21. desember 2023

Rekordmange resirkulerte Kavli-tuber i Aksjon Gjenvinning

18 500 engasjerte skoleelever fra hele landet satte flere flotte rekorder for miljøet i Aksjon Gjenvinning 2023. Les om årets gjenvinnere, årets kreative bidrag og årets innovatører!

Arrangørene Forskerfabrikken, Norsk Hydro, Norsk Metallgjenvinning og Kavli er strålende fornøyde med å kunne legge nok et rekordår for Aksjon Gjenvinning bak seg.

– I tillegg til at 4000 flere elever deltok i år, har engasjementet også vært høyere, sier markedssjef i Forskerfabrikken, Anne Eriksen.

18 500 elever er også ny deltakerrekord i Aksjon Gjenvinnings historie.

– Det har både blitt resirkulert nesten dobbelt så mye metallemballasje som i fjor, og vi fikk inn dobbelt så mange bidrag til den kreative konkurransen, hvor elevene skulle designe smarte oppbevaringsløsninger for metallemballasje til hjemmet, forteller Eriksen.

Les mer: Dette er Aksjon Gjenvinning

Aksjon Gjenvinning er en nasjonal gjenvinningskonkurranse som gjennomføres hver høst for elever i 5. til 7. trinn.

I hele november har 872 skoleklasser gjort en stor innsats for miljøet:

  • Samlet har elevene kildesortert mer enn 109 000 enheter metallemballasje tilsvarende 1600 kilo aluminium.
  • Når denne mengden resirkuleres, sparer det miljøet for 14 tonn CO2-utslipp, hvis vi sammenligner med det å utvinne ny aluminium.
  • Besparelsen tilsvarer det årlige utslippet til seks bensinbiler eller fotavtrykket til to gjennomsnittsnordmenn per år.

– Det er viktig for oss at elevene får se og oppleve at innsatsen deres har betydning, at mange små bidrag kan utgjøre en stor forskjell, sier byråleder i Kavli, Kristin von Streng-Alfheim.

– Resultatene fra aksjonen er fantastiske, og det kan vi bare takke elevene for. Vi håper at de tar med seg det smittende engasjementet videre, og sprer det til venner og familie, fortsetter hun.

Von Streng forteller at det for de i Kavli er spesielt motiverende å se at antallet resirkulerte tuber har økt betraktelig.

– Nesten dobbelt så mange aluminiumstuber ble resirkulert under Aksjon Gjenvinning i år sammenlignet med i fjor, så vi har stor tro på at dette er veien å gå for å få opp gjenvinningsgraden på emballasjen vår, sier hun.

Elever fra hele landet så på da aksjonsjuryen kåret årets vinnere i en live-strømmet sending sist uke.

Og vinnerne er…

I den kreative konkurransen trakk klasse 5a fra Høyanger skole det lengste strået, med bidraget “Haimat”.

I juryens begrunnelse blir designets engasjerende, allsidige og iøynefallende kvaliteter fremhevet, og av den grunn mente juryen at løsningen ville gjøre resirkulering av metallemballasje til en lek, både hjemme, på skoler og i barnehager.

HAI-MAT: Med dette bidraget gikk klasse 5a ved Høyanger skule helt til topps i den kreative konkurransen i Aksjon Gjenvinning. Oppdraget gikk ut på å lage en smart og funksjonell oppbevaringsløsning for metallemballasje til hjemmet. Foto: Høyanger skule

Det var kontaktlærer Marita Myklebust Tonning som meldte klasse 5a på Aksjon Gjenvinning, etter tips fra flere foreldre. Den stolte læreren forteller at elevene utarbeidet 23 kreative ideer til konkurransen.

– Jeg er veldig fornøyd med elevene sin innsats. De er en kreativ gjeng, som også var ivrige under resirkuleringsdelen, sier hun.

– En mor i klassen kunne fortelle at de hadde fiskegrateng til middag en dag i den siste aksjonsuken. Når eleven fikk vite at fiskegratengen ikke var hjemmelaget, ble det full jubel. Ikke fordi han liker den butikk-kjøpte best, men fordi den kom i aluminiumsform, forteller Tonning.

KREATIVE VINNERE: – Det var kult å lære hvor mye man må resirkulere for å lage en ny sykkel for eksempel. Vi fant også ut at Marita, læreren vår, har gjort feil og kastet aluminiumsfolie i restavfallet. Nå gjør hun ikke det lenger, sier den glade vinnergjengen i klasse 5a. Foto: Høyanger skule/Marita Myklebust Tonning

En annen glad og fornøyd vinnerklasse er 6. trinn ved Nes skole. De ble årets gjenvinnere, etter å ha resirkulert imponerende 1,7 kilo metallemballasje per elev i den tre uker lange aksjonsperioden.

Enda mer imponerende er det at skolen vinner konkurransen for tredje året på rad. Lærer Odleiv Grinaker tror at det er en naturlig forklaring på elevenes iver.

– Vi er en liten skole, plassert langt utenfor sentrum, i naturskjønne omgivelser hvor mange er opptatt av naturen og både å ivareta og dra nytte av den. Det gir kanskje en medfødt sans for å tenke på det bærekraftige i hvordan vi oppfører oss overfor moder jord, sier han.

Grinaker forteller også at det har oppstått en intern konkurranse blant skolens klasser om å vinne aksjonen, og at de som ikke var særlig opptatt av miljø før, har blitt det etterhvert, og også holdt på det.

– Det var ekstra moro å se resultatene i år. Våre 6. trinnselever gikk helt til topps, 7.trinn ble en god nummer to og nykommerne i konkurransen, årets 5. trinn, plasserte seg hederlig som nummer ti, sier han.

LITEN KLASSE: Stor innsats for miljøet! Årets 6. trinn ved Nes skole består av de to elevene Erik Heggerudstad og Linnea Berg. Sammen sikret de at skolen tok seier i Aksjon Gjenvinnings resirkuleringskonkurranse for tredje året på rad. Foto: Nes skole/Odleiv Grinaker.

Vinnerne får 15.000 kroner hver i klassepremie fra Norsk Metallgjenvinning og Norsk Hydro.

Overrasket alle med ny kåring

For første gang, og til elever og læreres store overraskelse, ble også den nye prisen “årets innovasjon” delt ut under live-sendingen.

Prisen gikk til bidraget “Søppelmonsteret”, fra 6. trinn ved Koppang skole. Juryen beskrev det som en gjennomtenkt og annerledes idé med svært gode tekniske løsninger, fra fremtidige ingeniører.

Klassen premieres med en forundringspakke fra Kavli og Forskerfabrikken.

Se opptak av live-kåringen her.

– Langsiktig miljøeengasjement

Tildelingsansvarlig i Kavlifondet, Guro Hjetland Sundsby, tror Aksjon Gjenvinning har potensial til å skape mange positive ringvirkninger.

– Det er en inspirerende skoleaksjon som vi håper kan bidra til et langsiktig miljøengasjement hos barn og unge, sier Sundsby.

– Det er svært gledelig at det ble rekordoppslutning også i 2023. Kavlifondet gratulerer klassevinnerne, og alle andre skoler og elever som har vært med på gjenvinningslaget. Sammen har dere gjort en viktig innsats for miljøet!

JURYEN ER KLAR: En fornøyd og spent jury og programleder holder gavesjekkene som straks skal deles ut under live-kåringen til Aksjon Gjenvinning 2023. Fra venstre: kommunikasjonsansvarlig Jens Christian Boysen i Norsk Hydro, byråleder Kristin von Streng-Alfheim i Kavli, programleder Manuel, daglig leder Hanne S. Finstad i Forskerfabrikken og daglig leder Ylva Erbach i Norsk Metallgjenvinning. 

Fakta

  • Aksjon Gjenvinning er en gratis, nasjonal skoleaksjon som arrangeres hver høst for elever i 5. til 7. klasse. Temaer som resirkulering, kretsløp og gjenbruk står på agendaen, og målet er at elevene lærer om miljøvern på en enkel og engasjerende måte.
  • Siden aksjonen ble arrangert første gang i 2018 har nesten 100 000 elever deltatt.
  • I tillegg til et lærerikt undervisningsopplegg, deltar klassene i en innsamlingsdel og en kreativ konkurranse knyttet til resirkulering av aluminiumsemballasje.
  • I 2023 vant 6. trinn ved Nes skole innsamlingsdelen, mens klasse 5a fra Høyanger skule seiret i den kreative konkurransen med ideen “Hai-mat”. Konkurransens første innovasjonspris gikk til 6. trinn ved Koppang skole og deres “Søppelmonsteret”.
  • Under 2023-aksjonen kildesorterte mer enn 18 500 elever til sammen 1600 kilo aluminiumsemballasje. Når emballasjen resirkuleres blir den til nye og nyttige ting, og innsatsen gir en CO2-besparelse tilsvarende det årlige utslippet fra 6 bensinbiler.
  • Det er Hydro, Norsk Metallgjenvinning, Forskerfabrikken, Kavli og Kavlifondet som arrangerer Aksjon Gjenvinning.
  • I perioden 2021–2023 støtter Kavlifondet gjennomføringen av Aksjon Gjenvinning med 750 000 kroner.