14. oktober 2022

Hvordan unngå bortkastet helseforskning? Velkommen til frokostseminar!

Mesteparten av all helseforskning er bortkastet. Men det trenger ikke å være sånn. Bli med på gratis frokostseminar med Kavlifondets program for helseforskning og Stiftelsen Dam for å lære mer!

Oppdatering: Følg seminaret direkte strømmet her!

https://kristiania.cloud.panopto.eu/Panopto/Pages/Viewer.aspx?id=70295bea-eeab-409a-add1-af33006b08a9

Hvert år bevilges det mange milliarder kroner til helseforskning over hele verden som kunne blitt til flere og bedre behandlingstilbud og medisiner. Isteden er dette penger kastet rett ut av vinduet.

Forskningen er rett og slett bortkastet. 

Årsakene er mange, for eksempel at forskningen ikke blir publisert, at metodene som benyttes ikke er etterprøvbare eller at nye prosjekter i svært liten grad bygger på tidligere forskning. Det gjør at faren for at forskning gjentas unødig øker. 

Men sånn trenger det ikke å være. 

Har utviklet unik metode

De siste fem årene har Kavlifondet og Stiftelsen Dam samarbeidet om en metode for å unngå bortkastet helseforskning. Det betyr mer penger til de gode løsningene, som har reell effekt på helsa vår, og som er til nytte for brukerne – pasienter, pårørende og helsepersonell. 

Nå fornyer vi samarbeidsavtalen og feirer med å invitere til forskningsseminar om de gode løsningene for å unngå bortkastet helseforskning.

Meld deg på her!

Følg arrangementet på Facebook

26. oktober åpner vi dørene ved Høyskolen Kristiania for et frokostseminar som er gratis og åpent for alle.

Hit kommer også et solid panel, som vil dele av sin kunnskap. Allerede klokken 07.30 serveres det frokost, og klokken 08 starter det faglige programmet (se faktaboks).

215 millioner til nyttig forskning

Både daglig leder i Kavlifondet, Inger Elise Iversen og generalsekretær i Stiftelsen Dam, Hans Christian Lillehagen, blir å se på scenen på seminaret. De gleder seg over at samarbeidet nå videreføres. 

SAMARBEIDER: Daglig leder i Kavlifondet, Inger Elise Iversen og generalsekretær i Stiftelsen Dam, Hans Christian Lillehagen forteller om et nyttig og lærerikt samarbeid. De mener metoden de to stiftelsene har utviklet vil komme både forskningsmiljøer og samfunnet til gode. Foto: Hanne Eide Andersen/Kavlifondet

– Vi er veldig glade for at Stiftelsen Dam vil fortsette samarbeidet med oss. Med Stiftelsen Dams unike kompetanse innen tildeling av helseforskningsmidler er vi trygge på at midlene vi deler ut i Kavlifondet blir til nytte for brukerne, sier Iversen. 

Samarbeidsavtalen, som ble startet i 2017, er skreddersydd for å sikre at midlene fra Kavlifondets program for helseforskning går til nyttig forskning, som tar for seg reelle kunnskapshull innen barn og unges psykiske helse.

Samarbeidet innebærer at to av Stiftelsen Dams programeksperter, Jan-Ole Hesselberg og Ida Svege, leder den årlige utlysningsprosessen i tett samarbeid med Kavlifondets ledelse. 

Sammen har de to stiftelsene gjennomført et omfattende utviklingsarbeid siden oppstarten i 2016. 

Gjennom årlige utlysninger har totalt tretten forskningsprosjekter blitt tildelt til sammen 120,6 millioner kroner fra programmet.

Prosjektene drives av anerkjente, internasjonale forskningsmiljøer innen barn og unges psykiske helse i Norge, Sverige og Storbritannia. 

Videreføringen av samarbeidet innebærer at det i perioden 2017-2025 vil bli delt ut totalt 215 millioner kroner fra Kavlifondets program for helseforskning. 

– Har lært mye

Lillehagen i Dam er godt fornøyd med at avtalen videreføres.

– Vi har hatt et veldig fruktbart samarbeid disse fem årene, og vi gleder oss til å fortsette i nye tre år, sier Lillehagen, og legger til: 

– Vi har lært veldig mye av oppdraget for Kavlifondet, som vi har innarbeidet i våre egne programmer. Samarbeidet har fungert som en innovasjonslab for oss, og vært veldig spennende for oss. Jeg ser fram til å snakke om det på frokostseminaret 26. oktober. 

Les mer: Stiftelsens Dams hjemmeside

Samleside for Kavlifondets helseforskningsprogram

Foto øverst: Istock/illustrasjonsfoto

Fakta

Frokostseminar: Hvordan kan vi unngå bortkastet helseforskning?
Tid: 26. oktober klokken 08.00-09.30 (frokost serveres fra klokken 07.30).
Sted: Høyskolen Kristiania i Oslo (Prinsens gate 7-9)
Påmelding: Følg denne linken (arrangementet er gratis og åpent for alle)

Disse kommer:

  • Inger Elise Iversen, daglig leder i Kavlifondet
  • Hans Christian Lillehagen, generalsekretær i Stiftelsen Dam
  • Jan-Ole Hesselberg, programsjef i Stiftelsen Dam og leder av Kavlifondets helseforskningsprogram
  • Daniel Quintana, seniorforsker ved Universitetet i Oslo
  • Henrietta Blankson, spesialrådgiver i Forskningsrådet
  • Ordstyrer: Karoline Enoksen