen i bryllupet besto av mat som REfUSE hadde samlet inn og brukt til å lage en festmeny. Etterspørselen økte og REfUSE fikk fart på cateringkonseptet «Conscious Kitchen». I dag leverer de catering til alt fra festivaler og bedrifter til brylluper og julemiddager.

Utvider satsingen

Kavlifondet inngår en toårig samarbeidsavtale med REfUSE for å støtte organisasjonen i en vekst- og bærekraftfase. Midlene fra stiftelsen vil være med på å styrke samfunnsprogrammet for inkludering og livsmestring, samt et utdanningsprogram om matsvinn, klimaendringer og bærekraftig forbruk. Støtten vil også bidra til bygging av kontor- og flerbruksarealer i det som skal bli en ny «Community Hub» for flere organisasjoner. Inntekter fra utleie og arrangementer her vil bidra til videre finansiering av REfUSE.

– Støtten fra Kavlifondet vil ha positive følger i mange år framover, sier Miriam Skinner.

– Nå kan vi ansette en daglig leder som tar seg av den løpende driften, mens vi gründere kan fokusere på strategi og vekst – noe vi ikke har hatt mulighet til tidligere, sier hun.

Livsmestring

Inger Elise Iversen, daglig leder i Kavlifondet, er stolt over det nye samarbeidet.

– REfUSE er en inkluderende, innovativ og anerkjent organisasjon i Durham, sier hun.

Kavlifondet støtter allerede flere prosjekter i Nordøst-England hvor målet er å fremme inkludering, psykisk helse og livsmestring blant unge.

– Videre vil vi også styrke støtten til prosjekter i området innenfor det andre fokusområdet vårt, som er gode løsninger for klima og miljø, sier Inger Elise Iversen.

FAKTA REfUSE

  • Hjelpeorganisasjon i England
  • Driver med matredding og sosialt arbeid i Durham, utenfor Newcastle
  • Kombinerer miljørettet arbeid med ungdomstiltak, blant annet arbeidstrening og et samfunnsprogram for inkludering og livsmestring
  • Selger rimelige måltider og matkasser bestående av mat som ellers ville blitt kastet, fra butikker, restauranter og institusjoner
  • Omfordeler mat til folk som trenger den
  • Har delt ut mer enn 90 000 måltider under pandemien