12. september 2025

Støtte til smart matredding: Gjennom utdanning og kreative løsninger reduseres matavfallet i engelske skoler

Kavlifondet gir ny støtte til organisasjonen Bind, slik at enda flere skoler kan ta i bruk programmet Eat Smart. Programmet lærer barn å kaste mindre mat og bli forkjempere for bærekraft i hverdagen.

Tildelingen på 3 millioner kroner er en videreføring av samarbeidet med matredderorganisasjonen Bind Food Waste, som startet i 2021. Midlene skal brukes til å spre kunnskapsprogrammet Eat Smart til 48 nye skoler, og utdanne og motivere enda flere elever, lærere og kjøkkenansatte til å redusere matsvinn både i og utenfor skolen.

Nærmere 10 000 elever skal delta i prosjektet i perioden 2025 til 2027, hvor de gjennom utdanning, praktiske tiltak og kreative workshops læres opp til å bli såkalte «waste warriors». Ved å analysere og optimalisere skolenes matsystemer, og involvere elevene i å utvikle gode løsninger, skal andelen mat som kastes reduseres med minst 25 prosent innen 2027.

Unge matreddere: Hvor mye mat har blitt kastet og hvordan kan mengden reduseres? Elevene får være med på å finne de gode løsningene for å unngå matsvinn! Foto: Bind

Firetrinnsprogram med dokumentert effekt

Støtte til prosjekter som fremmer ansvarlig forbruk og produksjon er høyt prioritert hos Kavlifondet, og resultatene fra tidligere samarbeid med Bind på grunnskoler i Nordøst-England viser at Eat Smart-modellen bidrar til en betydelig reduksjon i matavfall og klimagassutslipp.

Samtidig ser organisasjonen en stadig systemisk endring i skolene og hos lokale myndigheter i Nordøst-England.

Daglig leder i Kavlifondet, Ingrid Paasche, er imponert over resultatene, og fremhever særlig prosjektets evne til å engasjere unge barn i kampen mot matsvinn.

– Bind har utviklet et faglig spennende og effektivt firetrinnsprogram for skolene som virkelig treffer barna og utdanner dem til å bli endringsagenter for bærekraftige valg, sier hun.

– Gjennom støtte til Bind bidrar Kavlifondet til å møte en av dagens største miljøutfordringer, samtidig som prosjektet fremmer utdanning og sosial bevissthet blant fremtidens generasjoner, fortsetter Paasche.

Les mer om Bind: Matredding med egen kafé, kunnskap og holdningsskapende arbeid

Nasjonal matredderbevegelse

Bind holder til i Newcastle, hvor de i tillegg til å samle inn og omfordele overskuddsmat driver utstrakt informasjonsarbeid for å fremme bærekraftig forbruk og bevissthet rundt matressurser. Eat Smart er et viktig ledd i dette arbeidet, og Bind har ambisjoner om å utvide prosjektet til nye regioner og utvikle en nasjonal plattform som engasjerer flere skoler og påvirker politikken rundt matsvinn.

Se, lukt, smak: Bruk sansene før du kaster maten, er budskapet i denne flotte tegningen fra en av prosjektskolene. Foto: Bind

– Eat Smart er et effektivt og innovativt program som egner seg svært godt til videre skalering og spredning. Kavlifondet er glade for å fortsatt kunne støtte Bind sitt arbeid med å skape en nasjonal bevegelse for matavfallsreduksjon i skolesystemet og samtidig bidra til å sikre langsiktig og bærekraftig drift av organisasjonen, sier Paasche.

Les om lignende prosjekter: Skoleelever på bærekraftsamling hos Matsentralen

FAKTA OM BIND OG EAT SMART:

  • Bind Food Waste er en sentral for innsamling av overskuddsmat i Newcastle som arbeider med ulike kreative tilnærminger for å redde mat fra kasting.
  • Bind arbeider for å skape gode holdninger gjennom utstrakt informasjonsarbeid, kaféen «The Magic Hat» og kunnskapsprogrammet Eat Smart for elever i grunnskolen.
  • Tildelingen på 3 millioner kroner fra Kavlifondet skal brukes til å spre kunnskapsprogrammet Eat Smart til 48 nye skoler, og er en videreføring av samarbeidet som startet i 2021.
  • Programmet utdanner og motiverer barn til å skape endring og redusere matsvinn i og utenfor skolen. Målet er å redusere matavfall i samarbeidsskolene med minst 25 prosent i løpet av prosjektperioden 2025 – 2027.
  • Med støtte fra Kavlifondet skal Bind også rekruttere og trene nye samarbeidspartnere for å spre Eat Smart til nye regioner, utvikle en nasjonal plattform for å engasjere flere skoler og påvirke politikken rundt matavfall og etablere langsiktig bærekraft for organisasjonen gjennom å diversifisere inntektskilder og styrke organisasjonsmodellen.
Workshop: Andelen mat som kastes skal reduseres med minst 25 prosent. Da gjelder det å legge hodene i bløt og bli kreative sammen. Foto: Bind