– Kavlifondet har en flott tradisjon med å støtte prosjekter som kan bidra til en bedre hverdag for alle barn og unge, ikke minst de mest sårbare. Vi er veldig takknemlige for Kavlifondets interesse for og støtte til “Barna først!”, sier direktør i CEI i Norden, Arild Bjørndal.
Les mer: Sammen for barna først i lokalsamfunnet
Ett år med kartlegging
Første fase av “Barna først!” ble gjennomført av Bjørndal og tidligere seniorrådgiver i CEI Norden, Lise Corwin, i nært samarbeid med de tre deltakerkommunene Hå, Gausdal og Gjesdal i 2023.
CEI har bistått kommunene i å kartlegge hvordan de ulike aktørene arbeider med å gi barn og unge en best mulig oppvekst i lokalsamfunnet, og hva de gjør for barn som er i risikosonen for ulike utfordringer.
De har så sett på både styrker og svakheter i arbeidet, hva som kan forbedres og hvordan de kan få det til. De har også valgt ut noen prioriterte forbedringstiltak.
I ett år nå har lokale ledergrupper i Hå, Gausdal og Gjesdal, samt frivilligheten og næringslivet, satt sitt eget arbeid for barn og unge under lupen på denne måten.
Bjørndal sier at de har erfart at kommunene har en god forståelse av hva de får til og hvordan de kan forbedre og fornye andre deler av innsatsen.
– Gjennom “Barna først!” støtter vi opp om kompetente fagfolk som hver dag går på jobb for å bidra til en bedre hverdag for barn og unge. Vi i CEI bidrar med systematikk og et blikk utenfra, og hjelper de lokale tjenestene til å sette et enda sterkere avtrykk, forteller han.
Forebygging og forbedring
Med Kavlifondet som finansiell støttespiller også i 2024 er det nå klart for å iverksette lokale forbedringstiltak i hver enkelt kommune. Samlet skal tiltakene bidra til å styrke både foreldrerollen, barnet og systemet rundt dem.
– Nå som kartleggingsfasen er gjennomført, etableres det en prioritering av viktige utviklingsspor som vi sammen skal følge opp. Disse er blant annet knyttet til foreldrestøtte, barns rett til medvirkning og en styrkebasert tilnærming til det psykisk helsefremmende arbeidet, forteller Bjørndal.
I en styrkebasert tilnærming brukes nærmiljøet og innbyggerne som en kjerneressurs i folkehelsearbeidet.
Kunnskapsbaserte, skalerbare løsninger
“Barna først!” er forankret i nasjonal og internasjonal forskning på barn og unges oppvekstvilkår om hva som er nyttige og mindre nyttige tilnærminger. Det bygger på ideen om å bruke hele lokalsamfunnet som ressurs.
En av hovedambisjonene er å utvikle gode, skalerbare løsninger som på sikt kan spres til flere norske kommuner, og samtidig gjøre det enklere for alle lokale aktører som arbeider med barn og unge å oppdage og håndtere utfordringer tidlig.
Det kan igjen bidra til målet om å redusere antallet unødvendige henvendelser til spesialisthelsetjenesten og antallet barn som må få hjelp av barnevernet.
– Skal vi lykkes i å støtte barn,unge og foreldre på meningsfulle måter, må vi arbeide systematisk, helhetlig og langsiktig, alle steder der vi møter dem i løpet av barnets oppvekst. Bare slik er det mulig å lykkes i folkehelsearbeidet, sier Arild Bjørndal.
Les mer: om “Barna først!” hos Kommunespeilet
CEI og “Barna først!”
- Centre for Evidence and Implementation (CEI) er en ideell, global kunnskapsorganisasjon som driver et bredt spekter av sosiale forbedringsprosjekter, med særlig fokus på å skape bedre oppvekstvilkår for barn.
- Pilotprosjektet “Barna først!” er utviklet og ledes av direktør for CEI Norden, Arild Bjørndal. Som et ledd i arbeidet for å bidra til å sikre en god hverdag for barn og unge der de bor, har Kavlifondet vært med som finansiell støttespiller for prosjektet i 2023.
- I samarbeid med tre deltakerkommuner, Gausdal, Gjesdal og Hå, har CEI kartlagt og evaluert den samlede innsatsen som gjøres for barn og unge i de aktuelle lokalsamfunnene.
- Målet er å forbedre samarbeidet mellom alle aktører som påvirker barns liv og å redusere antallet henvendelser til spesialisthelsetjenesten.
- Gjennom å styrke arbeidet for barn og unge på tvers av fag og sektorer lokalt, ønsker man også å finne gode, langsiktige og skalerbare løsninger som kan spres til flere kommuner på sikt.
- Med videreføring av støtten fra Kavlifondet i 2024, iverksettes nå lokale forbedringstiltak. De tre kommunene samarbeider om å forsterke foreldresamarbeidet. Andre tiltak er bl.a. sterkere integrasjon av immigrantungdom, forebygging av skolefravær og nye samarbeid med næringslivet.