2. februar 2017

Festspillene gir kultur til alle

Festspillene i Bergen utvikler flere inkluderende kulturelle og kreative samarbeidsprosjekter med støtte fra Kavlifondet.

tb-astveit-sykehjem-5_

Fiolinist Sergey Letyagin fra Bergen Filharmoniske Orkester spilte flere konserter på sykehjem under Festspillene 2016. Foto: Thor Brødreskift

Festspillene i Bergen skal formidle kvalitetskunst til flest mulig og jobber målrettet for å være  tilgjengelig for ulike publikumsgrupper. Kavlifondet har gjennom mange år bidratt til dette arbeidet ved å støtte billettgaver, sykehjemskonserter og uteprogrammet.

– Vi er svært takknemlige for støtten fra Kavlifondet.  Den gjør det nå mulig å sette i gang en ny rekke inkluderende kulturprosjekter som vi har valgt å kalle Festspillkollektivet, sier festspilldirektør Anders Beyer.

Inkludere, inspirere og utfordre

Målet med Festspillkollektivet er å utvikle og levere kulturtilbud som senker terskler for kulturopplevelser. Sykehjemskonsertene, kjent fra tidligere år, videreføres samtidig som Festspillkollektivet også skal videreutvikle tilbudet til mennesker i ulike aldre og med andre behov.

beyer

– Festspillene ønsker å inkludere, inspirere og utfordre. Festspillkollektivet går rett til kjernen av dette. Vi ønsker å bidra til det kreative miljøet i Bergen ved å utforske og utvikle kulturopplevelser til mennesker med ulik alder og bakgrunn og slik gi enda flere muligheten til å oppleve kunstens oppbyggende kraft, sier Beyer.

Kultur i ulike livssituasjoner

Det er mange livssituasjoner som kan gjøre det vanskelig å oppsøke konserter og andre kulturarrangement. Festspillene vil samarbeide med partnere med kompetanse og kontaktnett til å engasjere mennesker som ellers har vanskelig for å oppleve kultur og kunst. Prosjektene vil finne sin form i et samarbeid mellom Festspillene, musikere, fagmiljø og aktuelle samarbeidspartnere, og skreddersys for ulike grupper.

Prosjektene vil finne sin form i et samarbeid mellom Festspillene, musikere, fagmiljø og aktuelle samarbeidspartnere og skreddersys for ulike grupper. Festspillkollektivet vil også bringe kulturopplevelser til steder som vanligvis ikke har et kulturtilbud.

Opplæring av formidlere

Festspillkollektivet vil gjøre flere utøvende kunstnere rustet til å skape kulturopplevelser på nye måter. I første omgang vil musikere få opplæring og ta del i planlegging og levering av skreddersydde prosjekter, under veiledning av en erfaren mentor.

I utviklingsåret 2017 er det Spellemannspris-vinnende strykeensemblet 1B1 Festspillkollektivets musikalske partner. De sprudlende musikerne i 1B1 Ensemble vil bringe utvalgte musikkstykker til Bergens innbyggere, unge og gamle, på sykehjem og andre steder under årets festspill.

Les mer om Festspillene og årets program her.