10. mai 2024

Ny premiere for Kulturhjerte: – Ikke mulig uten innsatsen fra deltakerne og deres foreldre

40 unge lillehamringer fra hele verden står på scenen i Maihaugsalen 24.-25. mai med Kulturhjerte og forestillingen JOMBA. JOMBA er Kulturhjertenes andre forestilling denne våren. – Kulturhjerte hadde ikke vært mulig uten innsatsen fra deltakerne og foreldrene deres, sier daglig leder i Kulturhjerte, Vivan Haverstadløkken.

“Kulturhjertene” på Lillehammer er midt i innspurten på en travel, innholdsrik vårsesong. Med to ulike kvalitetsforestillinger demonstrerer de hvilke sterke, kreative ressurser dølabyen i Gudbrandsdalen er hjem for.

Utsolgt ungdomssatsing med mini-musikal

Forestillingen “TILBORDS – En mini mordermusikal” var utsolgt på premieren i april, og fylte også opp kulturhuset med ekstraforestilling dagen etter.

PREMIEREKVELD: Lykkelige skuespillere og regissør Carol Kvande (foran i midten) feirer og jubler etter å ha spilt premieren på mini-musikalen TILBORDS for en utsolgt sal på Kulturhuset Banken i Lillehammer. Foto: Kulturhjerte

– Etter jul hadde vi audition på dette sørafrikanske skuespillet, og åtte ungdommer, hvorav fire med bakgrunn fra Kulturhjerte, har besatt rollene, forteller daglig leder i Kulturhjerte, Vivian Haverstadløkken.

I den timelange, intensive mordermusikalen ble tilskuerne presentert for en mordgåte der svaret var å finne blant de åtte på scenen.

Kulturhjerte har tidligere satt opp to store ungdomsmusikaler.

– Nå er det flere aktører i byen som gjør store musikaler med veldig mange på scenen, så med mordermusikalen bestemte vi oss for å ta det helt ned, forteller Haverstadløkken.

– Alle de åtte rollene krever mye av hver enkelt, både av skuespill, sang og dans, så her har vi hatt mulighet til å jobbe mye tettere med hver enkelt deltaker, sier hun, og skryter uhemmet av ungdommenes innsats.

KRIMMUSIKAL: TILBORDS har originaltittel Table Manners og er opprinnelig skrevet av Sør-Afrikanske Greg King. King, som også er scenograf, kom til Lillehammer for å bidra til Kulturhjertes oppsetning og var med å bygge kulissene til forestillingen. Foto: Kulturhjerte

Festforestilling på Litteraturfestivalen

Etter en vel blåst premiere på TILBORDS, er Kulturhjertene nå i full sving med innspurten til hovedforestillingen JOMBA.

Hvert år siden 2017 har Kulturhjerte arrangert en stor festforestilling på Lillehammer, og i år er intet unntak.

24. og 25. mai står et 40-talls unge lillehamringer fra hele verden på scenen med fullt orkester. Da er det offisiell premiere på JOMBA under Norsk Litteraturfestival på Lillehammer.

JOMBA betyr “se oss”, og spiller på Kulturhjertes mål om å vise frem alle kulturuttrykkene, ideene og ferdighetene som deltakerne er formidlere av. I dag består Kulturhjerte av unge lillehamringer med bakgrunn fra 14 forskjellige land.

Forestillingen beskrives som en feiring av musikk, sang og dans fra hele verden, og særlig fra det afrikanske kontinentet.

Frivillige foreldre

Foreldrene til deltakerne er som alltid med som frivillige og lager kostymer, bygger kulisser, serverer og er vertskap under forestillingene.

I STUDIO: Før jul fikk deltakerne i Kulturhjerte spille inn musikkvideo til forestillingen JOMBA, som vises under Norsk Litteraturfestival på Lillehammer i slutten av mai. Foto: Kulturhjerte

– Samtidig er Kulturhjerte et sted hvor de kan snakke norsk, få nye venner og bekjentskap, se barna opptre og være stolte over kulturen sin, sier Haverstadløkken, og understreker:

– Kulturhjerte hadde ikke vært mulig uten innsatsen fra deltakerne som står på scenen, og foreldrene deres. Det er de som lager Kulturhjerte, og det er bare de som kan gjøre det.

Mulighet til å skinne

Hun forteller om stor stemning på de ukentlige øvingene.

– Det er veldig intenst, men også veldig gøy på øving. Over 30 deltakere møter opp til øving hver uke, klare for å gjøre sitt beste, sier hun.

24. mai skal deltakerne endelig vise frem alt de har øvd på, til klassevenner og elever fra andre skoler. Da er det premiere med lukket skoleforestilling.

– Deltakerne får mulighet til å vise seg fram og skinne på en annen måte enn i klasserommet, og den følelsen håper vi at de tar med seg tilbake til skolen, sier Haverstadløkken.

Forestillingen dagen etter, lørdag 25. mai, er åpen for alle.

Les mer: Kjøp billetter til JOMBA her

JOMBA: Kulturhjertes hovedforestilling spilles 24. og 25. mai i Maihaugsalen under Norsk Litteraturfestival i Lillehammer. Mer enn 40 unge lillehamringer står på scenen sammen med koret i Lillehammer kulturskole, danser og koreograf Freddy Milanya og et eksklusivt JOMBA-band under forestillingen. Foto: Kulturhjerte
FLITTIGE FORELDRE: Tabitha (foran symaskinen), er mor til to av deltakerne i Kulturhjerte og leder kostymeproduksjonen til festforestillingen JOMBA. Her lærer hun de andre frivillige i kostymegruppen hvordan de skal sy de flotte afrikanske draktene som hun har designet og som kan ses på scenen i mai. Foto: Kulturhjerte

Åtte år med Kulturhjerte

For åtte år siden fikk daglig leder i Kulturhjerte, Vivian Haverstadløkken, og fire andre engasjerte initiativtakere ideen om å gå sammen for å skape en ny møteplass på Lillehammer. Møteplassen skulle hete Kulturhjerte og teater skulle være samlingspunktet.

– Vi ville vise folk på Lillehammer hvilke ressurser vi har i byen vår og skape en arena for hverdagsinkludering, forklarer Haverstadløkken.

REGISSØR: Carol Kvande har regien i begge Kulturhjertes vårforestillinger. Hun har jobbet mange år som dramalærer ved videregående skoler både i Sør-Afrika og i Lillehammer, og som artist på turne i Den kulturelle skolesekken landet rundt. Foto: Kulturhjerte

Gjennom å samle unge og voksne lillehamringer fra hele verden om et felles prosjekt bestående av sang, dans, historier og andre kulturuttrykk fra de ulike deltakernes opprinnelsesland, skapes en møteplass der alle får oppleve tilhørighet og å bli behandlet som en ressurs.

– Vi håper at vi har klart å få alle til å forstå at alle har like mye å lære av hverandre, og at Lillehammer blir en artigere by å bo i ved at vi blir kjent med flere som vi tror er ulike oss selv, sier Kulturhjertes daglig leder.

En viktig suksessfaktor

Haverstadløkken beskriver også Kulturhjertes instruktører som en av de viktigste suksessfaktorene for prosjektet.

I likhet med deltakerne og foreldre er også de profesjonelle scenekunstnerne i Kulturhjerte flerkulturelle, og både norske og utenlandske.

De er danselærere og koreografer, kostymedesignere, manusforfattere og regissører. Til felles har de alle at de lever for å uttrykke seg gjennom sang, dans og teater.

De arbeider med deltakerne på samme måte som de jobber med profesjonelle aktører, slik at de unge skal oppleve å bli tatt på alvor av voksne.

– Å finne de rette personene med den nødvendige erfaringen og kompetansen, og ikke minst lysten til å jobbe med barn og unge, er helt essensielt for både at forestillingene skal bli bra, og for at deltakerne skal trives, mestre og bli så gode som de kan bli, sier hun.

Les mer: Kulturhjertes hjemmeside
Følg Kulturhjerte i sosiale medier: Facebook og Instagram

PROFF: Freddy Milanya er danser, danselærer, koreograf og artist fra Kenya, og en av koreografene på forestillingen JOMBA. I tillegg til å lage dansenumre til forestillingen skal han også være med å danse på scenen. Foto: Kulturhjerte

DETTE ER KULTURHJERTE

  • Møteplass og utviklingsarena for unge og voksne lillehamringer fra hele verden. Med teater som samlingspunkt har ambisjonen vært å skape en inkluderende møteplass der alle får oppleve tilhørighet og å bli behandlet som en ressurs.
  • Kulturhjerte samarbeider med de lokale skolene om rekruttering og består i dag av unge lillehamringer med bakgrunn fra 14 forskjellige land.
  • Hvert år setter de opp en storartet festforestilling basert på sang, dans og andre kulturuttrykk fra alle deltakernes opprinnelsesland. Foreldre bidrar som frivillige.
  • Kulturhjerte er fast samarbeidspartner av Norsk Litteraturfestival på Lillehammer.
  • Kulturhjerte har mange dyktige fagfolk på laget. Profesjonelle koreografer og dansere, kostymedesignere, regissører og manusforfattere øver ukentlig med de unge deltakerne.
  • Kavlifondet har støttet Kulturhjerte siden oppstarten i 2018.
  • I tillegg til støtten fra Kavlifondet og Sparebankstiftelsen DNB, er Kulturhjerte inne på kommunebudsjettet med 350 000 kroner fast. De har også mottatt midler fra BufDir.