9. september 2019

Snakker om selvmord i ny podcast: Vil gi kunnskap, støtte og håp

Hva gjør du når en av de som står deg nærmest velger å ta sitt eget liv? Med en ny podcast om selvmord vil Unge LEVE gi kunnskap, støtte og håp.

Hvert år tar over 500 mennesker sitt eget liv i Norge. Tilbake sitter enda flere etterlatte med traumer, sorg og ubesvarte spørsmål. At selvmord fremdeles er omgitt av mye taushet og tabu gjør det ekstra vanskelig å snakke om.

Nå håper Unge LEVE at deres nye podcastserie kan bli en støtte for flere som berøres av selvmord. Podcasten, som lanseres på Verdensdagen for selvmordsforebygging 10. september, har helt enkelt fått tittelen “Selvmord”. Den skal være et verktøy for både etterlatte, fagpersonell, skolen, arbeidsplassen og personer i risikosonen.

– Målet er at serien skal bli helhetlig med fokus på erfaringsutveksling og gi verktøy til å håndtere selvmordet, hjelp til selvhjelp, informasjon om hvor man kan få hjelp etter å opplevd selvmord i nær relasjon og formulere håp, sier Trine Holterman, styreleder i Unge LEVE.

På Verdensdagen for selvmordsforebygging vil podcasten bli presentert hos statsminister Erna Solberg. Solberg har invitert til Åpent hus i forbindelse med verdensdagen og her vil produsent Petter og Maren, en av de medvirkende i podcasten, presentere utdrag fra den.

Arrangementet vil også bli livestreamet på regjeringens hjemmesider.

Valgt ut av Kavli-ansatte

Podcasten er laget med støtte fra Fritt Ord og Kavlifondet gjennom ansattgave-ordningen. Ansattgavene er midler fra Kavlifondet som Kavlis medarbeidere får dele ut gjennom egne, årlige nominasjonsprosesser. I 2018 var Unge LEVE blant seks organisasjoner som fikk tildelt støtte fra de ansatte i Kavli Norge.

Les mer: Kavliansatte deler ut tre millioner

– Vi gratulerer Unge LEVE med lanseringen av podcasten og ser frem til å lytte til den. Det blir nok både sterkt og nyttig. Vi i Kavli er glade og stolte over å få bidra til et viktig prosjekt for å spre kunnskap, informasjon og større åpenhet rundt selvmord, sier Gro Dyrhaug, HR-leder i Kavli.

Daglig leder i Kavlifondet, Inger Elise Iversen, applauderer de ansattes valg av Unge LEVE og at det nå er laget en podcastserie om selvmord med støtten.

– Selvmord berører mange veldig sterkt og vi har fortsatt en vei å gå både innen kunnskap, åpenhet og støttetilbud. Med en podcast belyser Unge LEVE problematikk rundt selvmord og setter i gang samtaler om det i et åpent, konkret og tilgjengelig format. Det syns vi er modig og det er spennende å få være med på. Vi gratulerer og ønsker lykke til med lanseringen, sier Iversen.

Gjennom ordinær tildeling har Kavlifondet også støttet Unge LEVEs årlige landsleir i 2019, som en del av fondets satsning innen psykisk helse for barn og unge.

Les mer: Viktig møteplass for unge etterlatte ved selvmord

Utvider tilbudet

Midlene til Unge LEVE fra ansattgaven vil også bidra til å utvide Unge LEVEs tilbud i hele landet.

– Vårt mål er å kunne tilby lokale aktiviteter, samlinger og nettverksarbeid, slik at unge etterlatte føler seg ivaretatt der de er, forteller Trine Holterman.

Forskning og erfaring viser at unge selvmordsetterlatte har enormt utbytte av å treffe andre etterlatte for å dele tanker, erfaringer, savn, sorg og støtte hverandre. Unge LEVE hjelper unge etterlatte gjennom likemannsarbeid, sorgstøtte og informasjonsarbeid.

– Ingen skal måtte stå alene

– Vi i Unge LEVE vet hvordan det føles når en av de nærmeste velger bort livet og hvor viktig det er med fellesskap og dialog. Vårt motto er “fordi ingen skal måtte stå alene i sorgen”. Vi ønsker å vise at livet faktisk går videre og at man kan få et godt liv selv om man har opplevd noe av det vondeste og mest utenkelige, sier Holterman.

Unge LEVE arbeider også med en nettside med innhold som kan gi unge etterlatte sorgstøtte online.
– Til sammen vil disse prosjektene utgjøre en stor forskjell for mange unge etterlatte og berørte i hele Norge. Vi er takknemlige for at de ansatte i Kavli valgte å bruke ansattgaven til å støtte oss økonomisk og bidra til at vi kan fortsette vårt viktige arbeid, sier Holterman.

Lytt til podcasten her: Podcasten «Selvmord» hos Spotify

Toppfoto: Styret i Unge LEVE med styreleder Trine Holterman, Annfrid Grindevik Kalve, Espen S. Kalvøen og Andrea Stenseth. Foto: Unge LEVE

FAKTA

Unge LEVE er Landsforeningen for etterlatte ved selvmord, LEVEs organisasjon av og for unge selvmordsetterlatte.

Unge LEVE driver flere aktiviteter som skal bidra til god sorgbearbeidelse og dermed motvirke frafall i skolen, langtidssykemeldinger og psykiske lidelser som følge av å oppleve et selvmord i sin nærhet.
10. september er den internasjonale Verdensdagen for selvmordsforebygging
I år markeres dagen

Trenger du noen å snakke med? Det fins både ringe- og chattetjenester:

• Ved akutte situasjoner, ring legevakten på 116 117 eller nødnummer 113.

Mental Helse: 116 123

Kors på halsen/Røde Kors (for unge under 18 år): 800 33 321

Kirkens SOS: 22 40 00 40