13. desember 2017

Strømmer konserter til pasienter

Oseana Kunst og Kultursenter gjør kunst og kulturopplevelser tilgjengelig for flere ved å strømme dem til utvalgte publikum, for eksempel på sykehus og sykehjem.

Tekst: Hanne Eide Andersen
Foto: Oseana Kunst og Kultursenter

– Teknologien gir oss fantastiske muligheter til å dele kunst og kulturprosjekter med flere, sier direktør for Oseana Kunst og Kultursenter, Ole Tobias Lindeberg.

– Oseana Kunst og Kultursenter er et regionalt kulturhus og vi har således et ansvar for å gi tilbake til samfunnet rundt oss. Her går samarbeidet med Kavlifondet som hånd i hanske, sier Lindeberg.

Oseana arrangerer over 100 forestillinger i året og ønsker at flest mulig skal få sett dem. Dagens webteknologi gjør det mulig å overføre lyd og bilde direkte via strømming på internett.

– Den største forskjellen fra en ordinær TV-sending er nok at man nå kan velge ut enkeltpersoner eller grupper som sendingen går til, i tillegg til at den kan være interaktiv dersom man ønsker det. På den måten kan man gjøre skjermopplevelsen mer personlig, sier Ole Tobias Lindeberg.

Ved å benytte strømmeteknologi treffer de publikumsgrupper som ellers ikke har anledning til å oppleve kulturarrangement fra salen, for eksempel pasienter på sykehus og sykehjem.

Konserten eller forestillingen overføres som en direktesending. Dermed er det mulig å inkludere seerne i opplevelsen mens den finner sted, nesten som om de satt i salen.

– For eksempel, ved å sende en spesiell hilsen fra scenekanten til seerne på et spesielt sykehus vil de som ser på få en opplevelse av eksklusivitet og av å være tilstede på konserten, selv om de ikke er der fysisk, sier Ole Tobias Lindeberg.

Det kan variere fra sted til sted hvor man mottar sendingen og hva man gjør ut av det. Noen steder kan det være pasienter som ønsker å se det sammen med noen få venner og familie på rommet sitt, mens andre ønsker å sitte sammen med mange andre på et fellesrom. Dette kan hvert enkelt sted lage egne opplegg for.

Neste prosjekt som skal strømmes er konsert med Ingebjørg Bratland med band. Konserten skal overføres direkte til flere steder fra Oseana 17. mars 2018 klokken 20.00.


I mars skal konsert med Ingebjørg Bratland og band strømmes direkte til mennesker som av ulike grunner ikke kan være fysisk til stede på hennes konserter. Foto: Isabel Watson