6. februar 2020

Hvordan kan det verste du har opplevd bli din største styrke og drivkraft?

- I møte med mange sosiale entreprenører så ser jeg at for mange kommer motivasjonen fra egne opplevelser, sier Silje Grastveit. Hvordan kan dine tøffeste livserfaringer bli din største styrke og bidra til løsninger på store samfunnsproblemer?

Tekst: Hanne Eide Andersen

– De har opplevd noe som var urettferdig, feil, eller kanskje at de ikke fikk bidratt på den måten de ønsket, sier Silje Grastveit.

Silje opplevde det på reise i land med stor nød og fattigdom. Og så opplevde hun det hjemme, hvor hun ble rammet hardt i sitt eget liv. Da hun kom ut av sin krise, var det med med et ufravikelig ønske om å bidra til at verden blir bedre å leve i for flere.

Silje Grastveit er hovedgjest i ukens episode av Tech, håp & kjærlighet. Her deler hun historien som hun lenge var usikker på om hun noen gang ville dele.

Lytt til episoden her

Spotify
Apple Podcasts
Soundcloud

Hun er klar på at tunge livserfaringer ikke er en styrke uten forbehold. I podkasten forteller hun om hvordan hun senere i livet brukte jobben som fluktstrategi for å unngå å konfrontere de vonde følelsene som hun bar med seg. Og om hva det har gjort med henne etter at hun til slutt valgte å møte og gå inn i dem.

– Jeg leser mennesker på en bedre måte. Jeg har behov for å omgi meg med mennesker som deler mine verdier, sier hun.

Siljes livsverk er blitt Impact Hub Bergen, Norges første arbeidsfelleskap for sosiale entreprenører. Her legger hun til rette for innovasjon, gründervirksomhet og idéutvikling for mennesker som ønsker å jobbe med å skape gode løsninger på alvorlige samfunnsproblemer.

Hvert år arrangerer Impact Hub Bergen “Impact Challenge”, en møteplass og et program for sosiale entreprenører. Som hovedpartner av Impact Hub Bergen er Kavlifondet støttespiller for Impact Challenge 2020.

Les mer: Går eldrebølgen i møte med innovasjon og nye løsninger

I år som i fjor står psykisk helse på agendaen, som tema for vårens Impact Challenge. Til høsten er inkludering hovedtema.

Daglig leder i Kavlifondet, Inger Elise Iversen og Silje Grastveit på podkastlansering. Foto: Anne Elisabeth Næss

Av alt hun brenner for, er det dette Silje Grastveit er mest opptatt av. Hun vil bidra både til konkrete løsninger på utfordringer knyttet til psykisk helse, til mer åpenhet og mindre tabu.

– Jeg tror mange går rundt med ubearbeidet skit i bagasjen og ikke har orket å se på det og ta tak i det. Hvis man tar jobben med å dykke ned i seg selv og forstå tingene og orker å føle på det, så kan livskvaliteten bli en helt annen. Man kan få en helt annen innsikt i seg selv og mennesker generelt, sier hun.

Preben Carlsen fra No hate, journalist og samfunnsdebattant Ingeborg Senneset og Silje Grastveit i panelsamtale på frokostlansering av Tech, håp & kjærlighet. Foto: Anne Elisabeth Næss

Nettbasert psykologtjeneste

I denne episoden møter du også gründer Erik Hellestøl. Sammen med psykolog Gudmundur Ebenezer startet han Lifekeys som deltok i programmer hos Impact Hub i 2017. Lifekeys er en digital psykologtjeneste som tilbyr samtaler over video med autoriserte kliniske psykologer.

Erik Hellestveit på podkastinnspilling med programleder Karoline Enoksen fra Vrang produksjon. Foto: Hanne Andersen/Kavlifondet