18. desember 2023

Viderefører musikalsk samarbeid for barn og unge i Nordøst-England

Musikk skaper glede, livsmestring og inkludering. Kavlifondet viderefører støtten til The Glasshouse (tidligere Sage Gateshead) i 2024 til deres arbeid med å gjøre gode kulturtilbud tilgjengelig for barn og unge i Nordøst-England.

It was a blowy day in the town
Sky’s grey can’t take me down
It was getting near darker days
Not a smile just a frown

(…)

Ute skinner maisola over Gateshead, byen som ligger rett over elva for den gamle, ærverdige industribyen Newcastle.

Men nå er det her, i øvingslokalet inne i konserthuset The Glasshouse det skjer. Selv om sangen som fremføres handler om en himmel full av skyer, er det god stemning. Tekstforfatteren selv, Mathew, er i strålende humør.

SINGER-SONG WRITER: Mathew (i midten) har skrevet teksten til sangen de øver på i dag. Til venstre gruppas trommis, Brian, og Callum som bidrar på vokal. Foto: Hanne Eide Andersen/Kavlifondet 

Han er godt fornøyd med melodien som musikklærer Dean Moulding har komponert til teksten hans, mens resten av musikkgruppa begynner å få grep både på keyboard, trommer og sangfremførelsen.

Det er rett og slett i ferd med å bli en låt.

– Det er alltid like inspirerende og imponerende å være med på øvelse med Music Spark, sier tildelingsansvarlig i Kavlifondet, Rune Mørland.

Music Spark er et fast musikktilbud for barn og unge med ulike funksjonsnedsettelser som drives av den ideelle organisasjonen og musikksenteret The Glasshouse International Centre for Music, tidligere kalt Sage Gateshead.

– Kavlifondet vil bidra til at alle barn og unge får mulighet til å oppleve, skape og utøve kultur. I Music Spark står ekte musikkglede og skaperkraft på deltakernes egne premisser i sentrum. Her opplever de samhold og mestringsfølelse, mens foreldre, søsken og andre støttespillere får en arena for påfyll og avlastning, sier Mørland.

Kavlifondet støtter The Glasshouse og flere av deres tilbud med totalt 1 millioner kroner i 2024. The Glasshouse ligger i Gateshead, ikke langt fra Primula Cheese-fabrikken som er eid av Kavlifondet.

– Det er gledelig å kunne gi tilbake til lokalsamfunnet gjennom støtte til viktige, lokale organisasjoner som The Glasshouse, sier Mørland.

Gir muligheter til barn og familier

Music Spark er en del av programmet Make Music, hvor The Glasshouse arbeider for å inkludere barn og unge i forskjellige musikkaktiviteter. Make Music er utviklet for å bidra til personlig og kreativ utvikling for barn fra tidlig alder, gjennom skoleårene og frem til de er unge voksne.


MUSIKK BETYR ALT Musikk betyr alt for meg, sier Anna, som er med på Music Spark-programmet til The Glasshouse. Klassen møtes ukentlig for å skrive og øve inn låter sammen. Denne uken hadde Anna med seg en sangtekst som hun skrev til moren som døde for noen år siden. Foto: Hanne Eide Andersen/Kavlifondet

SAMARBEID: Kavlifondets Rune Mørland musikklærer i The Glasshouse, Dean Moulding, på Music Spark-øvelsen i mai. Foto: Hanne Eide Andersen/Kavlifondet

Det retter seg spesielt mot de som vanligvis ikke har mulighet til å delta i slike aktiviteter. Barn og unge med vanskelige levekår, særskilte læringsbehov og funksjonsnedsettelser er hovedmålgruppene.

Programmet tilbyr blant annet behovsprøvde stipend, gratis adgang til arrangementer og Music Spark.

Rik historie, mange utfordringer

Regionen Nordøst-England har en rik historie, kjent for flere epoker med blomstrende industri, godt bevart neoklassisk arkitektur, et rikt kunst- og kulturliv, myldrende uteliv, og ikke minst flere av landets beste fotballklubber.

I dag ligger også noen av Storbritannias mest økonomisk og sosialt utsatte områder her.

I enkelte områder lever hele 38 prosent av barna under den offisielle grensen for barnefattigdom, ifølge myndighetenes egne tall.

Økte levekostnader og høy inflasjon bidrar til økt press i et samfunn som allerede sliter med høy arbeidsledighet og familiefattigdom.

Ti år med samarbeid

Kavlifondet har i snart ti år støttet The Glasshouse sitt arbeid med å skape gode arenaer for mestring, inkludering og kreativ utfoldelse for barn og unge.

– I tillegg til å være en betydelig kulturaktør i regionen, bidrar Make Music til kreativ læring og inkludering, sier Mørland i Kavlifondet.

Siden 2014 har mer enn 20 000 barn og unge deltatt i prosjektene som Kavlifondet er med på å finansiere.

Scott Morrison, utviklingsansvarlig i Sage Gateshead, forteller at støtten fra Kavlifondet de siste ni årene – inkludert gjennom covid-19-pandemien – har vært et viktig bidrag til virksomheten.

– Støtten fra Kavlifondet har gjort det mulig for oss å dele musikkopplevelser som kan inspirere og glede tusenvis av unge i Nordøst-England, hvor mange lever med økonomiske utfordringer. Med det nye tilskuddet kan vi fortsette å planlegge og styrke arbeidet vårt i en tid hvor lokale ungdommer virkelig trenger oss, sier Morrison.

SYNGER SAMMEN: Fra The Big Sing i The Glasshouses legendariske konserthall i Gateshead. Foto: The Glasshouse
MUSIKKELSKERE: Musikk er en viktig del av livet for f. v. Nicholas (og Harry, ikke bare når de er på Music Spark. Rock er foretrukket sjanger for begge. Foto: Hanne Eide Andersen/ Kavlifondet

En stemme i samfunnsdebatten

Resultatene fra tidligere år viser økt tilfang av nye deltakere som tidligere ikke hadde tilgang til kulturtilbud.

– Dette er spesielt gledelig, sier Rune Mørland.

I tillegg har programmet bidratt til å gi utsatte barn og unge en stemme i samfunnsdebatten gjennom tekst- og låtskriverprogrammet Pathways.

Samtidig viser rapporter og resultater fra arbeidet til The Glasshouse at Make Music ikke bare bidrar til økt tilhørighet og livsmestring, men også til økt skoledeltagelse og utvidelse av sosiale nettverk for de ekstra utsatte barna og ungdommene.

– Dette er viktig for å trygge barns oppvekst, skape inkludering og gi mulighet til samfunnsdeltagelse og jobbmuligheter senere i livet. Vi er svært stolte og glade for alt vi har fått til sammen i det mangeårige samarbeidet med The Glasshouse, sier Rune Mørland.

Skriver om livet

Den ukentlige Music Spark-klassen varer i en times tid. Nå er det klart for fremføring av hele sangen som Mathew har skrevet.

Men først fisker han opp en strittende, blond parykk fra bagen og leverer en vennskapelig svenskeparodi, som vi som nordmenn selvsagt morer oss litt ekstra over.

– Lytt til teksten, sier musikklærer Dean.
– Det er en helt fantastisk tekst. Han skriver om livet sitt, det er det den handler om. Det er virkelig, virkelig bra.

Tekst: Mathew/Music Spark, Melodi: Dean/Music Spark

It was a blowy day in the town
Sky’s grey can’ take me down
It was getting near darker days
Not a smile just a frown

There’s a king in his castle
flipping burgers all day
It doesn’t matter about the weather
It’s a treat for my teat

Burger King, Burger King
Not MacDonald’s, Burger King

Please take my order, it’s a treat

Like a New York Computer Game
Hoping for clear skies
Getting away from BoBo Bear
Need a rainbow to make things clear

Swing away from spider pig
If you don’t you’ll miss a trick
Chocolate muffins in my wig
Coca Cola sip sip sip

Burger King, Burger King
Not MacDonald’s, Burger King
Please take my order, it’s a treat

BAKGRUNN

Arbeidet som Kavlifondet støtter består av følgende moduler:

  • Pathways: Tekst- og låtskriverkurs, samt workshops i musikkproduksjon. Programmet gjennomføres med lokale musikere og musikkprodusenter som også bidrar til å inkludere deltakerne i kulturnettverket i regionen.
  • Music Spark: Program som tilbyr unge mennesker med nedsatt funksjonsevne et kulturtilbud innen sang og musikk.
  • Loud and Clear: Program rettet mot barn i alderen 0 til 7 år som vokser opp i fosterhjem.
  • Big Sing & Big Sing for Mini Singers: Bidrar til at mer enn 3000 barn i alderen 4 til 16 år får delta i regionens største massekor hver juni i The Glasshouse.


VIDEREFØRER SAMARBEID: F. v. Leder for kommunikasjon i Kavlifondet, Hanne Eide Andersen, direktør ved The Glasshouse, Fraser Anderson, tildelingsansvarlig i Kavlifondet, Rune Mørland og direktør i Community Foundation i Newcastle, Adam Lopardo under Kavlifondets besøk i Newcastle i mai i år. Foto: Jackie Thompson