27. januar 2025

Kavlifondet støtter Kirkens Bymisjon: Skal lage 40 000 gratis måltider til vanskeligstilte av overskuddsmat hver måned

Kavlifondet har tildelt Kirkens Bymisjon 4,8 millioner kroner til etablering av et nytt produksjonskjøkken i Sandnes. Prosjektet skal både redusere matsvinn, gi mathjelp til vanskeligstilte og tilby arbeidstrening til unge som står utenfor arbeidslivet.

LAGER MAT: Kokker på det nye kjøkkenet, Aleks (til høyre) og Fredrik. Foto: Kirkens Bymisjon

Hvert år skal de redde 220 tonn overskuddsmat fra kasting i regionen, og omgjøre den til 440 000 næringsrike måltider som skal deles ut til mennesker i en vanskelig livssituasjon.

Samtidig skal de, i samarbeid med Nav, hvert år gi arbeidstrening til 20–25 unge voksne som står utenfor arbeidslivet, med mål om at de skal forbli i arbeidslivet eller komme i utdanning.

Støtten til produksjonskjøkkenet er en del av Kavlifondets strategiske satsing for å bidra til gode løsninger for ansvarlig forbruk, gjenvinning og gjenbruk av ressurser for klima og miljø.

– I tillegg bidrar det også til vårt andre prioriterte område, som er å styrke barn og unges psykiske helse gjennom å fremme livsmestring, inkludering og utdanning, sier tildelingsansvarlig i Kavlifondet, Rune Mørland, som var tilstede på den offisielle åpningen av kjøkkenet sist uke.

– Det som kanskje gjorde størst inntrykk på åpningen var historien til Jone om hans vei fra rus til å nå være i fast arbeid, samtidig som han har begynt å studere, forteller Mørland.

Bredt samarbeid med Matsentralene

Produksjonskjøkkenet er av ypperste kvalitet, og er bygget med tanke på videre utvidelse av kapasiteten når behovet melder seg. Med beliggenhet vegg i vegg med hovedleverandør av overskuddsmaten, Matsentralen Rogaland, får de tak i råvarene både effektivt og miljøvennlig.

– Produksjonskjøkkenet åpner for nye bruksområder og vil dermed også sette Matsentralen i stand til å redde betydelig mer mat fra å bli kastet, sier Rune Mørland.

Når råvarene er omgjort til gode og næringsrike ferdigmåltider, skal de distribueres gratis gjennom ulike tilbud for vanskeligstilte av Matsentralene i henholdsvis Stavanger, Bergen, og Kristiansand.

– Her ser vi også gode, langsiktige ringvirkninger av tidligere strategiske satsinger fra Kavlifondet, påeker Mørland, og viser til at Kavlifondet har støttet etablering av samtlige matsentraler i Norge.

Les mer: Slik har Kavlifondet støttet etablering av Matsentraler i tre land

Helhetlig løsning på flere samfunnsutfordringer

Mørland fremhever hvordan prosjektet kombinerer matredding, gratis måltider med høy næringsverdi, samt arbeidstrening og livsmestring for unge, og at det skaper varige positive endringer for både enkeltpersoner og samfunnet, ved å:

  • redusere klimaavtrykket og matsvinn
  • fremme helse og livskvalitet for sårbare grupper
  • styrke sosial og økonomisk bærekraft i regionen

– Dette er et fantastisk eksempel på hvordan én helhetlig løsning kan bidra til å løse flere store samfunnsutfordringer på en gang. Vi ser frem til å følge prosjektet, og håper det kan bli en modell for lignende initiativer både nasjonalt og internasjonalt, oppsummerer Rune Mørland.

Nøkkelfakta om tildelingen

  • Mottaker: Kirkens Bymisjon
  • Prosjekt: Produksjonskjøkken i Sandnes
  • Tildeling: 4,8 milioner kroner
  • Prosjektperiode: 2025
  • Formål: Redusere matsvinn, fremme sosial inkludering og forbedre livskvaliteten for vanskeligstilte grupper gjennom etablering av et produksjonskjøkken i Sandnes. Andre sentrale samarbeidspartnere for prosjektet er Matsentralen, NAV, Norgesgruppens Bærekraftsfondet HANDLE og Sparebanken Vest.

Fakta om Kirkens Bymisjon

  • Etablert: 1855
  • Virksomhet: Landsdekkende ideell organisasjon som arbeider for å inkludere og hjelpe mennesker i sårbare livssituasjoner.
  • Hovedmål: Skape et varmere og mer rettferdig samfunn gjennom sosiale tiltak og inkluderingsprosjekter.
  • Arbeidsområder: Matutdeling, helsetilbud, bolig, arbeidstrening og fritidstilbud.
  • Filosofi: «Rom for alle» – et inkluderende samfunn der alle har en plass.
  • Les mer: Kirkens Bymisjons hjemmeside

SNORKLIPPING: Det nye produksjonskjøkkenet ble offisielt åpnet fredag forrige uke. Ordfører i Sandnes, Kenny Rettore, klippet snoren på åpningen av produksjonskjøkkenet. Han var tydelig stolt av at regionen nå hadde fått på plass det som trolig er Norges største produksjonskjøkken.Foto: Kirkens Bymisjon

BREDT SAMARBEID: Sentrale samarbeidspartnere i prosjektet på åpningen. Daglig leder Matsentralen Rogaland, Tor Jan Bredenbekk, tildelingsansvarlig i Kavlifondet, Rune Mørland, regionleder Region Vest i Kirkens Bymisjon, Inge Takle Mæstad, leder for samfunn og utvikling, region vest i Kirkens Bymisjon, Arne Lynngård, prosjektleder for produksjonskjøkkenet, Kirkens Bymisjon, Mariann Iversen Hellesø, generalsekretær i Kirkens Bymisjon, Adelheid Firing Hvambsal, daglig leder i Matsentralen Vestland og styreleder i Matsentralen, Monica Fuhr, og konsernsjef i Norgesgruppen, Runar Hollevik. Foto: Kirkens Bymisjon