23. januar 2020

Er netthat en trussel mot demokratiet? Hør podkasten Tech, håp & kjærlighet!

I første episode av podkasten «Tech, håp & kjærlighet hører du gründer av No hate, Preben Carlsen, tidligere AUF-leder Mani Hussaini og tidligere kommunikasjonsrådgiver for Sylvi Listhaug, Espen Teigen. De deler erfaringer og tanker rundt hets
og hatefulle ytringer på nettet.

Lytt til 1. episode av podkasten Tech, håp & kjærlighet her:

Spotify
Apple Podcasts
Soundcloud

Han fikk ikke sove. Det var sommeren 2018, gründer og medieleder Preben Carlsen var på ferie i Portugal. Men så leste han saken i A-magasinet om hvordan overlevende etter terrorangrepet på Utøya ble hetset og truet på nett.

Mens Preben lå søvnløs i Portugal, gikk artikkelen viralt og ble spredt lynraskt i sosiale medier.

– Det slo meg hvor lite det egentlig hjelper med bare hjerter og likes, sier Preben.
– Jeg tenkte: Går det an å gjøre noe som faktisk bidrar? Så spurte jeg venner og følgere på Facebook om hjelp.

Han fikk svar fra 120 personer som sa ja og at de ville bidra med noe mer enn hjerter og likes. Det ble begynnelsen på No hate, Norges første organisasjon som bekjemper netthat.

I mai året etter holdt statsminister Erna Solberg åpningstalen for No hates Rusken på nett-aksjon på Youngstorget. Amnesty Norge og en lang rekke andre av Norges største organisasjoner, politikere og andre profilerte personer stilte seg også bak den nye organisasjonens budskap.

I den første episode av Tech, håp & kjærlighet forteller Preben Carlsen om hva han tenker om netthat, teknologi og demokrati i dag.

– Unge sterke stemmer tør ikke uttale seg i frykt for å bli utsatt for hatefulle meldinger og trusler, mener han.

Les kronikk: Må de som tar ordet tåle alt?

I episoden får du også høre tidligere AUF-leder Mani Hussaini fortelle om trusler han har mottatt og være med på møtet mellom Mani og mannen som skrev til ham «synd du ikke var på Utøya når det smalt», i et opptak fra TV2-programmet «Haterne».

Og hvordan bekjemper vi netthat uten å kneble ytringsfriheten?

Espen Teigen, Sylvi Listhaugs tidligere rådgiver, mener at det går an å være for en tydelig retorikk, og samtidig være i mot at noen skal hate noen.

Les mer: Verktøykasse og mobilisering mot netthat

Kavlifondet støtter No hate 

Toppfoto: Anne Elisabeth Næss