20. november 2019

PitStop på statsbudsjettet: Nytt håp for ungdom som står utenfor jobb og utdanning

PitStop har fått plass i statsbudsjettet for 2020. Dermed er de et viktig steg nærmere målet om å hjelpe 10.000 unge ut i arbeid og utdanning de neste fem årene.

Tekst: Hanne Eide Andersen

– Dette er en kjempemulighet som vi har ventet på og jobbet for i mange år, sier gründer og daglig leder, Annette Lilletvedt.

Hun er glad og takknemlig etter å ha lagt ned et massivt arbeid med å få på plass finansiering som kan gi en langsiktig horisont i driften.

– Vi har jobbet knallhardt for å få det offentlige med på laget for å få til en skalering. Nå åpner døren seg, konstaterer hun.

 

Se filmen om PitStop fra Kavlis kampanje Del med glede!

Av rundt 100 ungdommer som har deltatt i pilotprosjektet er hele 80 prosent tilbake i skole eller arbeid.

De gode resultatene vekker oppsikt både lokalt og nasjonalt.

– Flere Nav-kontorer I bergensregionen har den siste tiden vist økende interesse for konseptet. De siste ukene har PitStop også fått henvendelser fra offentlige instanser i Oslo, Ålesund, Haugesund og Steinkjer, forteller Lilletvedt.

PitStop er også blant de tre hovedfinalistene i Ferd Sosiale Entreprenørers kåring av Årets sosiale entreprenør.

Les mer: En av disse tre blir Årets sosiale entreprenør 2019!

(Saken fortsetter under bildet)

Fra venstre Annette Lilletvedt, grunnlegger og daglig leder (politi), Lina Solvang, fagansvarlig for opplæring og aktivisering (vernepleier) og Veronica Tofting, IT og kvalitetssikringsansvarlig. Foto: PitStop

Foto: PitStop

Nylig inviterte Innovasjon Norge PitStop med på en internasjonal konferanse for entreprenører om bærekraftige løsninger på fremtidens store samfunnsutfordringer. Her ble PitStop stemt frem som det mest spennende konseptet innenfor inkludering og utdanning.

I etterkant har et verdensledende IT-selskap meldt sin interesse.

– Vi er nå i dialog med dem for å se om de kan bidra til å digitalisere arbeidet med overføring av PitStop-modellen til nye frivillige organisasjoner. Det vil forenkle en skalering både i Norge og internasjonalt, sier Lilletvedt.

Les mer: Skal få ungdom i utenforskap inn i skole og arbeid

Målet for de fem neste årene er å få etablert lokale PitStop-avdelinger i alle landets fylker og få totalt 10.000 unge i jobb eller utdanning.

– Det overordnede målet er å bli en ledende aktør både nasjonalt og globalt innen inkludering av unge med psykiske helseutfordringer, sier Lilletvedt.

Var selv en utrygg ungdom

Annette Lilletvedt startet Pitstop i 2015 etter å ha jobbet i politiet i mange år. Her kom hun tett på utsatt ungdom som hun erfarte ofte havnet mellom alle stoler.

– Å erfare fortvilelsen som mange av disse ungdommene kjente på, gjorde inntrykk på meg og det trigget frem min egen indre kamp som jeg selv tidligere har måtte kjempe, forteller hun.

– Jeg var selv en utrygg ungdom som strevde med mye indre kaos. Jeg hadde ofte destruktive tanker og følelser som begrenset meg. I mange år har jeg derfor brukt tid og krefter på å finne gode verktøy og mestringsstrategier, for å håndtere det indre kaoset og fått erfare at slike verktøy har vært til stor hjelp. Å få gi videre denne verktøyskassen med livsmestringsverktøy til ungdommer som i dag trenger en ny start, er utrolig meningsfullt, sier Lilletvedt.

Les mer: Besøk PitStops hjemmesider

Følg PitStop på Facebook!

Ansatte, frivillige og ungdom i PitStop jubler for gode nyheter på løpende bånd. Bak fra venstre: Nils Ivar Brennhaug, Angunn Valen, Berit Emmerhoff, Ingebjørg Angeltveit, Endre Gulbrandsen og Annette Lilletvedt. Foran fra venstre: Mariann Krossnes, Lina Solvang, Veronica Tofting og Casper Willemann. Foto: PitStop

Foto øverst: Høstens kull med ungdommer hos PitStop. De kommer fra Fjell, Sund, Askøy og Øygarden kommune i Hordaland.  Foto: PitStop

FAKTA OM PITSTOP 

  • PitStops konsept er bygget på et samarbeid mellom offentlig, privat og frivillig sektor
  • Målgruppen er ungdom i utenforskap med psykiske helseutfordringer i alderen 15-25 år. 
  • Voksne i frivillige organisasjoner får opplæring i PitStops metodeverk. 
  • Med metodeverktøy og verktøykasse fra PitStop er det de frivillige organisasjonene som leverer de ulike tilbudene til ungdommene. 
  • I seks måneder møtes ungdommene, de fleste henvist av Nav, tre dager i uken til samtaler, utflukter, aktiviteter og kreativt arbeid. 
  • Ungdommene får god, individuell oppfølging med høy voksentetthet. 
  • Det er lav terskel og ingen venteliste for å få plass hos PitStop. 
  • En rask og enkel inntaksprosess gjør det mulig å fange opp de unge før problemene vokser seg enda større. 
  • Målet er å gi ungdommene mentale, emosjonelle og relasjonelle verktøy for livsmestring som ruster dem til å ta fatt på studier og arbeid. 
  • PitStop-modellen har vært pilotert i fire kommuner i Hordaland de siste tre årene, med svært gode resultater. 
  • I 2020 skaleres tilbudet til tre nye kommuner. Målet er å være til stede i alle landets fylker innen 2024. 
  • Arbeids- og velferdsdirektoratet bidrar med prosjektmidler. Kavlifondet, Innovasjon Norge, Sparebanken Vest og Grieg Foundation er også sentrale støttespillere.